Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ketenregie en ICT-kanskaarten

Ketenregie
In complexe en sectoroverschrijdende overschrijdende uitvoeringsketens (jeugd, toezicht en handhaving, gezondheidszorg, criminaliteitsbestrijding) is prestatieverbetering te behalen met inzet van ICT. Door herontwerp van processen die de behoeften van burgers als uitgangspunt nemen en door een beter (her-) gebruik van beschikbare ICT-oplossingen.

ICT kanskaart

Het doel van de ICT-kanskaart is om in kaart te brengen hoe ICT kan bijdragen aan het leveren van betere prestaties op een bepaald beleidsterrein. Daarbij wordt gekeken naar beleidsthema's waarbij meerdere organisaties betrokken zijn. Een ICT-kanskaart biedt overheidsorganisaties de mogelijkheid én een methode om in kaart te brengen en te testen op welke wijze ICT bijdraagt aan het oplossen van een maatschappelijke opgave. Gezamenlijk verkennen beleidspartners de toegevoegde waarde van ICT-toepassingen, met als doel het verbeteren van publieke prestaties. Het resultaat van een kanskaart is een overzicht van realistische en uitdagende ICT-initiatieven voor een bepaalde sector: de ICT-kansen. Na deze verkennende fase wordt gekeken welke kansen zich lenen voor een vervolgproject. Een dergelijk vervolg kan bijvoorbeeld de vorm krijgen van een verdiepingsstudie naar de kosten en baten van de ICT-kans. Of de haalbaarheid en effectiviteit van een ICT-kans wordt getest in de vorm van een concreet experiment. Het ministerie van BZK vervult gedurende het gehele project een ondersteunende en faciliterende rol, zowel in organisatorisch als financieel opzicht.

Na een verkennende fase kan worden gekeken naar mogelijkheden voor een vervolgproject. Bijvoorbeeld in de vorm van een verdiepingsstudie naar de kosten en baten van de ICT-kans. Of in de vorm van een concreet experiment om de haalbaarheid en effectiviteit van een ICT-kans in de vorm van een concreet experiment te testen. De coördinatie van de ICT kanskaarten is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de ministers van BVK en EZ. Inmiddels zijn er 5 kanskaarten beschikbaar:
***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel