Titel: Première The Odd Couple in Gouda

VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 10-01-2005 09:53

Amsterdam, 10 januari 2005

Première The Odd Couple in Gouda

Na een try-out periode van drie weken vindt vanavond de première plaats van het toneelstuk The Odd Couple in de Goudse Schouwburg in Gouda. In deze gouden komedie van Neil Simon spelen Peter Lusse en Cees Geel de hoofdrollen. Bruun Kuyt verzorgde de regie van de voorstelling. Na de première is de voorstelling nog tot eind mei in verschillende theaters door het hele land te zien.

The Odd Couple vertelt het verhaal van twee mannen die bij hun vrouw weg zijn en besluiten voor het gemak te gaan samenwonen. Maar in deze nieuwe relatie storen ze zich aan dezelfde (on)hebbelijkheden die ze van hun partner niet konden verdragen. Nu zijn beide mannen wel vrienden, maar ook uitersten. De één (Cees Geel) is van het type ruwe bolster blanke pit, humeurig, slordig, levend voor zijn werk als sportverslaggever. De ander (Peter Lusse) is een Pietje Precies. Altijd bezig met opruimen en schoon maken, of met koken, en daarmee zijn huisgenoot tot wanhoop drijvend. Naast Peter Lusse en Cees Geel zijn er rollen weggelegd voor Annick Boer, Rian Gerritsen, Herman Bolten, Victor Bottenbley en Bas Heerkens.

Neil Simon is de meest gespeelde toneelschrijver na William Shakespeare. Hij wordt in Amerika dan ook wel de ongekroonde 'King Of Comedy'genoemd. In totaal schreef Simon ruim veertig toneelstukken. Ooit waren er in één seizoen in New York zelfs vier toneelstukken van hem tegelijk te zien: Barefoot In The Park, The Odd Couple, Sweet Charity en Star Spangled Girl. Hij ontving een Tony Award voor The Odd Couple (1965), Biloxi Blues (1985) en Lost In Yonkers (1991). Peter Lusse is verantwoordelijk voor de Nederlandse vertaling van The Odd Couple.

Kaarten voor The Odd Couple kunnen gereserveerd worden bij de diverse theaters. Voor meer informatie over de speellijst www.toneel.nl

Noot voor de redactie/