ABP


ABP en PGGM nemen initiatief voor steunfonds oudere slachtoffers zeebeving Azië

ABP en PGGM, de twee grootste pensioenfondsen in Nederland, nemen het initiatief om een `steunfonds oudedagsvoorziening' op te richten voor de oudere ontheemden in het rampgebied in Zuidoost Azië die hun kinderen zijn kwijtgeraakt. ABP en PGGM gaan hun deelnemers en gepensioneerden vragen bij te dragen aan dit fonds. Dit initiatief past bij de kernactiviteit van beide pensioenfondsen en bij hun filosofie die is gebaseerd op solidariteit en collectiviteit.

Andere pensioenfondsen worden uitgenodigd aan te sluiten bij dit initiatief.

In Azië zijn veel ouderen voor hun oudedag aangewezen op hun kinderen. Deze oudere ontheemden die door de ramp hun kinderen zijn verloren, zijn vaak daarmee ook hun `pensioenvoorziening' kwijt. Dit structurele probleem kan een forse omvang krijgen, maar valt eigenlijk nog buiten het aandachtsgebied van de noodhulp. ABP en PGGM hebben daarom het plan opgevat om een steunfonds op te richten dat wordt gevoed uit kleine vrijwillige bijdragen van gepensioneerden en deelnemers van ABP en PGGM. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld 1 euro per persoon. Andere pensioenfondsen worden uitgenodigd zich aan te sluiten bij dit initiatief. ABP en PGGM verwachten op die manier een substantieel kapitaal bij elkaar te brengen, waarmee zeker in het rampgebied veel kan worden gedaan. Als startkapitaal stellen ABP en PGGM een bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar. Het initiatief moet nog zorgvuldig worden uitgewerkt en afgestemd met de diverse betrokkenen. Pensioenfondsen zijn doorgaans uiterst terughoudend in het aanwenden van geld anders dan aan pensioenen. De ernst van de situatie in Zuidoost Azië bracht ABP en PGGM er echter toe om deze stap toch te zetten. Daarom is besloten alvast een startkapitaal beschikbaar te stellen.

Het `steunfonds oudedagsvoorziening' ligt in het verlengde van de kernactiviteit van de pensioenfondsen en past goed bij hun filosofie die is gebaseerd op solidariteit en collectiviteit. Het is nadrukkelijk de bedoeling om te komen tot een steunfonds met een uitwerking op de langere termijn. Dat sluit goed aan bij het duurzame karakter dat kenmerkend is voor het Nederlandse pensioensysteem. Wanneer vormgeving en logistiek van het op te richten fonds zijn uitgewerkt, is het de bedoeling om aansluiting te zoeken bij hulporganisaties die ter plaatse actief zijn. PGGM en ABP verwachten binnen enkele weken hun verder uitgewerkte plannen te kunnen presenteren.

Datum: 07-01-2005