Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis lanceert lespakket voor scholen

Jeugd Rode Kruis lanceert vandaag in samenwerking met Rode Kruis-Vlaanderen Internationaal een lespakket voor scholen over de ramp in Zuidoost-Azië. De vele beelden en getuigenissen over de ramp in de media zijn heel aangrijpend, ook voor kinderen. Het Rode Kruis krijgt dan ook vele vragen van leerkrachten naar gerichte informatie. Met het lespakket wil het Rode Kruis een aanzet geven om in de lessen rond het thema te werken.

Het lespakket bevat 7 uitgewerkte lessen voor leerlingen van 10 tot 14 jaar. De diverse aspecten van de ramp komen aan bod: wat is een tsunami? wat zijn de gevolgen van een tsunami? wat betekent noodhulp en rehabilitatie? Een dagboek vertelt over de ervaringen van het Rode Kruis in Sri Lanka. Leerlingen krijgen zo inzicht in de hulpverlening, de coördinatie ervan en de impact van de ramp op de kinderen in de getroffen landen. Voor wie nog meer achtergrondinformatie wil, is er een extra pakket met landendossiers, uitleg over de hulpoperaties, nuttige links enz.
Het lespakket kan worden gebruikt in de lessen aardrijkskunde, wereldoriëntatie, Nederlands, Engels en Frans.

Leerkrachten kunnen het lespakket en het informatiepakket gratis downloaden via de website van het Rode Kruis: www.redcross.be of rechtstreeks via www.redcross.be/lespakket_tsunami.htm. Voor meer informatie kan je bellen of mailen naar Jeugd Rode Kruis, tel.: 015-44 35 70, e-mail: jeugd.rode.kruis@rodekruis.be.

Het Rode Kruis is in zijn samenwerking met scholen niet aan zijn proefstuk toe. Denk maar aan de lespakketten over eerste hulp en het pakket Jongeval' over de psychosociale bijstand bij verkeersongevallen. Na de vele aanvragen van leerkrachten maakte het Rode Kruis begin vorig jaar ook al een lespakket over de aardbeving in Iran (Bam).

Mechelen, 10 januari 2005