Socialistische Partij

Compenseer eigen risico ziektekosten studenten

07-01-2005 * "Ook studenten moeten compensatie krijgen voor het gestegen eigen risico van hun ziektekostenverzekering. Vaak leven zij onder het bestaansminimum en dat mag niet nog slechter worden," zegt SP-onderwijswoordvoerder Fenna Vergeer. Zij vraagt minister Hoogervorst en staatssecretaris Rutte de studenten via de premie of de studiefinanciering te compenseren.

Per 1 januari 2005 is het eigen risico van verzekerden met een standaardpakketpolis verhoogd van 54 euro naar 250 euro. Om te voorkomen dat deze maatregel zou leiden tot een aantasting van de koopkracht, is in samenhang met de verhoging van het eigen risico de premie voor deze polissen met 185 euro verlaagd. Voor studenten die op grond van hun geringe koopkracht een aparte particuliere verzekering hebben, is volgens studentenvakbond LSVB echter niets geregeld.

De SP is verklaard tegenstander van de verhoging van het eigen risico. Gezondheid heb je niet zelf in de hand en een eigen risico en de no claim-regeling (teruggave als je weinig ziektenkosten hebt) benadelen vooral zieken en gehandicapten. Voor mensen met lage inkomens, waaronder studenten, komt het extra hard aan. "Dan moet of de premie dus omlaag of de studiefinanciering omhoog," aldus Vergeer.