CORDAID

SHO actie ongekend succes. Cordaid ontvangt 18,6% opbrengst.

SHO actie voor Zuidoost-Azië ongekend succes. Cordaid/Mensen in Nood ontvangt 18,6% van de opbrengst.

Cordaid/Mensen in Nood wil het Nederlands publiek bedanken voor de massale steun en vrijgevigheid voor Zuidoost-Azië en voor deze grote bijdrage aan ons werk.

Cordaid ontvangt het hoogste percentage uit de opbrengst van de nationale inzamelingsactie. Bovenop het bedrag dat de SHO actie uiteindelijk zal opbrengen, legt Cordaid zelf 5 miljoen uit eigen fondsen.

In grote lijnen zal Cordaid/Mensen in Nood 25% van het bedrag besteden aan acute noodhulp en 75% aan duurzame wederopbouw in Sri Lanka, Indonesië en India. In de noodhulpfase van de komende maanden gaat de aandacht naar schoon drinkwater, veilige sanitaire voorzieningen, het uitdelen van tenten, dekens, kookgerei en medicijnen, en de opvang van ontheemden. Bij wederopbouw gaat het onder meer om het bouwen van klinieken, scholen en woningen en het aanleggen van wegen. Ook zijn er veel programma's om mensen weer aan werk te helpen.

Cordaid/Mensen in Nood werkt zowel bij het bieden van noodhulp als bij de wederopbouw direct samen met lokale partnerorganisaties. Deze lokale partners kunnen de dorpen en uithoeken het beste bereiken en vormen samen een keten van directe hulpverlening.

Op dit moment is de noodhulp in volle gang. Een greep uit de lopende projecten. Partnerorganisatie Karunalaya biedt met steun van Cordaid/Mensen in Nood onderdak en eerste noodhulp aan 1500 ontheemde families in de sloppenwijken van Chennai (India). In Sri Lanka steunen we Batticaloa Hospital en dokter Abel Pascualini. vanaf tweede kerstdag is dokter Pascualini direct gestart met het opvangen en verzorgen van gewonden op het strand en in het ziekenhuis, en andere eerste hulp als het uitdelen van voedsel, tenten en dekens. De Cordaidbijdrage gaat naar het behandelen van gewonden, de aanlevering van body bags en het begraven van de doden. Vanuit het Bisdom Medan (Indonesië) zijn vier medische teams van partners vertrokken naar Banda Atjeh. Onderweg doen zij ontheemdenkampen aan. Er is voor 450.000 euro aan hulpgoederen uit Medan naar Atjeh gegaan. (Lees het volledige overzicht van lopende Cordaid/Mensen in Nood noodhulpprojecten).

Tegelijkertijd lopen er ook nu al wederopbouwprojecten in India en Sri Lanka. In Batticaloa krijgen vissers boten en netten om ook financieel weer de draad op te pakken. Vandaag ging de eerste nieuwe vissersboot te water. 13.000 mensen worden direct gesteund door de aanschaf van 555 boten en netten. (lees meer). In Atjeh en Sri Lanka gaan binnenkort bouwcoördinatoren aan de slag. Later zullen er naast projectcoördinatoren ook financiële experts worden ingezet om te controleren of bestedingen daadwerkelijk op de plaats van bestemming zijn gekomen.

Gezien de omvang van de ramp en de hoeveelheid hulporganisaties die door ons gesteund worden in de getroffen gebieden, is onze eerste inschatting dat wij voor 35 miljoen aan financieringsaanvragen zullen krijgen.

Hier in Nederland nemen wij extra mensen in dienst om de projectaanvragen te verwerken. Ook zenden wij artsen, logistieke deskundigen en andere specialisten uit om partners ter plaatse te steunen.

Als u een dag wil meedraaien op onze noodhulpafdeling of bij de afdeling Azië, bel dan naar Cordaid Communicatie (070 313 6309).


07 jan 05 16:49