CORDAID

Cordaid-debat over seksueel geweld: hoe de geweldspiraal tegen

Cordaid Driekoninginnedebat 11 januari 2005

Cordaid-debat over seksueel geweld: Seksueel geweld: hoe kerken, hulpverleners en familiestructuren de geweldspiraal tegen vrouwen in stand houden.
Cordaid gaat op 11 januari in debat met een Zuidafrikaanse bisschop, met hulpverleners uit Congo en Bosnië en met juristen van het Internationaal Strafhof over het gevecht tegen het stigma na seksueel geweld

Enkele dagen na de ramp in Azië is het weer zo ver: in de ontheemdenkampen van slachtoffers van de tsunami op Sri Lanka worden vrouwen en kinderen verkracht.
Elke situatie van maatschappelijke chaos zoals een ramp, conflict of oorlog leidt onmiddellijk tot seksueel geweld tegen vrouwen. Tijdens de oorlogen in voormalig Joegoslavie, Liberia, Sierra Leone en nu in Congo en Darfur zijn en worden vrouwen en meisjes systematisch en op grote schaal verkracht

Wat doen hulpverleners, kerkelijke leiders en gemeenschappen zelf om seksueel geweld te voorkomen? Als de slachtoffers geluk hebben krijgen ze eerste opvang na de verkrachting, maar daarna is er het stigma: de veroordeling in hun samenleving, in hun families, bij religieuze leiders, zelfs onder hulpverleners.

Neem Congo: vaders blijven hun eerder verkrachtte dochters naar de bush sturen om water te halen. Dat is de taakverdeling. Daar vergrijpen regelmatig leden van de eigen gemeenschap zich aan deze meisjes. Straffeloosheid leidt tot normloosheid, ook in je eigen gemeenschap of familie. Seksueel oorlogsgeweld van de vijand tegen vrouwen woekert voort in hun families en leidt steeds vaker tot huiselijk geweld zoals ervaringen in Congo bewijzen. Cordaid is daar via haar partnerorganisaties in contact met vrouwen die in korte tijd meermalen verkracht zijn door verschillende mannen, van de vijand en uit de eigen gemeenschap.
Ongewenste zwangerschap leidt tot onmogelijk keuzes. En de illegale abortus, als deze wordt overleeft, tot een strafbaar feit zoals in Congo. De kerkelijke moraal draagt bij tot de handhaving van het stigma.

Hoe dit stigma te doorbreken? Hoe de heersende machtsverhoudingen, die de vrouw kwetsbaar maken, te veranderen? Wat doen maatschappelijk werkers, kerken en rechters om vrouwen na verkrachting weer een nieuw bestaan te laten opbouwen. Welke kans geeft de gemeenschap aan misbruikte vrouwen? Waarom worden daders niet vervolgd?

Vier sprekers met kennnis en ervaring op dit terrein spreken zich uit:
Marie Noel Cikuru, die zich in Congo bezighoudt met getraumatiseerde vrouwen;
Jasna Zecevic uit Bosnie, die 10 jaar na dato kan uitleggen inhoeverre de positie van vrouwen na traumabehandeling daadwerkelijk verbeterd is;
Bisschop Kevin Dowling, die in Zuid-Afrika veel vrouwen treft die slachtoffer zijn van geweld, over de rol van de kerk bij het vrouwenstigma;
Brigid Inder, die ruime ervaring heeft in de strijd voor vrouwenrechten en het Criminal Court te Den Haag op dit onderwerp monitort.