Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Universiteit Leiden organiseert Internationale Taalkunde Olympiade 2005

Inschrijven voor de voorronde kan tot 21 januari

Persbericht Universiteit Leiden
10 januari 2004

De Internationale Taalkunde Olympiade voor scholieren vindt dit jaar voor het eerst plaats in Nederland, aan de Universiteit Leiden. De Leidse Taalkunde Olympiade, die als voorronde dient, wordt gehouden op zaterdag 19 februari. Tijdens deze wedstrijd verdiepen scholieren zich in ingewikkelde taalkundige vraagstukken die gaan over oude en moderne talen uit de hele wereld. Inschrijven kan nog tot 21 januari.

Voorronde: Leidse Taalkunde Olympiade
Tijdens de Leidse Taalkunde Olympiade proberen scholieren van vier, vijf en zes VWO vanuit heel Nederland de oplossingen te vinden van uiteenlopende taalkundige puzzels in de categorieën Nederlands, Schriftsoorten en Vreemde Talen. Met logisch redeneren en een beetje wiskundig inzicht ontcijferen ze bijvoorbeeld Luwische hiëroglyfen of vertalen ze Sanskrit naar het Nederlands. De opgaven worden gemaakt door de opleiding Vergelijkende Indo-Europese Taalwetenschap in samenwerking met andere taal- en cultuurstudies. Voor de winnaars zijn er mooie prijzen, zoals woordenboeken of populair-wetenschappelijke naslagwerken. De vier beste deelnemers mogen door naar de Internationale Taalkunde Olympiade. Wie nog mee wil doen aan de Leidse Taalkunde Olympiade 2005, moet snel zijn, want inschrijven kan tot 21 januari via www.olympiade.leidenuniv.nl

Internationale Taalkunde Olympiade
Aan de Internationale Taalkunde Olympiade doen circa tien teams mee uit landen als Rusland, Nederland, Polen en Bulgarije. Dit jaar zijn er mogelijk voor het eerst ook teams uit andere West-Europese landen. De deelnemers kunnen zowel individueel prijzen winnen als met hun hele team. De organisatie van de Internationale Taalkunde Olympiade rouleert onder de deelnemende landen. De derde editie zal plaatsvinden op de letterenfaculteit van de Universiteit Leiden, van 8 tot en met 12 augustus 2005.

Achtergrond
De Leidse Taalkunde Olympiade is een initiatief van Prof. Dr. A. Lubotsky, verbonden aan de opleiding Vergelijkende Indo-Europese Taalwetenschap. De Leidse Taalkunde Olympiade vond voor het eerst plaats in 2001 en wordt sindsdien jaarlijks georganiseerd door de Faculteit der Letteren van de universiteit. Tijdens de eerste Internationale Taalkunde Olympiade in Bulgarije in 2003 won het Nederlandse team de eerste prijs.