PERSBERICHT - 2005-01-09

Vakantie- en reistrends voor de zomer van 2005

Nieuwe, voordelige charterbestemmingen, een uitbreiding van het aanbod aan accommodaties, bijzondere toeristentrekkers en lage dollarkoersen zijn slechts enkele factoren die van invloed zijn op de keuze van de vakantiebestemming voor het zomerseizoen 2005. De reis- en vakantiemerken in de World of TUI voorspellen dertien bestemmingen en vier minitrends die komende zomer hot worden.

Verre bestemmingen:

Thailand
Ondanks het feit dat de zuidelijke kusten van Thailand zwaar geteisterd zijn door de zeebeving, wordt verwacht dat het land weer snel op de toeristische kaart zal staan. Zeker wat betreft de rondreizen en Bangkok. Maar ook door de opkomst van de Thaise keuken in ons land, de veiligheid op de diverse bestemmingen en het uiterst vriendelijke prijspeil ter plaatse. Het deed Holland International besluiten tot het uitbrengen van een aparte, 100 paginas tellende Thailand brochure. Mede dankzij de samenwerking met Phuket Air, die drie keer per week rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok vliegt, kunnen vakanties uiterst voordelig worden aangeboden. Vanaf de Thaise hoofdstad zijn verbindingen naar tal van bestemmingen in het gehele land mogelijk. Dankzij deze vluchten kan de klant rondreizen, arrangementen en hotels eindeloos met elkaar combineren. Ook omvangrijk is het zogenaamde à la carte-aanbod. Uniek is het Thailand off the Road arrangement. Vakantiegangers maken in een karavaan van maximaal twaalf jeeps ritten naar bekende en onbekende plaatsen.

Voorbeeldarrangement verre reizen
Busrondreis De perfecte mix van Oost- en Noord-Thailand. Holland International biedt een 15-daagse busrondreis met verblijf in een tweepersoonskamer met logies en ontbijt. Vertrek 20 mei en 3 juni: 839 p.p. inclusief vliegen, exclusief toeslagen en belastingen.

Jamaica
Mede door de alsmaar dalende dollarkoers zijn verre reizen en vakanties naar exotische bestemmingen voor een steeds groter publiek toegankelijk geworden. Arke en Holland International voegen Jamaica toe aan het brede assortiment voordelige charterbestemmingen in de Caribbean. De bakermat van reggae en rasta wordt elke donderdag aangevlogen door HollandExel, die ook op deze intercontinentale vlucht het 3-klassen concept hanteert: Economy, Comfort en Business Class. Voor een toeslag van 48 p.p. enkele reis geniet de passagier van maar liefst 8 centimeter meer beenruimte. En vanuit de strandbestemmingen Negril, Montego Bay en Ocho Rios kan hij tal van verrassende excursies maken. Bijvoorbeeld de Reggae excursie of de Bob Marley tour. Het prijspeil op het eiland is uiterst vriendelijk. Een lunch van patty (vleesbroodje) met een drankje kost circa 1,50. Voor een diner rekent een restaurant zon 15. Voor de vakantieganger die liever volledig georganiseerd op reis wil, heeft Holland International de nieuwe busrondreis Jamaica Sunshine. Enkele cruises van Zeetours Cruises doen Jamaica ook aan.

Voorbeeldarrangement verre reizen
Strandvakantie Jamaica. Hotel Royal Decameron Club Caribbean. Verblijf in een cottage of een ocean front room, 9 dagen all inclusive met vertrek van 5 mei t/m 23 juni: 983 p.p., exclusief toeslagen en belastingen.

Brazilië
Het aantrekkelijke prijspeil, de prachtige stranden en de swingende steden zorgden ervoor dat de vraag naar vakanties en reizen in Brazilië de afgelopen twee jaar enorm is gestegen. Die vraag zet zich in het komende zomerseizoen zeker door, ondanks de gestegen brandstofprijs. Op een verre vakantie kost de kerosine circa 50 per persoon retour meer dan een jaar geleden. Maar de daling van de Amerikaanse dollar verlaagt de vakantieprijs de komende zomer zowat met het drievoudige! Als pionier van vakanties naar Brazilië speelt Holland International in op de toenemende vraag. Onder meer door de bestemmingsbrochure Brazilië te lanceren met een breed aanbod van vakanties en reizen.

Nieuw zijn de bestemmingen Recife en Porto do Galinhas. Ook kan de vakantieganger naar onder meer Arraial dAjuda, Buzios, Maceio, Costa do Sauipe en Fernando de Noronha. Naast zeer aantrekkelijk geprijsde strandvakanties biedt Holland International tevens diverse boeiende rondreizen en pakketten waarin de swingende stad Rio de Janeiro kan worden gecombineerd met een verblijf bij de watervallen in Foz do Iguacu en het in de Amazone gelegen Manaus. Geheel nieuw in het aanbod van Holland International zijn de Pantanal rondreis en de startpakketten voor Brazilië, ideaal voor de zelfstandig ingestelde reiziger.

