STICHTING CERBRAN

Alleen reizen met gecertificeerde reisleiders

PERSBERICHT

Amsterdam, 10 januari 2005

Alleen reizen met gecertificeerde reisleiders!
Stichting CERBRAN wil breed draagvlak voor kwaliteit en veiligheid

Op 1 januari 2005 is de Stichting CERBRAN opgericht, een initiatief van drie ondernemers uit de reis- en toerismewereld. CERBRAN stelt zich ten doel om de kwaliteit en veiligheid van (actieve) reizen te verhogen door het certificeren van reisleiders en het accrediteren van gecertificeerde organisaties en opleidingen voor de reisbranche.

Avontuurlijke reizen zijn in trek. Steeds meer mensen kiezen voor een actieve vakantie, in Europa maar vaak ook in verre landen. Avontuur is niet zonder risico. Zo verongelukten in het voorjaar van 2004 drie toeristen tijdens een actieve vakantie in Spanje. Als gevolg daarvan laaide de al langer durende discussie over de kwaliteit van reisleiders weer op. Terwijl in veel landen reisorganisaties gebonden zijn aan strenge regels voor veiligheid en kwaliteit, kan in Nederland iedereen zomaar een actieve vakantie organiseren. Met alle fouten, misrekeningen en gevaren vandien.

Onafhankelijk en openbaar
CERBRAN wil deze 'wild-westpraktijken' een halt toeroepen door de invoering van een officieel certificeringsinstituut voor de gehele Nederlandse reiswereld. Reisleiders moeten in de toekomst voldoen aan uniforme en vooraf gestelde eisen. Ook gaat CERBRAN reisorganisaties, sportbonden en opleidingsinstituten certificeren en accrediteren. Gegevens van personen en organisaties zullen worden beheerd in een centrale databank die voor publiek toegankelijk is. Ook in Europees verband wordt gesproken over de certificering van reisleiders. Daarin wil CERBRAN eveneens het voortouw nemen. Inmiddels hebben we intensief overleg met het nationale normalisatie-instituut NEN over de Europese normeisen.
Voor de goede orde: CERBRAN is strikt onafhankelijk en wordt gefinancierd door donateurs, die in ruil daarvoor gebruik kunnen maken van de diensten.

Comité van aanbeveling
Dat CERBRAN in een duidelijke behoefte voorziet, blijkt uit de vele enthousiaste reacties op het initiatief. Diverse organisaties uit de reiswereld hebben direct hun medewerking toegezegd. Vanuit politiek Den Haag is door verschillende partijen positief gereageerd. Ook zijn overkoepelende organisaties als ANVR, ANWB en het Verbond van Verzekeraars met CERBRAN in gesprek.
Een aantal betrokkenen is inmiddels bereid gevonden zitting te nemen in het Comité van Aanbeveling:


- Jet Bussemaker, Tweede-Kamerlid voor de Partij van de Arbeid
- Jan Lokhoff, hoofdredacteur van Reisrevue en DIT Reismanagement
- Auke van Hinten, directeur van ECEAT

- Hans Kamps, voorzitter van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen)

Breed draagvlak
De komende maanden zal CERBRAN gebruiken om het certificeringsprogramma nader uit te werken. Ook zal het draagvlak verder worden verbreed door de actieve werving van donateurs. Kortom, u zult in de toekomst het nodige van CERBRAN vernemen. Wilt u meer weten over CERBRAN of op de hoogte worden gehouden van de activiteiten? U kunt CERBRAN bereiken per telefoon, 020 - 486 55 58 /
06 - 4818 3227, of mail, cerbran@zonnet.nl.

Stichting CERBRAN is een initiatief van
Peter Guyt - ondernemer en mede-eigenaar van Desert Tracks, penningmeester/secretaris van CERBRAN
Renilde Huizenga -(ex) reisleidster, inkoopster van reizen, zelfstandig trainer, voorzitter van CERBRAN
Joep Dickhaut - zelfstandig projectmanager, Alpien tochtleider(NKBV), projectmanager van CERBRAN

10 jan 05 08:55