PERSBERICHT - 2004-12-28

Hal 9 weer vol exposanten en animaties, hoofdrol Lorraine als eregast

Frankrijk opvallend aanwezig op Vakantiebeurs

Met veel meer animatie dan in voorgaande jaren en een volledig vernieuwd beursconcept is Maison de la France van 11 tot en met 16 januari opvallend aanwezig op de Vakantiebeurs 2005 in Utrecht. De regio Lorraine is eregast in het Franse vakantiepaviljoen. Op de vakdag op de beurs, dinsdag 11 januari, wordt de uitslag bekend gemaakt van de wedstrijd voor het beste Nederlandse recept voor Quiche Lorraine.

Het Frankrijk Paviljoen van Maison de la France op de Vakantiebeurs in Utrecht trekt jaarlijks veel bezoekers. Maison de la France is IN 2005 opnieuw goed vertegenwoordigd door vele exposanten in Hal 9. De beurs is open voor het publiek van 12 tot en met 16 januari.

Tijdens de vakantiebeurs kunnen bezoekers al een voorproefje op hun zomervakantie in Frankrijk nemen, door de vele animaties die er worden georganiseerd. Hierbij speelt de Lorraine een belangrijke rol. Deze regio is immers al meer dan 10 jaar aanwezig op de beurs en dit jaar eregast van het Frankrijk Paviljoen.

Gastronomische specialiteiten
Wie kent niet de Quiche Lorraine, de befaamde hartige taart uit de gelijknamige streek? Maar wie bakt de lekkerste? Om een antwoord op deze vraag te krijgen, organiseerde het Comité Régional du Tourisme in samenwerking met Maison de la France een wedstrijd. De opdracht was als volgt: stuur een eigen recept van een variant op de quiche lorraine. Voorwaarde is dat de vulling ten minste een van de drie oorspronkelijke ingrediënten bevat (te weten, eieren, spek en crème fraîche) en dat het een recept is voor vier personen. Verder mocht iedereen zijn fantasie de vrije loop laten.

De winnaar van de wedstrijd wordt dinsdag 11 januari tijdens de Vakantiebeurs in Utrecht bekend gemaakt en krijgt een vierdaagse reis voor twee personen naar de Lorraine aangeboden. Bovendien kan de winnende quiche geproefd worden in het Frankrijk Paviljoen op de beurs (11 t/m 16 januari).

Ook is er heerlijk snoep en suikerwerk te proeven en te koop van de banketbakkerij Confiserie des Hautes Vosges uit Lorraine. Tevens zullen de chefs van de bekende hotelketen Logis de France aanwezig zijn. Zij zullen spectaculaire kookdemonstraties geven tijdens de beurs.

Jeu de Boules en golf
Bij de stand van Maison de France zijn enkele jeu-de-boulesbanen aangelegd, waar vijf dagen lang het Franse boulespel zal worden gespeeld.

Het jeu de boules is misschien wel het meest beoefende spel in Frankrijk, en in het bijzonder geldt dat voor de variant petanque, de bekendste vorm van het jeu de boules. Buiten Frankrijk wordt het spel al in meer dan vijftig landen vol overgave gespeeld, en dat geldt zeker voor ons land met vele tienduizenden beoefenaren.

Petanque is een spel dat door iedereen, van jong tot oud, gespeeld kan worden. Mensen die het vaker gaan doen, komen er achter dat dat ogenschijnlijk zo simpele spelletje best lastig kan zijn en heel wat meer te bieden heeft dan op het eerste gezicht gedacht wordt. Die onverwachte moeilijkheidsgraad, de noodzakelijke controle over de boules, is juist een van de charmes van het spel, dat op vrijwel alle dorpspleintjes in het zuiden van Frankrijk kan worden aangetroffen, maar ook steeds meer in ons land.

Beursbezoekers kunnen zich laten informeren over de regels van het spel en kunnen zelfs, als zij dat willen, die kennis meteen in praktijk brengen. Leden van de Nederlandse Jeu De Boules Bond zullen hen daarbij met raad en daad terzijde staan. Elk uur worden er teams geformeerd die tegen elkaar gaan spelen. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen. Ook de Golf van Bitche, gelegen in de Lorraine, is op de Vakantiebeurs vertegenwoordigd. Tijdens de beurs kunt u alvast een balletje slaan bij de putting van Holigère.

Overige animaties
Château de Malbrouck (Lorraine) zal een voorproefje geven op de tentoonstelling Dragons 2005 die wordt gehouden in het kasteel van 15 april tot 31 oktober 2005. In de vorm van een voorstelling voor kinderen zal een spannend schimmenspel van draken opgevoerd worden. Ook wordt uitgelegd hoe de poppen gemaakt worden.

Tevens presenteert Total op het Frankrijk Paviljoen de Peugeot 206 GT waarmee coureur Peter Vingerhoets in 2004 Nederlands en Belgisch kampioen Rallyracing is geworden.

Zie ook:


- Exposanten Frankrijkpaviljoen Vakantiebeurs 2005
- Lorraine prominent op Vakantiebeurs 2005 (20-11-2004)