Voorbeeldarrangement verre reizen
Combi Brazilië. Combineer bij Holland International Porto de Galinhas en Fernando de Noronha. Een 9-daagse reis, logies en ontbijt in tweepersoonskamer, van 3 t/m 24 april, 8 mei t/m 29 juni: 1.119 p.p. excl. Toeslagen en belastingen.

Bali
Bali is weer in trek. De vakantieganger heeft het tropische paradijseiland weer helemaal ontdekt. Niet verwonderlijk, want dit eiland is volgens kenners de meest bijzondere vakantiebestemming ter wereld. Met een spectaculaire natuur, een fascinerende cultuur, een uitmuntende keuken én uiterst scherpe tarieven voor vlucht en verblijf. Holland International tekende een speciale overeenkomst met de nieuwe luchtvaartmaatschappij Phuket Air die maar liefst drie keer per week, via Bangkok, naar Bali vliegt. Deze frequente vluchten maken het aantal mogelijkheden in reisdagen enorm. De samenwerking met Phuket Air is een welkome opsteker na het van de markt verdwijnen van Garuda Indonesia. Een vakantie naar Bali op basis van 10 dagen en 7 nachten inclusief vlucht en hotel en exclusief taxen, is er vanaf 499. Een stop over in Bangkok behoort tot de mogelijkheden.

Voorbeeldarrangement verre reizen
Strandvakantie The Villas. Verblijf met Holland International in een luxueuze villa voor 2 personen, 7 nachten, logies en ontbijt. Vertrek
1 april t/m 10 juli en 16 september t/m 31 oktober: 447 p.p., exclusief vlucht, toeslagen en belastingen.

Zonvakanties:

Marokko
Een reis door Marokko betekent letterlijk een reis door het sprookje van duizend-en-een-nacht, een duik in een totaal andere wereld. En dat zo dicht bij huis. De wonderlijke soeks in sprookjesstad Marakech, het imponerende woestijnlandschap van de Sahara en de heerlijke stranden aan de westkust. Steeds meer mensen ontdekken de ideale combinatie van strand, natuur en vreemde cultuur. Voor de Marokkaanse overheid reden om met ambitieuze plannen het toerisme te expanderen.

Vier jaar geleden, in 2000, bezochten 4,2 miljoen mensen Marokko. In 2010 verwacht het Noord-Afrikaanse land 10 miljoen bezoekers te mogen begroeten. Daarom wordt nu groots geïnvesteerd in het ontwikkelen van nieuwe hotels en resorts. Het aantal hotelbedden moet groeien van 75.000 in 2000 tot 230.000 bedden in 2010. Voor de zomer van 2005 bieden Arke, Holland International, De Boer & Wendel en Isropa Reizen een uitgebreid aanbod van strandaccommodaties, rondreizen, city-trips en bijzondere extras in Marokko. Isropa Reizen biedt voor zomer 2005 reizen waarin Essaouira kan worden gecombineerd met Marrakech of Fès met Afourer. Enkele cruises van Zeetours Cruises door de Middellandse Zee gaan ook aan land in Casablanca.

Egypte
Egypte zit in de lift. Het toerisme is hier de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Ten opzichte van andere zonbestemmingen zijn er veel nieuwe faciliteiten gekomen, maar is het prijspeil uiterst gunstig gebleven. Bovendien zijn de drempels bij de vier- en vijfsterren accommodaties laag. Betaalbare luxe dus. Reken daarbij onder meer het gemakkelijke all inclusive concept dat de uitstekende resorts vaak hanteren, de fraaie stranden aan de rode Zee, de altijd schijnende zon, de betoverende onderwaterwereld, de magnifieke Nijldelta met zn imponerende tempels, het fascinerende straatleven en de schitterende golfbanen, en het is niet verwonderlijk dat steeds meer mensen interesse tonen in Egypte, bakermat van onze beschaving. Arke, Holland International en Isropa Reizen bieden vakanties aan naar onder meer Caïro, Hurghada, Sharm El Sheikh, Luxor, Aswan en de nieuwe charterbestemming Marsa Alam.

Tip: surfen op en boven de Rode Zee
ROBINSON Club Soma Bay biedt in september diverse vormen van surfen, door water én in de lucht met instructies van onder andere wereldkampioen kitesurfen Robby Naish en topsurfer Hanspeter Lange.

