Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Het geld op de juiste plek
Uitzenddatum: Vrij. 7 januari 2005, 20.30u

De overweldigende opbrengst van de nationale actie betekent een groot succes voor de samenwerkende hulporganisaties. Nu moet dit geld op de goede plek terecht komen. Dreigen andere noodbehoevende gebieden niet ondergesneeuwd te worden? En heeft de hulpverlening geleerd van de ervaringen uit het verleden?

Agnes van Ardenne
In Netwerk een gesprek met Jacques Willemse, hulpverlener van Kerk in Actie/ICCO. In zijn vijfentwintigjarige loopbaan heeft hij zich gespecialiseerd in noodhulp na natuurrampen. Minister van ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, geeft commentaar vanuit Brussel. Daar woont zij de extra EU-raad bij naar aanleiding van de ramp in Azië. Ook was zij gisteren aanwezig bij de internationale donorconferentie in Jakarta.

Tastbaar
Dat de ramp in Azië zoveel geld weet te genereren is volgens hulpdeskundigen niet verwonderlijk. De massaal toegestroomde media hebben de ramp door de indrukwekkende beelden heel tastbaar gemaakt en er zijn westerse toeristen bij betrokken. Bovendien is het een natuurramp, die de bevolking â zonder dat zij daar zelf schuld aan had â heeft overvallen.

Slepende conflicten
In andere gebieden voltrekt de ramp zich veel langzamer en is daardoor minder zichtbaar, zoals de sluipende honger of de AIDS-problematiek in Afrika. Ook spreekt een oorlog minder tot de verbeelding dan een natuurramp. Daardoor blijven ook de slepende conflicten in Congo en Darfur grotendeels buiten beeld. Terwijl ook die gebieden de miljoenen aan hulp minstens goed zouden kunnen gebruiken.

Valkuilen
Uit het verleden is gebleken dat het ingezamelde geld niet altijd even goed terecht komt. Zo werden er in 1999 na een aardbeving naar Turkije tienduizenden tenten naar het rampgebied gestuurd. Turkije is echter de grootste tentenproducent van Europa en kon ze dus niet gebruiken. De vraag is of de hulpverleners lessen trekken uit het verleden. Of blijven ze telkens in dezelfde soort valkuilen stappen?