PERSBERICHT - 2005-01-03

Prijs voor 'beste attractie van Nederland' wordt 11 januari uitgereikt

Vier nominaties bekend voor Toerned Award

Efteling in Kaatsheuvel, Toverland in Sevenum, Walibi World in Biddinghuizen en Billy Birdpark in Volkel zijn de vier dagrecreatiebedrijven die zijn genomineerd voor de Toerned Attractie-Award, die op 11 januari op de Vakantiebeurs wordt uitgereikt. Deze prijs voor de beste attractie van Nederland wordt dit jaar voor de vierde keer toegekend door de Nederlandse federatie van dagrecreatiebedrijven, Toerned.

De jury heeft bij het vaststellen van de genomineerden gelet op de volgende aspecten:

Originaliteit en aantrekkelijkheid van de attractie Vernieuwende aspecten in het productconcept (produktontwikkeling) Wijze van promotie, publieksbenadering
Algeheel kwaliteitsniveau van de exploitatie

Over de vier genomineerde bedrijven schrijft de jury het volgende:

Walibi World (Biddinghuizen)
Het onlangs van naam veranderde Walibi World (voorheen SixFlags) staat bekend als het park voor sensatiezoekers. Achtbanen en andere spannende attracties zijn hier dan ook goed vertegenwoordigd. Als zodanig neemt Walibi World een bijzondere plaats in in de Nederlandse dagrecreatiemarkt. Erg sensationeel vond de jury de Goliath. Deze enorme achtbaan is voor een speciale doelgroep een ware sensatie door haar hoogte en de snelheden die worden bereikt.

Een bijzondere vermelding kreeg het park ook voor de opvallende marketing-acties naar de zakelijke markt. Innovatief denken blijkt uit de ideeën die Walibi World heeft om met digitale piepers (Q-bots), die aan de gasten worden verhuurd, iets te doen aan de wachtrijen. Hoewel dit idee niet geheel nieuw is heeft Walibi het voor het eerst in Nederland toegepast.

De Efteling (Kaatsheuvel)
Nederlands grootste attractiepark is al jaren een van de hoogtepunten in de dagrecreatiewereld. De Efteling staat voor kwaliteit en plezier voor jong en oud. Het is bijzonder dat een park in een markt met internationaal sterk toenemende concurrentie in een klein land als Nederland het toch steeds presteert om zulke grote bezoekersaantallen te halen. Dit pleit voor de aantrekkelijkheid en de inspanningen op het gebied van marketing en promotie.

De Efteling is steeds innoverend. Zij is een van de eerste parken in Nederland geweest die is gestart met winteropenstelling. De Winter-Efteling is een groot succes gebleken, draagt zorg voor seizoensverlengingen en daardoor ook voor behoud van werkgelegenheid in de sector. Daarnaast heeft zij het aangedurfd om in het park een theater te bouwen waarin de theatershow Doornroosje succesvol is opgevoerd. Een zeer professionele show met een eigen Efteling stijl. De Efteling heeft in het verleden vele prestigieuze prijzen gewonnen waaronder de Applause Award. De Efteling mag niet ontbreken in de lijst van genomineerden voor de ToerNed Award in 2004.

Toverland (Sevenum)
Binnen de dagrecreatie wordt het steeds moeilijker om je concept te bewaken en de klant te stimuleren om jouw bedrijf te vinden. Om nog maar te zwijgen van innovatie. Gekomen uit een geheel andere branche met als lang gekoesterde wens een eigen attractie, vindt de jury het reuze knap om na zo'n korte tijd van openstelling een verdubbeling te realiseren van de onderneming (door opening van een tweede hal en uitbreiding van de buitenspeeltuin) en daarmee een grote speler te worden in markt van dagrecreatie (met name in Zuid Nederland). Het concept van Toverland is zo goed overdacht dat ze een onderscheidend product hebben gerealiseerd, terwijl er al zon ruim aanbod is.

Toverland staat voor innovatie en durf, maar staat garant voor een dag vertier voor kinderen, waarbij ook aan het plezier van de ouders is gedacht.

Billy Birdpark Hemelrijk (Volkel)
Hemelrijk is begonnen als strandbad en heeft zich al snel ontwikkeld tot veelzijdig dagrecreatiepunt. Onder de bezielende leiding van Ton Derks biedt het Billy Birdpark vertier binnen en buiten. Hemelrijk is een van de eerste attracties in Nederland waar een speeltuin werd overdekt, een initiatief dat later door velen gekopieerd is. Bijzonder is verder dat veel speeltoestellen zelf worden ontworpen waarbij naast attractiviteit de veiligheid een belangrijke rol speelt. De nieuwste attractie Hemalaya getuigt zo bijvoorbeeld van de inventiviteit van de directie. Vermeldenswaardig vindt de jury verder het steeds groeiend aantal evenementen, variërend van circussen tot poppenkastvoorstellingen, die Hemelrijk aanbiedt om haar gasten te vermaken.

Over Toerned
ToerNed is een federatie waar een veertigtal Nederlandse dagrecreatiebedrijven bij is aangesloten. ToerNed kent onder andere attractieparken, musea, binnenspeeltuinen, rondvaartbedrijven en organisatoren van buitenactiviteiten als leden. ToerNed heeft als doel de bekendheid van haar leden onder het Nederlands publiek te vergroten en fungeert als platform voor kennisuitwisseling. De federatie is in 1970 opgericht.

Op 11 januari 2005 zal ToerNed voor de vierde keer de ToerNed Attractie Award uitreiken aan een organisatie die het afgelopen jaar door een vakjury is beoordeeld als beste attractie van Nederland. Doel van deze Award is het goede kwaliteitsniveau van de Nederlandse attracties te onderstrepen en tevens een extra impuls te geven aan de kwaliteit en attractiviteit van de Nederlandse dagrecreatiebedrijven.

De jury heeft bij het vaststellen van de genomineerden gelet op de volgende aspecten:

Originaliteit en aantrekkelijkheid van de attractie Vernieuwende aspecten in het productconcept (produktontwikkeling) Wijze van promotie, publieksbenadering
Algeheel kwaliteitsniveau van de exploitatie

Award Winnaars tot nu toe:
2001 - Heineken Experience, Amsterdam
2002 - Land van Ooit, Drunen
2003 - Ravotapia/Ouwehands Dierenpark, Rhenen

De winnaar wordt op 11 januari 2005 bekend gemaakt tijdens de vakdag van de Vakantiebeurs in Utrecht. Dat gebeurt om 11.00 uur in het Nederlands paviljoen (hal 11). De prijs bestaat onder meer uit een kunstwerk van de Maastrichtse beeldend kunstenaar Ton Freens.