Turkije
Turkije is de sterkst groeiende vakantiebestemming van de afgelopen jaren. Het heerlijke klimaat, de voordelige accommodaties, de voortreffelijke keuken, de gastvrije bevolking en de uitstekende strandfaciliteiten zijn de belangrijkste redenen om voor Turkije te kiezen. In het nieuwe zomerseizoen openen minimaal vijftien nieuwe resorts hun deuren. Met veel faciliteiten en vaak een all inclusive formule, het concept dat ook in Turkije in populariteit toeneemt.

Arke bundelt beide toppers in één nieuwe vakantiegids: All Inclusive Turkije. Bovendien hebben Arke en Holland International hun aanbod in het populaire vakantieland verdubbeld. De 252 paginas tellende Turkije brochure van Holland International biedt zelfs het meest complete aanbod op de Nederlandse reismarkt. Deze zomer kunnen klanten van dit reismerk maar liefst zeven dagen per week naar Antalya vliegen en drie keer per week naar de overige bestemmingen in Turkije.

Voorbeeldarrangement zonvakanties
Orange County. Een helemaal in Nederlandse stijl gebouwd hotel met Amsterdamse semi-grachtenpanden en typisch Volendamse huisjes. Holland International biedt een 8-daagse verblijf inclusief vlucht op basis van all inclusive: 451 p.p. met vertrek op 1 april, exclusief luchthavenbelasting.

Stedentrips:

Beiroet
Geloof het of niet, maar Beiroet is hot en hip. De stad die in de jaren 70 de meest mondaine stad van het Midden Oosten was, is weer helemaal terug. Maar dan met een uiterst trendy karakter. Het Parijs van het Midden-Oosten biedt een keur aan winkels, galerieën, hippe bars en swingende dansclubs. Daarnaast veel kunst en cultuur, van de Romeinse tijd tot recentere datum. Zo herbergt het Libanese Nationale Museum kunst tot wel 6000 jaar oud. Maar er is ook volop vermaak; op de boulevards, langs de stranden en bij de beach clubs aan de Middellandse Zee. De vibrant city profiteert bovendien maximaal van haar unieke ligging aan zee, met een verkoelende bries bij aangename temperaturen. Shoppen deze zomer? De Rue Verdun werkt zich zeker gestaag naar boven in de Top30 van de meest luxe winkelstraten ter wereld.

Caïro
De vakantieganger van nu wil genieten, maar ook lekker actief bezig zijn én een dosis culturele bagage meenemen. Zijn vakantiecocktail is een ideale mix van spanning en ontspanning, comfort en luxe, nieuwe belevenissen, lol en actie. Egypte biedt het allemaal. Een strandvakantie kan gemakkelijk gecombineerd worden met een bezoek aan Caïro. Isropa Reizen, De Boer & Wendel, Discovery en Holland International spelen op deze trend in en hebben het fascinerende Caïro voor het komende zomerseizoen in hun assortiment opgenomen. Hoogtepunten zijn het Egyptisch Nationaal Museum met s werelds grootste verzameling vondsten uit de tijd van de faraos, de piramiden van Gizeh, het laatste nog bestaande wereldwonder uit de Oudheid, maar uiteraard ook de bruisende cafés en de bijzondere soeks.

Voorbeeldarrangement City-Trip
Fascinerend Caïro. Holland International biedt 3 dagen Caïro, inclusief vlucht en hotel met ontbijt vanaf 299 p.p. exclusief toeslagen en belasting.

Edinburgh
Er is een tendens dat stedenbezoekers de metropolen laten voor wat ze zijn en liever een kleinere stad verkiezen. Cultuurzoekers zullen zeker ontvankelijk zijn voor Edinburgh, de Schotse stad waar de musea gratis toegankelijk zijn. Schrijver Robert Louis Stevenson zei ooit dat Edinburgh is, wat Parijs zou moeten zijn. Zowel de Old Town, met zn kronkelige straatjes en het Edinburgh Castle, als de New Town, met zijn schitterende pleinen, staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. Beroemd om zn vele festivals, is Edinburgh - vorige week ook getipt door ferrymaatschappij DFDS- vooral in augustus hotspot vanwege het levendige straattheaterfestival.

Europa:

Italië
Weg met de massaliteit van de traditionele strandvakantie. Dat lijkt het motto van de Nederlandse vakantieganger. Sinds enkele jaren zoekt hij een meer gevarieerd vakantieaanbod dat past bij zijn persoonlijke wensen. Die trend zet zich ook de komende zomer door. Voor een vakantie met naast zon en strand ook ruimte voor cultuur, natuur, actie en avontuur, richt de consument zich meer en meer op Italië. Holland International biedt met de 356 paginas dikke Italië brochure het meest uitgebreide Italië aanbod dat er in Nederland is te vinden. Naast stedentrips en autovakanties, ook vliegreizen en uiterst bijzondere arrangementen en excursies. En voor de autovakantieganger veel huizen, bungalows, villas en mobile homes door heel Italië.

