Gemeente Laarbeek



* Collecteren voor Zuidoost-Azië

* Bevolkingsonderzoek borstkanker in Lieshout
* Geen gemeentegids en afvalwijzer ontvangen?
* Wet waardering onroerende zaken (WOZ)
Collecteren voor Zuidoost-Azië
Voor het houden van een collecte moet de gemeente een vergunning afgeven. De gemeente Laar-beek heeft geen vergunningen verleend voor het collecteren voor de slachtoffers van de ramp in Zuid-oost-Azië.

Wilt u er zeker van zijn dat uw geld goed terechtkomt dan adviseren wij u dit rechtstreeks te storten op giro 555.

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Lieshout
Het onderzoek vindt plaats in de onderzoeksbus op het parkeerterrein bij het Dorpshuis aan de Grotenhof te Lieshout. Alle vrouwen die voor het onderzoek in aanmerking komen krijgen ongeveer drie weken voor het onderzoek persoonlijk een uitnodiging thuisgestuurd.
Tijdens het vorige onderzoek in 2003 was de opkomst 82,7%, dit betekent dat 699 van de 845 uitgenodigde vrouwen van 50 tot 75 jaar hebben deelgenomen aan het onderzoek.


Geen gemeentegids en afvalwijzer ontvangen?
Afgelopen weken zijn de gemeentegids 2005 en de afvalwijzer 2005 huis-aan-huis in heel Laarbeek bezorgd.
In de bijgewerkte gemeentegids vindt u heel veel informatie over de gemeente, de gemeentediensten en allerlei verenigingen en instellingen in Laarbeek.
In de afvalwijzer vindt u een ophaalschema voor gft- en restafval. Ook informatie over het ophalen van klein gevaarlijk afval en oud papier, over de plaatsen van de glascontainers en kledingcontainers alsmede over grof huisvuil en de milieustraat staat in deze afvalwijzer vermeld.

Mocht u de gemeentegids of afvalwijzer niet hebben ontvangen belt u dan even naar het gemeentehuis 0492-469700. Wij sturen u deze dan alsnog toe.


Wet waardering onroerende zaken (WOZ)
In 2003 is begonnen met het opnieuw taxeren van alle onroerende zaken in de gemeente Laarbeek. Het gaat dan om de waarde van woningen, bedrijfspanden en gronden. Deze herwaardering wordt binnenkort afgerond. De nieuwe WOZ-waarde is van belang voor de onroerende-zaakbelastingen (OZB), het eigenwoningforfait inkomstenbelasting en de waterschapsbelasting.

In de wet staat dat de gemeente een vaste waardepeildatum moet aanhouden. Voor de periode 2005 en 2006 is dat 1 januari 2003. De WOZ-waarde is de waarde van een pand op 1 januari 2003. Daarbij moet de gemeente rekening houden met bijvoorbeeld nieuwbouw, een verbouwing of sloop die tussen 1 januari 2003 en 1 januari 2005 heeft plaatsgevonden.
De vorige peildatum was 1 januari 1999. Deze gold voor het tijdvak 2001 tot en met 2004. Het is de bedoeling dat vanaf 2007 de waarde jaarlijks wordt vastgesteld.

Geen afzonderlijke WOZ-beschikking
In het eerste kwartaal 2005 ontvangen inwoners en bedrijven een aanslag onroerende-zaakbelastingen. Daarop zal ook de nieuwe WOZ-waarde worden vermeld. Zij krijgen dus geen afzonderlijke WOZ-beschikking meer.

OZB-tarieven in februari in de raad
In het algemeen heeft zich tussen 1999 en 2003 een waardestijging voorgedaan. De gemeente Laarbeek zal deze waardestijging niet gebruiken om een lastenstijging in de OZB door te voeren. De gemeentelijke opbrengst uit de OZB zal in 2005 niet hoger zijn dan in 2004, met uitzondering van een inflatiecorrectie van 4,5% en afgezien van nieuwbouw.
Zoals het er nu uitziet, zijn de waarden van woningen in de gemeente Laarbeek meer gestegen dan de waarden van bedrijfspanden. Omdat de taxatiewaarden zijn gestegen, gaan de OZB-tarieven omlaag. Wat een inwoner of bedrijf precies gaat betalen hangt af van de waarde en de tarieven. Omdat de herwaardering nog niet is afgerond, heeft de gemeenteraad bij de behandeling van de begroting voor 2005 `voorlopige' OZB-tarieven voor 2005 vastgesteld. Zodra de nieuwe WOZ-waarden definitief bekend zijn, zal de gemeenteraad nieuwe OZB-tarieven voor 2005 vaststellen. Naar verwachting zal dat op 3 februari 2005 gebeuren.

Zalmsnip
Het totaalbedrag van de aanslag onroerende-zaakbelastingen 2005 zal waarschijnlijk hoger zijn dan het bedrag in 2004. Dit komt omdat het kabinet heeft besloten de lokale lastenverlichting van maximaal EUR 45,38, de zogenaamde Zalmsnip, per 2005 af te schaffen. De gemeente Laarbeek heeft deze lastenverlichting in voorgaande jaren uitbetaald aan belastingplichtige en in het afgelopen jaar is EUR 45,38 in mindering gebracht op de aanslag onroerende-zaakbelastingen. Nu dit niet meer mogelijk is, betekent dit voor ieder huishouden een lastenverzwaring van EUR 45,38. De afschaffing is een rijksmaatregel.

Zodra de nieuwe WOZ-waarden bekend zijn, zullen wij u nader informeren.