Gemeente Nuth


10-01-2005

Publicatie Algemene subsidieverordening gemeente Nuth 2005

Op 21 december 2004 heeft de gemeenteraad van Nuth de Algemene subsidieverordening gemeente Nuth 2005 vastgesteld. Deze verordening treedt op 1 januari 2005 in werking. De oude verordening Algemene subsidieverordening welzijn Nuth 2000 vervalt op 1 januari 2005. Alleen alle subsidies die zijn aangevraagd onder de oude verordening, worden nog behandeld naar de regels van die verordening. Alle subsidieaanvragen die na 1 januari 2005 binnenkomen, behandelen wij conform de bepalingen van de nieuwe verordening.

U kunt aan onderstaande korte samenvatting geen rechten ontlenen!!

Korte inhoud

De nieuwe subsidieverordening geldt voor alle afdelingen van gemeente. Als u bij ons een verzoek tot subsidie indient, weet u dat uw verzoek volgens deze subsidieverordening wordt beoordeeld. Het maakt niet uit op welk beleidsterrein uw verzoek betrekking heeft of op welke afdeling de afhandeling plaatsvindt.

De verordening regelt alleen de formele procedure, zoals deze ook is vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht (AWB). Voordat wij uw verzoek inhoudelijk beoordelen moet u voldoen aan een aantal eisen. Die staan in de verordening. Denk daarbij aan naam, adres, omschrijving van de activiteit waarvoor u subsidie vraagt, activiteitenplan indienen, etc. Het is ook niet mogelijk dat u subsidie krijgt als de activiteit al heeft plaatsgevonden, of als de activiteit niet (voor het overgrote deel) ten goede komt aan de inwoners van onze gemeente. Alleen een rechtspersoon (zoals een vereniging of stichting) met een sociaal culturele en/of maatschappelijke doelstelling kan subsidie krijgen.

Als u aan alle eisen van de verordening hebt voldaan, beoordelen wij uw verzoek inhoudelijk. Dat doen wij aan de hand van de beleidsnota die op de activiteit van toepassing is. Als u bijvoorbeeld subsidie vraagt voor een toneeluitvoering, is de nota kunst en cultuur van toepassing. In die nota staat welke beleidsdoelen wij hebben. Als uw activiteit past binnen die doelstellingen, kan het college van burgemeester en wethouders besluiten om subsidie toe te kennen. Maar dan moet er wel geld voorhanden zijn. Het is mogelijk dat het college een subsidieverzoek weigert, omdat er geen geld is.

Als u vanaf 1 januari 2005 subsidie vraagt in onze gemeente hebt u dus niet meer voldoende aan de subsidieverordening, maar moet u ook weten wat in de beleidsnota staat. Beide documenten zijn de instrumenten waaraan het college van burgemeester en wethouders uw verzoekt toetst.

Alle instellingen en verenigingen die op dit moment van ons structureel subsidie krijgen, ontvangen in januari 2005 van ons een exemplaar van de Algemene subsidieverordening gemeente Nuth 2005. Als u in februari 2005 nog geen exemplaar hebt ontvangen, is iets misgegaan in de verzending. Wilt u dan even contact opnemen met Frank Arets, senior beleidsmedewerker welzijn. Hij is tijdens kantooruren bereikbaar onder doorkiesnummer 045-5659283, of per email: frank.arets@nuth.nl. U kunt bij hem ook terecht met vragen over de nieuwe subsidieverordening of voor een exemplaar als u op dit moment (nog) geen subsidie ontvangt. Ook kunt u bij hem een exemplaar van een beleidsnota opvragen. De nota sociale zorg, sportbeleid, representatiebeleid en sociaal cultureel werk zijn nog niet klaar. De raad zal deze in de loop van 2005 vaststellen.
Als u zich afvraagt of u wellicht subsidie kunt krijgen, neemt u dan gerust contact op met Frank Arets. Misschien dat uw vraag door een collega beantwoord moet worden. In dat geval zal hij uw vraag doorgeleiden en krijgt u antwoord van de collega.

Voor alle duidelijkheid:
De subsidiegrondslagen voor de verenigingen zijn niet veranderd. Ook ontvangen de verenigingen in 2005 weer een evaluatieformulier. De nieuwe verordening is het formele sluitstuk van de werkwijze die wij al een tijd hanteren.
De subsidiegrondslagen maken vanaf 1 januari 2005 niet meer deel uit van de verordening, maar zijn aangehaakt aan de beleidsnotas. Als de raad het beleid wijzigt, kan hij ook de grondslagen veranderen, maar dat is met de invoering van de nieuwe subsidieverordening niet aan de orde.

De verordening met toelichting ligt vanaf 1 januari 2005 tot en met 28 februari 2005 voor iedereen ter inzage in de leeskamer van het gemeentehuis.