DUTCH STATE TREASURY AGENCY

Minister Zalm komt met 2,5% driejarige lening

Documentnummer : 2005-01, datum : 05-01-05

Aanstaande dinsdag veilt het Agentschap van het ministerie van Financiën de eerste nieuwe lening van 2005. Deze driejarige lening heeft een couponrente van 2,5%. De Staat verwacht bij deze opening een bedrag van 2 tot 3 miljard euro te plaatsen. Het totale kapitaalmarktberoep voor het jaar 2005 bedraagt 32 tot 38 miljard euro. De lening zal in de loop van het jaar meerdere malen heropend worden om het totaal uitstaande bedrag tot minimaal 10 miljard euro te verhogen. Zo lang deze omvang van 10 miljard euro nog niet is bereikt, zal de liquiditeit worden gegarandeerd door de repo-faciliteit waarover Primary Dealers beschikken.

De veiling vindt aanstaande dinsdag 11 januari plaats. Om 10 uur s ochtends maakt de Staat de prijs bekend waarop de Primary Dealers de lening kunnen afnemen. Bij de uitgifte wordt gebruik gemaakt van het toonbanksysteem. Tijdens de veiling kan de prijs doorlopend worden aangepast. De bekendmaking van de prijs gebeurt op de schermen van Amsterdam MTS (AMS). De Primary Dealers, die toegang hebben tot dit elektronische systeem, kunnen hun kooporders onmiddellijk en zonder enige vertraging uitvoeren. Professionele en particuliere beleggers kunnen via de Primary Dealers deelnemen. De Primary Dealers staan vermeld op de website van het Agentschap: www.dsta.nl alsmede op Reuters DSTAMENU, Bloomberg DSTA en Bridge 2981.

De kenmerken van de te veilen lening zijn als volgt: de looptijd eindigt 15 januari 2008 en jaarlijks vindt betaling van 2,5% couponrente plaats, te beginnen in 2006 (l angeeerstecoupon.Destortingsdatumisvrijdag14januari2005.