Tip: Toscane per Vespa
Verken Toscane tijdens een individuele vijfdaagse rondreis Toscane op dé scooter van Italië: de Vespa. Stopplaatsen zijn onder meer San Gimignano, Volterra en het beroemde wijngebied Il Chianti. Dit arrangement biedt Holland International vanaf 407 per persoon, inclusief vijf overnachtingen, een Vespa met helm, verzekering en een uitgebreid informatiepakket.

Duitsland
Duitsland is in toenemende mate een populair vakantieland. Uit medio december 2004 gepubliceerde cijfers van het Duitse bureau voor toerisme DZT blijkt, dat het aantal overnachtingen in de eerste negen maanden van dat jaar met 9,4 procent tot 35,8 miljoen is gestegen. Het DTZ verwacht over het hele jaar 2005 voor het eerst boven de 45 miljoen uit te komen. De Nederlanders vormen nog steeds de grootste groep toeristen. Wegens groot succes prolongeert Holland International de brochure Duitsland. Maar liefst 180 paginas toont de brochure diverse Duitse steden, pretparken en uiteenlopende accommodaties aan de Noordzeekust, Oostzeekust, in Mecklenburg-Vorpommern, Saksen, het Sauerland, Hessen, de Eifel, Moezel, het Zwarte Woud, het Beierse Woud en Hunsrück.

Tip: hotel Forellenhof, Walsrode
De Lüneburgerheide is een mooi gebied om te wandelen en te fietsen. Vlakbij het fantastische vogelpark Walsrode ligt het comfortabele hotel Forellenhof met een prima keuken. Hotelprijs vanaf 40,- per nacht p.p. Excursie: leer Duits bier brouwen.

Oost-Europa
Uit de resultaten van het Continu Vakantie Onderzoek 2004 blijkt dat de prijs van een reis of vakantie voor zomer 2005 een nog belangrijker criterium wordt in het vakantiekeuzeproces. Het is het directe gevolg van de dalende koopkracht en het beperkte vakantiebudget dat hieraan is verbonden. Holland International speelt in op deze behoefte met twee brochures, die vakantie aanbieden in het zeer betaalbare Oost-Europa. Naast Slovenië en Kroatië heeft het de brochure Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen. De accommodaties in Oost Europa zijn steeds comfortabeler geworden en bieden nu westerse kwaliteit tegen Oost-Europese prijzen. Bovendien is de politieke situatie er stabiel en is er vrijwel geen sprake van massatoerisme. Zeetours Cruises biedt een 15-daagse riviercruise van Kiev naar Odessa door de Oekraïne.

Minitrends:

Meer beenruimte
De vraag naar meer beenruimte op vluchten binnen Europa en naar verre bestemmingen neemt steeds meer toe. HollandExel speelt op deze behoefte in en biedt naast Economy Class, ook Comfort Class en Business Class. Voor een geringe toeslag heeft men al 8 cm meer beenruimte, bier en wijn bij de maaltijd, een koptelefoon en kan men 5 kilo extra bagage meenemen.

Jubileumtrip Disney
Wereldwijd en vooral in de USA viert Disney deze zomer op grootse wijze haar jubileum 50 jaar Disney Theme Parks. Holland International is Disneys officiële partner en schenkt volop aandacht aan alle evenementen rond dit bijzondere verjaardagsfeest.

Themarondreis
Themas geven een extra cachet aan een rondreis. De Boer & Wendel introduceert de Special Collection: rondreizen rond de themas Natuur & Duurzaamheid, Cultuur & Historie, Gastronomie & Wellness en Festivals & Couleur Locale.

Culinair jaar Barcelona
Tot en met maart 2006 viert Barcelona het Year of Food, Cuisine and Gastronomy. Tijdens dit culinaire jaar serveert de stad nieuwe themagerechten. Naast andere, letterlijk smaakvolle, evenementen vindt ook de Chocoladebeurs plaats.

Shoppen in New York
Lange tijd was het niet zó goedkoop om er flink te gaan shoppen. Bloomingdales, Macys, Gap, Nike Town en al die duizenden andere winkels nemen graag de credit card in ontvangst. In de New York brochure van Holland International zijn maar liefst 32 hotels opgenomen.

Avontuur
Ontdek met Isropa Reizen zuidelijk Marokko tijdens een 4-wheeldrive groepsreis. Vanaf Marrakech door het Atlasgebergte naar Ouarzazate, Zagora, Erfoud en Tinghir. Ondermeer langs berberdorpen, kasba's en zandduinen. Vanaf 865,- p.p.

'Zomer 2005: Vakantie voorspellingen' is de titel van de flyer die TUI Nederland hierover uitbracht.