Politie Hollands Midden

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071-5459800 Fax 071-5459326


Datum: 7 januari 2005

(

RVHT start controles op N11 Alphen - Bodegraven

Het Regionaal Verkeershandhavingsteam (RVHT) van politie Hollands Midden start op maandag 10 januari 2005 met snelheidscontroles op de N11 tussen Alphen a/d Rijn en Bodegraven. Op dit moment vindt er een meting plaats waaruit zal blijken hoeveel weggebruikers zich aan de maximumsnelheid van 100 km/uur houden.

Uit latere metingen zal het RVHT kunnen opmaken in hoeverre de controles invloed hebben op het weggedrag op de N11. De uitslag van de eerste meting wordt over enkele weken verwacht.
De N11 tussen Alphen a/d Rijn en Bodegraven is afgelopen mei in gebruik genomen. Het RVHT is bewust niet direct gestart met controles zodat de verkeersstroom eerst goed op gang kon komen. Op deze manier is een realistisch beeld van het weggedrag ontstaan. Weggebruikers moeten eerst wennen aan een nieuwe weg. Na enige tijd slijt er bij een aantal weggebruikers ongewenst weggedrag in. Soms is dit ongewenste weggedrag onbewust, helaas ook vaak bewust.

100 kilometer per uur
Met de controles wil het RVHT de verkeersveiligheid bevorderen door nog eens duidelijk te maken dat de gehele N11 van Leiden tot aan Bodegraven een 100 kilometerweg is. Een autoweg dus, en geen autosnelweg. Tussen Leiden en Alphen a/d Rijn zijn bijvoorbeeld verschillende gelijkvloerse kruisingen waardoor het duidelijk is dat de N11 geen snelweg is. Op de kruisingen geldt bovendien een maximumsnelheid van 70 km/uur.

Voorspelbaar maakt veiliger
Het RVHT controleert vanaf het begin op de N11 tussen Leiden en Alphen a/d Rijn. N ukomtdaardushetgedeeltetussenAlphenadRijnenBodegravenbij.Alsuitgangspuntgeldtdathetgedragvandeweggebruikervoorspelbaarderwordt,wanneerdemaximumsnelheidgerespecteerdwordt.Ditverhoogtopzijnbeurtweerdeverkeersveiligheid.


Niet alleen de N11

Het team maakt bij de snelheidscontroles gebruik van auto's met radarapparatuur, van laserguns en van flitspalen. Het Regionaal Verkeershandhavingsteam is met snelheidscontroles actief op diverse andere provinciale wegen, b.v. de N206, N207, N209 en de N455. Naast de activiteiten van het RVHT zijn er natuurlijk ook van de lokale politieteams controles op de provinciale en lokale wegen.


Vijf speerpunten

Sinds 2000 controleert het RVHT weggebruikers in de regio op vijf speerpunten: snelheid, alcohol, roodlicht en de gordel- en helmdracht. Ieder jaar overlijden in ons land tengevolge van verkeersongevallen meer dan 1000 mensen. Een veelvoud van dit aantal raakt gewond. Vele gewonden raken blijvend invalide. De oorzaken van het overgrote deel van ernstige ongevallen zijn te hard rijden en alcoholgebruik. Het niet dragen van de veiligheidsgordel of helm maakt dat bij een ongeval het letsel onnodig ernstig is.

Noot voor de redactie /