Ingezonden persbericht

Tonpraters schaars in januari

Korte aanloop naar carnaval zorgt voor drukte op de kalender

BRABANT EN LIMBURG, 20050105 -- Het vroege tijdstip van carnaval dit jaar (het eerste weekend van februari) zorgt voor een grote schaarste van tonpraters in deze periode. Bijna alle tonpraatavonden, bonte-avonden en pronkzittingen zijn noodgedwongen gepland in de vier weekenden van januari, waardoor de optredende artiesten tot soms wel vier optredens per avond moeten verzorgen.


Organisaties zien zich soms genoodzaakt met een kleiner aantal tonpraters tevreden te stellen of te kiezen voor meer lokale tonpraters in plaats van de drukbezette regionale toppers als Andy Marcelissen, Rien Bekkers en Jan Strik. Tonpraters hebben vaak "nee" moeten verkopen op verzoeken voor optredens tijdens één van de januari weekenden.

Vooral het weekend van 21, 22 en 23 januari is wat dat betreft zwaar belast. Bijna 40 evenementen staan er in de agenda van de populaire site www.Tonpraten.nl vermeld tijdens deze drie dagen. Zaterdag 22 januari is met zo'n 20 agenda-items veruit de drukste dag. De meeste tonpraatavonden vinden plaats in Brabant en Limburg, maar ook in Gelderland en ook Zeeland staan er mensen in de ton.

De aftrap van deze hectische maand vindt vrijdag 7 januari plaats met het Brabants Kampioenschap Tonpraoten in Valkenswaard en het Limburgs Buuttekampioenschap in Roermond. Hier worden de regionale kampioenen gekroond, met als gevolg ongetwijfeld nog meer aanvragen voor optredens.

Op de website Tonpraten.nl is de drukte nu reeds begonnen. Dagelijks ontvangt de site enkele honderden bezoekers die onder andere doorklikken naar de eigen sites die veel tonpraters en buutreedners daar hebben. In hun persoonlijke gastenboeken kan men een reactie op een optreden geven. Ook verschijnen op de site alle uitslagen van de diverse wedstrijden en verslagen van zittingen en sauwelavonden. Via een nieuwsbrief worden bezoekers op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes.




Ingezonden persbericht