Gemeente Zwolle

Nederland 60 jaar bevrijd: basisscholen de Campherbeek en de Duyvencamp leggen krans bij monument Eikenlaan

Nederland is dit jaar 60 jaar bevrijd. Het jubileumjaar wordt ingevuld met diverse vieringen en herdenkingen. De eerste activiteit in het jubileumjaar is de kranslegging van OBS de Campherbeek en de Duyvencamp bij het door hen geadopteerde monument aan de Eikenlaan op dinsdag 11 januari 2005. Burgemeester Henk Jan Meijer en wethouder John Berends zijn namens de gemeente Zwolle bij de plechtigheid aanwezig.

Om 13.00 uur vertrekken de kinderen uit groep 5 en 6 van beide scholen naar het monument aan de Eikenlaan in Berkum. Om 13.15 uur begint daar de plechtigheid. Namens de twee scholen wordt een krans gelegd. De burgemeester en de wethouder leggen namens de gemeente bloemen bij het monument.

Neergestorte bommenwerper
Het monument aan de Eikenlaan werd op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 "Flying Fortress" van de 388e Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. De piloot van het door de Duitsers neergehaalde vliegtuig kon met uiterste krachtsinspanning voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen 5 van de 10 bemanningsleden om het leven.

Adoptie
Net als veel andere monumenten in Zwolle is ook het monument aan de Eikenlaan geadopteerd door een school. Basisscholen de Campherbeek en de Duyvencamp hebben het monument medio 2004 geadopteerd, nadat Verzorgingstehuis De Wissel dit jaren had gedaan. Veel eerder adopteerden zij al het monument aan de Haersterveerweg.

Activiteiten jubileumjaar
De eerstvolgende jubileumactiviteit is de tentoonstelling van Anne Frank die op 2 maart door wethouder Pot wordt geopend. De tentoonstelling is van 3 tot en met 25 maart 2005 te zien in de Grote- of St. Michaelskerk in Zwolle.

Het volledige programma van herdenkingen en vieringen in het kader van 60 jaar bevrijding wordt half februari in de Wijzer (Peperbus) gepubliceerd en is vanaf dan ook van deze website te downloaden.


---