Provincie Overijssel

Milieueffectrapport Regionaal Bedrijventerrein Twente positief beoordeeld

De onafhankelijke commissie voor milieueffectrapportage (m.e.r.) heeft aan Gedeputeerde Staten van Overijssel een positief advies uitgebracht over het Milieueffectrapport (MER) Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT).

De richtlijnen voor het MER zijn volgens de commissie goed gevolgd. Het MER bevat de essentiële informatie en de belangrijkste milieugevolgen zijn goed in kaart gebracht. De locaties Almelo-Noord en Almelo-Zuid zijn op inzichtelijke wijze met elkaar vergeleken en ook de wijze van beschrijving van de locatie Almelo-Zuid in het InrichtingsMER is helder.

De commissie onderschrijft dat het vanuit m.e.r.-optiek niet noodzakelijk was om ook nog aparte informatie tot op inrichtingsniveau voor de locatie Almelo-Noord in het MER op te nemen.

De advisering door de commissie m.e.r. is wettelijk voorgeschreven.

Inspraakreacties

Naast het positieve advies is de commissie ook uitgebreid ingegaan op de bedenkingen en reacties die zijn ontvangen op het ter inzage gelegde Milieueffectrapport. De commissie geeft aan dat:

· In het MER voldoende relevante informatie aanwezig is om een discussie te kunnen voeren over nut- en noodzaak. De afweging wat uiteindelijk nuttig of noodzakelijk is, is volgens de commissie een keuze die uiteindelijke bestuurlijk gemaakt moet worden.

· Het in de m.e.r.-praktijk is toegestaan, te kiezen voor een voorkeursalternatief dat niet het Meest Milieuvriendelijk Alternatief (MMA) is.

· De afweging en de uiteindelijke locatiekeuze niet te vroeg zijn gemaakt. Er is geen wettelijk bezwaar om na de gemaakte locatiekeuze al direct met een inrichtingsMER te komen.

· Geen sprake is van verplichte compensatie bij het natuuraspect in Almelo-Zuid.

· Het MER in dit stadium van de besluitvorming voldoende archeologische informatie bevat.

· De reactie van insprekers dat er in het MER sprake is van 'een aaneenschakeling van onwaarheden' met klem ontkracht moet worden.

· De conclusies in het MER worden gedragen door de aangedragen feiten dan wel door berekeningen of prognoses en de toetsing door de commissie heeft geen belangrijke tekortkomingen opgeleverd.

De commissie ziet bij geen enkel punt reden om een aanvulling op het MER te vragen.

Procedure

Op basis van de binnengekomen bedenkingen en reacties over het MER en de ontwerpstreekplanherziening RBT en het advies van de onafhankelijke commissie voor Milieueffectrapportages bereiden Gedeputeerde Staten nu een reactienota voor. Provinciale Staten van Overijssel bespreken de ontwerp reactienota en de (eventueel aangepaste) streekplanherziening RBT op 13 april 2005. Vóór de behandeling in Provinciale Staten houdt een commissie uit die Staten, in maart dit jaar een gedachtewisseling met diegenen die schriftelijk of mondeling bedenkingen of reacties hebben ingediend. Er zijn naar aanleiding van het MER en de streekplanherziening 23 schriftelijke bedenkingen/reacties binnengekomen, waarvan 7 instemmend.

Informatiebijeenkomst 11 januari

De initiatiefnemers van het Regionaal Bedrijventerrein Twente houden op dinsdag 11 januari 2005 een informatiebijeenkomst over het haalbaarheidsonderzoek RBT in de burgerzaal van het stadhuis in Almelo. Iedereen is van harte welkom tussen 16.00 uur en 20.00 uur. Tijdens deze inloopbijeenkomst zijn diverse inhoudelijk betrokkenen aanwezig. Zij beantwoorden vragen en geven een toelichting op het haalbaarheidsonderzoek en de plankaarten. Bovendien worden met vaste regelmaat rondleidingen gehouden langs verschillende informatiepunten.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl
© 2005 Provincie Overijssel