NEN


Nieuwe normen voor overdrukbeveiligingen

Delft - Het bezwijken van onder hoge druk staande apparaten en leidingen kan ernstige schade veroorzaken. Niet alleen aan de apparatuur zelf, maar ook aan de omgeving, zoals mensen en gebouwen. Om dit te voorkomen zijn overdrukbeveiligingen aangebracht. De eisen die aan deze beveiligingen worden gesteld, zijn vastgelegd in een nieuwe internationale norm. NEN, het centrum van normalisatie, heeft deze norm recent gepubliceerd.

De norm is getiteld NEN-EN-ISO 4126 "Veiligheidsvoorzieningen voor bescherming tegen ontoelaatbare overdruk". Zes delen zijn in definitieve vorm gepubliceerd. Deze gaan over veiligheidskleppen, veiligheidsvoorzieningen met een breekplaat, pilootgestuurde veiligheidskleppen, gestuurde drukontlastsystemen (CSPRS), toepassing, selectie en installatie van veiligheidsvoorzieningen met een breekplaat en een deel met algemene gegevens. Een deel is als ontwerp gepubliceerd: het deel 3 over de combinatie van veiligheidskleppen en breekplaat.

De norm is van belang voor de beveiliging tegen overdruk van apparaten die aan de Europese richtlijn voor drukapparatuur moeten voldoen. Dit is tevens de reden waarom de norm is opgesteld onder een mandaat van de Europese Commissie. Bij toepassing van de delen 1, 2, 4 en 5 bestaat het vermoeden van overeenstemming met de overeenkomstige fundamentele veiligheidseisen in deze Europese richtlijn. Dit zal ook het geval zijn voor deel 3 na publicatie van de definitieve versie. De delen 6 en 7 zijn van ondersteunende aard. De norm is bij NEN verkrijgbaar in de Engelse taal.

Informatie en bestellingen
Prijsinformatie en bestellingen via de NEN-website: www.nen.nl en de 'normshop' of via
NEN-Klantenservice, telefoon: (015) 2 690 391, e-mail: bestel@nen.nl. Voor informatie over het normalisatieproces voor industriële appendages: ir. J. Landré, e-mail: job.landre@nen.nl.