Gemeente Amsterdam

Amsterdammers doen jaarlijks voor 2 miljard euro boodschappen 7 januari 2005 - O+S
Waar doen Amsterdammers hun boodschappen? Hoeveel besteden ze aan dagelijkse en niet-dagelijkse goederen? Wat zijn de belangrijkste winkels en de winkelgebieden in en rond Amsterdam? Dit zijn vragen uit het al acht jaar lopende consumentenonderzoek van O+S. In januari 2005 is het nieuwe rapport Winkelen in Amsterdam verschenen.

Consumenten (18 Kb)

Koopkrachtbinding aan Amsterdam blijft hoog, maar varieert sterk per stadsdeel

Amsterdammers kopen bijna alle dagelijkse (96%) en niet-dagelijkse (87%) goederen in de eigen stad. Deze sterke koopkrachtbinding aan Amsterdam is in de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. Wel varieert de koopkrachtbinding aan het eigen stadsdeel behoorlijk: van 64% in Westerpark tot 86% in Oud-West. Vooral de supermarkten in Oud-West en het Centrum trekken koopkracht uit Westerpark. Dit hangt vooral samen met het beperkte winkelaanbod in dat stadsdeel. In onderstaande figuur is te zien dat behalve Oud-West ook het Centrum, Osdorp en Amsterdam-Noord een hoge koopkrachtbinding hebben. De oranje pijlen geven weer waar de koopkracht stadsdeelgrenzen overschrijdt.

Kooporiëntatie dagelijkse goederen, 2003-2004

Koopkrachtbinding (39 Kb)

Wekelijks wordt bijna 100 euro aan boodschappen besteed

Amsterdammers besteden jaarlijks EUR 2 miljard aan dagelijkse boodschappen. Dit zijn bijvoorbeeld brood, groente en fruit, vlees, sigaretten en alcohol. Met de invoering van de euro en de prijsstijgingen zijn de bestedingen van Amsterdamse huishoudens enigszins gestegen van gemiddeld EUR 85 in 2001-2002 naar EUR 94 euro per week in 2003-2004.
De meeste Amsterdammers doen hun boodschappen in een supermarkt. Albert Heijn scoort hier het hoogst, op afstand gevolgd door Dirk van den Broek en de C1000 supermarkten. Zeven van de tien Amsterdammers komen wel eens op de markt. De Albert Cuyp is veruit favoriet. De Amsterdammers besteden jaarlijks EUR 2,6 miljard aan niet-dagelijkse boodschappen, zoals kleding, boeken en huishoudelijke artikelen.

Amstelveen Centrum is het hoogst gewaardeerde winkelgebied

Amstelveen Centrum, Gelderlandplein en Buikslotermeerplein zijn de topdrie winkelgebieden in Amsterdam en de regio qua uiterlijk, sfeer, service, prijsniveau en andere aspecten. Twee jaar geleden stonden deze drie winkelcentra, in iets andere volgorde, ook in de top drie. Vooral zaken als het uiterlijk en de aankleding worden hier bovengemiddeld gewaardeerd.

© Gemeente Amsterdam