PERSBERICHT - 2005-01-06

Grootste beursstand ooit illustratief voor explosieve groei vakantiebestemming

Minister Umcuc (toerisme) opent presentatie Turkije

De Turkse minister van Cultuur en Toerisme, Erkan Umcuc (foto), opent dinsdag 11 januari de grootste presentatie ooit van zijn land op de Vakantiebeurs in Utrecht. Ankara benadrukt daarmee de belangrijke positie van het Nederlands toerisme voor Turkije. De bewindsman arriveert zondag al in ons land. Turkije ontving vorig jaar een recordaantal van 1,25 miljoen Nederlandse toeristen, een toename met bijna 36 procent ten opzichte 2003.

Het Turks Verkeersbureau in Nederland is blij met de komst van de minister, die daarmee het belang van de Turkse aanwezigheid op de belangrijkste 'vakantiemarkt' van Nederland nadrukkelijk wil onderstrepen. "Het is een zware afvaardiging", aldus directeur Yasemin Sen, "we voelen ons bijzonder vereerd met zijn komst".

Turkije is dit jaar groter dan ooit aanwezig op de beurs. Het aantal exposanten op de Turkijestand in Hal 7 is bijna verdubbeld van 22 vorig jaar tot 42 nu. Samen nemen ze een oppervlakte van niet minder dan 3000 vierkante meter in beslag.

Ruim eenvijfde deel daarvan, bijna 700 vierkante meter, wordt ingenomen door het Turks Verkeersbureau zelf, dat daarmee ook aanzienlijk ruimer is bemeten dan vorig jaar. "Directe aanleiding voor de sterke uitbreiding was de enorm toegenomen belangstelling, zowel van Nederlandse bezoekers als van touroperators, reisorganisaties en hotels", aldus Yasemin Sen. Tot de exposanten behoren naast het Verkeersbureau onder anderen DII, Oger Tours en First Class, o.a. gespecialiseerd in Istanbul en golfreizen.

De bij vele Nederlanders intussen razendpopulaire bestemming heeft voor haar bezoekers tijdens de beurs tal van activiteiten op het programma. Er zal volop Turkse koffie worden aangeboden, er wordt sinaasappelen uit Antalya uitgedeeld door in traditionele dracht geklede hostesses, je kunt er heerlijke 'meze' proeven en allerlei fraaie Turks handwerk bewonderen. "Ik weet zeker dat de mensen er geweldig van zullen genieten", voorspelt directeur Sen van het Verkeersbureau, op de foto rechts, met haar collega Özgül Özkan Yavuz.

In het eigen Turkse restaurant zullen heerlijke traditionele drankjes en maaltijden worden geserveerd. Turkije, dat in de zomer in zonnige zuidwestelijke kuststreken rond Bodrun, Antalya en Alanya vele duizenden Nederlandse vakantiegangers al of niet all inclusive ontvangt, en in de winter ook steeds meer een sneeuwbestemming wordt, profiteert van een explosieve groei en is bij het Nederlandse publiek uitgegroeid tot een topper onder de vakantielanden.

Ook internationaal scoort Turkije steeds hoger op de toeristische ladder. Juist deze week maakte het Erkan Umcucs ministerie van Cultuur en Toerisme, dat Turkije vorig jaar het recordaantal van 17,5 miljoen toeristen heeft ontvangen, bijna 25 procent meer dan in 2003. "Turkije heeft het aantal van 17 miljoen nu al ruimschoots overschreden dat de Wereldorganisatie voor Toerisme voor 2010 had geraamd", aldus het ministerie.

De meeste toeristen kwamen uit Duitsland (3,9 miljoen). Rusland was tweede met 3,9 miljoen bezoekers, gevolgd door Groot-Brittannië, dat met 1,3 miljoen toeristen nog net boven het als vierde 'geplaatste' Nederland ligt.

Het Nederlandse groeicijfer van bijna 40 procent in 2004 zal naar verwachting nog verder toenemen, want de klant vraagt en het aanbod stijgt. Aan de zuidkust zijn accommodaties met 100.000 extra bedden in aanbouw. Nieuwe vakantieplaatsen en reispakketten zullen op zeer korte termijn worden aangeboden. En het wintertoerisme zal nog sterk kunnen groeien, zo is de verwachting.

Rijke natuur
Hakan Pinar, werkzaam bij een op Turkije gerichte reisorganisatie, geeft vooral hoog op over de prachtige noordkust van zijn geboorteland, waar hij ooit zelf als gids heeft gewerkt. Het landschap langs de Zwarte Zee is zo rijk aan natuur en afwisseling. Er is weliswaar geen badplaatsencultuur zoals in het zuidwesten en westen van Turkije, maar vooral de fly-drive zou het erg goed doen in dat gebied. Citytrips naar Istanbul zijn erg populair.

In 2003 vlogen ruim 10.000 Nederlanders naar deze stad voor een kort stedenbezoek, in 2004 werd naar schatting de 50.000 gehaald. Veel bezoekers die wat langer in Turkije verblijven ondernemen trips van Istanbul naar de mooie kusten van het noorden. Ook vanuit Ankara is deze kust goed te ontdekken.

Gastvrijheid
Vanaf Istanbul aan de Bosporus tot aan Trabzon zijn mooie tochten te maken, al is de toeristische ontwikkeling daar nog lang niet zo sterk als in het zuidwesten en westen van het land. Maar dat is dan toch ook weer de charme voor mensen die tijdens hun vakantiereis nog iets willen ontdekken. Zo kan het gebeuren dat mensen je uitnodigen om bij hun thuis mee te eten en te overnachten: Gastvrijheid is daar nog vanzelfsprekend. Ook Capadocië en het weidse centraal-Turkije hebben de nieuwsgierige vakantieganger nog veel nieuws te bieden en de belangstelling voor achterland, geschiedenis en cultuur alleen maar groeien.

Verkenning
Terwijl aan de westkust nog enkele nieuwe badplaatsen ontwikkeld zullen worden, zal de verkenning van het oosten van Turkije steeds meer op gang komen. Dat is een ontwikkeling die ook Zuid-Frankrijk en Spanje hebben gekend. Eerst komen de mensen voor de zon, het strand en de goede betaalbaarheid van een mooie vakantie. Daarna krijgen ze steeds meer zin in een verkenning van het achterland. Hoe zien de dorpjes er uit en het landschap erachter. De mensen gaan dieper in op de geschiedenis en willen dan meer gaan zien.

Het aantal vluchten en vertrekplaatsen naar Turkije zal volgend jaar groeien. Eilanden, stedentrips en skivakanties zullen een eigen plaats krijgen in de gespecialiseerde reisgidsen, die het thema Turkije, twaalf maanden per jaar vakantieland zullen voeren.

Lees ook: Meer dan miljoen Nederlanders naar Turkije (25-11-2004)

Vakantiebeurs
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2005 zijn woensdag 12 tot en met zondag 16 januari van 10.00 tot 18.00 uur. Let op: vrijdag 14 januari van 10.00 tot 22.00 uur. Bezoekersinformatie: tel. 0900-52272387 ( 0,45 per minuut).