Gemeente Voorburg-Leidschendam


Uitvoering Schoolverkeers-veiligheidsplan van start

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 8 januari 2005
---

Groen van Prinsterschool bijt spits af

Op dinsdag 11 januari zullen burgemeester Van Haersma Buma en wethouder Zwartepoorte (Verkeer en vervoer) certificaten uitreiken aan de 38 kersverse verkeersbrigadiers van de Groen van Prinstererschool en de Pius X school. Zij zullen met kinderen, ouders en de twee schooldirecteuren de eerste begeleide groep voetgangers vormen op het zebrapad Prinses Mariannelaan ter hoogte van de Heeswijkstraat. Gelijktijdig met dit officiële startsein voor het Team Verkeersbrigadiers wordt een begin gemaakt met de uitvoering van een reeks maatregelen uit het schoolverkeersveiligheidsplan.

Veilig oversteken
Het Team Verkeersbrigadiers is een initiatief van de werkgroep Verkeer van de ouderraad van de Groen van Prinstererschool. Reden voor oprichting is de gevaarlijke verkeerssituatie voor schoolkinderen bij het oversteken van de Prinses Mariannelaan. Na een intensieve werving via nieuwsbrieven van de school en acties onder de ouders hebben 38 ouders zich opgegeven om mee te doen. De aspirant verkeersbrigadiers hebben allemaal een instructie gevolgd van de coördinator verkeersbrigadiers van de politie Haaglanden. Na de kerstvakantie gaan de verkeersbrigadiers aan het werk. Elke ochtend van 8.15 tot 8.30 uur zullen er twee brigadierouders op het kruispunt staan om de kinderen veilig te kunnen laten oversteken. Twee actieve moeders hebben de coördinatie op zich genomen en zorgen voor een rooster.

Maatregelen Schoolverkeersveiligheidsplan
Vorig jaar heeft de gemeente in nauwe samenspraak met scholen, verkeersouders en andere belanghebbenden een
schoolverkeersveiligheidsplan opgesteld. Het opstellen van zo´n plan is één van de voorkeursprojecten uit het Verkeers- en vervoerplan. In het plan staan diverse maatregelen en activiteiten die de gemeente, afhankelijk van het beschikbare geld, de komende jaren wil uitvoeren.

De eerste maatregelen uit het plan worden uitgevoerd bij de Groen van Prinstererschool in Voorburg-West. Hier worden paaltjes geplaatst op de hoeken van de kruising Heeswijkstraat/Paradijsstraat. Met deze maatregel wordt foutparkeren op de straathoeken voorkomen en wordt de kruising overzichtelijker en veiliger voor overstekende schoolkinderen.

Daarnaast worden twee parkeerplaatsen in de Heeswijkstraat opgeheven en vervangen door een brede stoep met fietsenrekken. De verkeerssituatie bij de zij-ingang van de school wordt hierdoor overzichtelijker en veiliger. Ouders die op de fiets hun kind brengen of halen, kunnen van de nieuwe fietsenrekken gebruik maken. De eerstvolgende scholen waar maatregelen voor de
schoolverkeersveiligheid worden genomen zijn de Lusthofschool en de Maerten v.d. Veldeschool.

Het initiatief van de Groen van Prinstererschool om verkeersbrigadiers te werven, past goed in de visie van de gemeente dat schoolverkeersveiligheid een verantwoordelijkheid is van scholen, ouders en de gemeente samen.