Gemeente Delft

Fotopanorama 'Het mooiste uitzicht van Delft'

Dat vindt beeldend kunstenaar Jan Grolleman van de flat aan het Dirk Costerplein in Delft. Samen met de bewoners van deze flat start Grolleman in januari een nieuwe kunstproject, waarbij het uitzicht van de flat het uitgangspunt voor een fotopanorama in elke hal van de flat.

Op initiatief van de gemeente Delft (wijkbeheer, CKE en integratie) en Delftwonen heeft Grolleman de opdracht gekregen om samen met de bewoners tot een kunstwerk te komen. De kunstenaar zegt hierover het volgende: "De Dirk Costerflat is een huis met uitzicht, weids en uitnodigend om erop uit te trekken en nieuwe ervaringen op te doen. Hoe uiteenlopend de bewoners binnenshuis ook leven, buiten de deur is het terrein voor de gemeenschappelijke ervaringen. Het landschap van de parkeerplaats tot de Noordzeekust en van de Schie tot de Markt: het is van iedereen".

De bedoeling van project is om een stukje buitenwereld mee naar huis te nemen. De kunstenaar wil dit bereiken door verschillende activiteiten. De bewoners wordt gevraagd foto`s te maken van geliefde plekken in de omgeving van hun huis. Van deze foto`s zal een speciale fotowand gemaakt worden in de entreehal. Van iedere bewoner komt er een ingelijst foto relaas van zijn of haar favoriete plek. Om de bewoners inspiratie op te laten doen organiseert de kunstenaar diverse uitstapjes, bijvoorbeeld naar de binnenstad van Delft, naar Midden-Delfland en naar panorama Mesdag in Den haag en de Scheveningse kust. Al dit gereis en gefotografeer wordt later door de kunstenaar verwerk tot een 160 meter lang panorama dat blijvend zal worden geplaatst in de hallen van alle 16 verdiepingen van de flat.

In navolging op het succes van vergelijkbare projecten zoals 'Mammoet op de vensterbank' in het Lodeijk van Deysselhof, `Isaac da Costa aan tafel' aan de Isaac da Costalaan en `In Holland staat een flat' aan de Lisztstraat, heeft dit project de naam gekregen van 'Een huis met uitzicht' Het project maakt deel uit van Kunst in de wijken, een gemeentelijk cultuurprogramma voor de Delftse wijken, waarbij kunstenaars en bewoners samen kunstprojecten tot stand brengen in de zeven wijken van Delft. Dit project komt tot stand in nauwe samenwerking met Delftwonen en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818.

Voor de redactie, niet ter publicatie
Nadere informatie bij Joop Vaissier, projectleider, tel. 010-5912831 of Marielle Bevers, Communicatie gemeente Delft, tel. 015- 2602489.


-----------------------

---- --