Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Buitenlands Beleid, Geert BOURGEOIS, trekt de Vlaamse Regering 500.000 euro uit voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Zuid-Oost- Azië. Dit bedrag - het hoogste dat Vlaanderen ooit aan noodhulp besteedde - wordt ter beschikking gesteld van het Consortium voor Noodhulpsituaties, een gezamenlijk initiatief van vijf niet-gouvernementele organisaties (NGO's), namelijk het Rode Kruis, Unicef, Oxfam, Caritas en Handicap International.

Het Rode Kruis Vlaanderen (175.000 euro) zal de bijdrage aanwenden voor de aankoop van hygiënepakketten. Handicap International (53.000 euro) gebruikt de Vlaamse bijdrage voor het opzetten van mobiele ziekenhuizen in afgelegen gebieden. Unicef (145.000 euro) bouwt er dan weer waterinstallaties mee en koopt sanitaire en waterkits aan. Oxfam (58.000 euro) geeft voorrang aan waterleidingen en latrines. Caritas (69.000 euro) zal tot slot voorzien in de bedeling van voedsel en medicijnen.

Minister Bourgeois initieerde en coördineerde ook volgende solidariteitsacties:


- De Vlaamse Infolijn (0800-3 02 01 of info@vlaanderen.be) werd ingeschakeld als centraal meldpunt voor de ondersteuning en de coördinatie van alle steuninitiatieven in één grootscheepse Vlaamse solidariteitsactie. Op het gratis nummer kan iedereen die een geldinzamelactie op het getouw zet een erkenning en actienummer krijgen en gebruik maken van het logo van de actie Tsunami 12-12. Experts van de NGO's Unicef, Caritas, Rode Kruis Vlaanderen, Handicap International en Oxfam zorgen ter plaatse voor technische en praktische informatie en bijstand.
Alle media kunnen bij de Vlaamse Infolijn een overzicht krijgen van de geregistreerde acties met alle praktische gegevens en contactperso(o)n(en).
Speciaal voor de actie riep de Vlaamse Infolijn - normaal gesloten tijdens de kerstvakantie - haar personeel uit vakantie terug.

Er werd al massaal getelefoneerd naar de Infolijn: van maandagochtend tot donderdagavond werden al meer dan 3.000 oproepen beantwoord en bijna 1.200 Vlaamse acties geregistreerd. Opdat de actie niet aan spankracht zou verliezen, trekt de Vlaamse Regering vandaag extra middelen uit om de Vlaamse Infolijn ook op zaterdag en zondag open te laten blijven.


- Alle Vlaamse gemeentebesturen en provincies werden door het kabinet van de minister aangeschreven met de oproep solidariteitsacties te organiseren en lokale acties materieel en financieel te ondersteunen. De gemeenten en provincies reageerden massaal.


- VRT en VTM werden samengebracht voor de creatie van de televisieshow "Tsunami 12-12" van 14 januari. Ook andere nationale omroepen verlenen medewerking. Alle regionale omroepen krijgen de uitzending kosteloos aangeboden.


- De VRT maakte een wervende televisie- en radiospot voor de Tsunami 12-12 en bood deze kosteloos aan alle andere omroepen aan. Er komt ook een televisie- en radiospot ter aankondiging van de televisieshow, die eveneens gratis ter beschikking wordt gesteld van alle zenders.


- De mobiele operatoren Proximus, Mobistar en BASE werden op het kabinet van de minister samengebracht voor de aanmaak van een gemeenschappelijk sms-nummer voor giften van één euro. De goede samenwerking resulteerde snel in het gemeenschappelijke nummer 3108 voor giften van één euro. Vooral voor jongeren een ideale manier om, naar eigen vermogen, hun steentje bij te dragen. Het volledige ge'sms'te bedrag wordt gestort op de rekening 000-0000012-12 van het Consortium. Proximus, Mobistar en BASE nemen de operationele kosten van de gefactureerde sms'jes volledig voor eigen rekening. Donderdagavond werden al 250.000 sms'jes geregistreerd.


- Alle Vlaamse lokale en regionale radiostations werden individueel aangeschreven via e-mail om actief het sms-nummer en het rekeningnummer van het Consortium te promoten. Meer dan 100 lokale radio's en alle radioketens (Top-radio, Maeva, Contact.) bevestigden hun deelname, net als de Regionale Radio's Vlaanderen en de Radiofederatie.


- Vandaag worden alle Vlaamse ambtenaren via e-mail aangeschreven met een oproep voor de werving van 500 vrijwilligers voor de bemanning van het call-center van de Vlaamse Infolijn tijdens de televisieshow op 14 januari.


- Nog een aantal bijkomende acties zitten in de pijplijn: een gemeenschappelijke actie van de vaste telecom-operatoren en twee gemeenschappelijke acties van alle Vlaamse dagbladen.

persinfo: Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois - tel. 02-552 70 00 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be


---