Gemeente Kampen

Persbericht

KAMPEN/IJSSELMUIDEN - De desastreuze aardbeving van 26 december jl. en de daaropvolgende tsunami hebben vele landen en miljoenen mensen getroffen. De beelden op de televisie zijn hartverscheurend. Als inwoners van de gemeente Kampen willen we medemens zijn voor de slachtoffers. We doen dat door geld in te zamelen en betrokken te zijn bij de plaats Batticaloa in Zuid-Oost Sri Lanka. De gemeente Kampen ondersteunt dit initiatief van harte en biedt de nodige ondersteuning.

Deze actie vertoont opvallende overeenkomsten met de visie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De VNG promoot de constructie dat elke gemeente in Nederland een gemeente in het rampgebied adopteert. Door particulier initiatief is dat idee in Kampen al in een vroeg stadium ontstaan.

In de Zuid-Oost Sri Lanka zijn diverse plaatsen geschikt voor adoptie. ZOA werkt in de regios Ampara, Batticaloa, Killinochchi en Trincomalee.

Het sterke punt van de actie is de concrete en directe manier van hulp. De hulporganisatie ZOA, die het project uitvoert, kreeg de vraag om het project vanuit Sri Lanka. De actie Kampen herbouwt Batticaloa geeft antwoord op de vraag van de Srilankanen zelf. ZOA verstuurt geen goederen en werkt uitsluitend met plaatselijke aannemers en bedrijven.

Tenslotte geeft de ZOA per kwartaal een update met vorderingen van het project. De markante momenten worden in beeld gebracht en naar de gevers gecommuniceerd. De Kamper bevolking kan zo twee jaar lang volgen wat er gebeurt met het geld in het gebied van Batticaloa.

Het doel van de actie is de plaats BATTICALOA in Zuid-Oost Sri Lanka. In deze plaats is de bekende hulporganisatie ZOA refugee care actief. Er werden onder andere 80 huisjes gebouwd voor de inwoners. De tsunami, een golf van 10 meter, trof de plaats verwoestend. Alle door ZOA gebouwde huisjes zijn vernietigd op twee na. Vanuit de Srilankaanse plaats is een plan ontwikkeld dat in twee jaar vele gezinnen een nieuw leven kan schenken. Het plan loopt van 26 december 2004 tot 31 december 2006 en ziet er als volgt uit.

Van januari t/m maart 2005:


- Het ruimen van de lijken en het puin.


- Het creëren van tijdelijke woonruimte van de overlevenden op hoger gelegen gronden.


- Noodvoedselhulp.


- Tijdelijke watervoorziening en noodlatrines.


- Traumacounseling en psycho-sociale hulpverlening.

Vanaf maart 2005:


- Families helpen met terugkeer naar de oude of bouw van nieuwe dorpen.


- Het bouwen van huisjes voor deze mensen.


- Aanleggen van wegen, elektriciteit, latrines en waterputten.


- Het begeleiden van de terugkeer van de families en het herstel van het dorpsleven.

De actie Kampen herbouwt Batticaloa wil zoveel mogelijk gezinnen een nieuw bestaan geven en onafhankelijk maken van hulpverlening. Kampen herbouwt Batticaloa heeft daarvoor de volgende initiatieven ontplooid:
* De professionele illustratrice Marieke ten Berge heeft een omlijsting voor een tekening gemaakt die als A4 aan alle scholen toegezonden zijn. We vragen alle schoolkinderen in deze lijst een of meer tekeningen te maken en voor 2,- te verkopen aan familie of buren. De ING-bank in Kampen heeft er al 50 gekocht!
* De bekende Kamper voetballers Jeroen en Henrico Drost en Ozghan Türk, actief bij SC Heerenveen, zijn bereid gevonden om in februari een voetbalclinic te verzorgen voor de Kamper voetbaljeugd. DOS Kampen maakt zich sterk voor de organisatie. De opbrengst gaat naar Kampen herbouwt Batticaloa.
* Toneelvereniging De Kleine Komedie zal maandag 14 februari een extra uitvoering geven van het toneelstuk Het dagboek van Anne Frank. De Stadsgehoorzaal van Kampen werkt belangeloos mee. Een bezoek aan deze avond zal o.a. aan de Kamper bedrijven en personeelsverenigingen worden aangeboden als mogelijkheid om als bedrijf de actie te ondersteunen. Aangenaam en nuttig
* De stichting Kairos is gevraagd een Praiseavond te organiseren en de opbrengst daarvan aan de actie over te dragen.
* Tenslotte zullen alle Kamper kerken een verzoek ontvangen om een collecte te bestemmen voor de actie. Kerkbodes kunnen twee jaar lang het verloop van de actie publiceren.

Wij vragen ook uw gebed voor de slachtoffers en voor deze actie.

Wie zitten er achter de actie?

* Martin Kalle, inwoner van IJsselmuiden, eigenaar van tekstbureau 3 x Woordwaarde.

* Kees van der Zaag, inwoner van IJsselmuiden, raadslid voor het CDA in de gemeente Kampen.

We zijn getroffen door de apocalyptische beelden en willen wat Doen!

Actieadres: kampen.batticaloa@hetnet.nl

Bankrekeningnummer 67.06.51.907 t.n.v. Kampen helpt Batticaloa te Kampen.