Openbare Bibliotheek Oss

PERSBERICHT, december 2004

Lezing in Vorstenbosch over de Wijstgronden

Cent van den Berg en Kees Vos van het IVN Bernheze komen op uitnodiging van de Openbare Bibliotheek Bernheze naar Vorstenbosch. In het kader van het Blikopener Lezingenprogramma van de Maasland bibliotheken verzorgen zij op 11 januari 2005 in Dorpshuis de Stuik een lezing over de wijstgronden.

Wijstgronden

De zogenaamde wijstgronden liggen op de Peelrandbreuk, die in het oostelijk deel door de gemeente Bernheze loopt. Zij vormen een uniek stukje natuur.

Het bijzondere van de breukrandzone is dat vochtige en droge situaties dicht bij elkaar liggen. Veelal zijn de hogere delen natter dan de lager gelegen delen.

Op een aantal plaatsen in Bernheze, de Piet Geersdijk en Donzel is de overgang van hoge delen (horst) naar lage delen (slenk) duidelijk waarneembaar in het landschap.

Breuken zijn in ons land al een zeldzaam verschijnsel. Zeker in combinatie met de wijstgronden, hebben wij in ons gebied een aardwetenschappelijke bijzonderheid die zelfs in Europa een zeldzaamheid is. Het water is vaak honderden jaren oud en daardoor schoon en bijzonder van samenstelling. Bekend is ook dat er een samenhang is tussen omgevingsfactoren en planten en dieren. Duidelijk is dan ook dat de wijstgronden een eigen unieke planten- en dierenwereld kennen.

Aardkundig monument

De provincie Noord-Brabant heeft in 2004 dan ook besloten de wijstgronden tot 'aardkundig monument' uit te roepen om op die manier het kenmerkende verschijnsel voor toekomstige generaties te behouden.

Lezing

In het eerste deel van de lezing zal de heer Kees Vos ingaan op de vraag wat wijstgronden zijn, hoe ze ontstaan zijn, waar ze gelegen zijn en wat er nu zo uniek is aan wijstgronden.

Het tweede deel van de lezing wordt verzorgd door de heer Cent van den Berg. Hij zal vooral ingaan op de vraag waarom wijstgronden zo belangrijk zijn voor de flora en fauna en de manier waarop het landschap nu, en in de toekomst, ingericht en beheerd wordt.

Informatie

Kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar à 2,50 (inclusief een kopje koffie of thee) in de bibliotheken van Heesch, Heeswijk-Dinther en Nistelrode en -op de avond van de lezing- in Dorpshuis De Stuik in Vorstenbosch. De lezing begint om 2 0.00uur.

Einde persbericht.