Den Haag, 10 januari 2005

Vragen van het lid Klaas de Vries (PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie en de minister van Buitenlandse Zaken

inzake het landgebonden asielbeleid betreffende minderheden uit Kosovo

* Bent u bekend met de brief van Amnesty International d.d. 23 december 2004 inzake de veiligheidssituatie voor minderheden in Kosovo?

* Hoe beoordeelt u het standpunt van Amnesty International dat afgewezen asielzoekers behorende tot een minderheidsgroep, niet gedwongen mogen worden terug te keren nu UNMIK en KFOR niet in staat zijn gebleken de in Kosovo wonende minderheden te beschermen , een standpunt dat wordt gedeeld door de UNHCR en de Ombudsman voor Kosovo ?

* Klopt het dat etnische Albanezen met gebruikmaking van EU-staten worden uitgezet naar Kosovo? Hoe valt dit te rijmen met de berichten van Amnesty en de UNHCR dat ook etnische Albanezen gevaar lopen indien zij terugkeren naar een gebied in Kosovo waar zij een minderheid vormen?

* Om welke reden wordt er in TBV 2002/10 geen bijzondere aandacht besteed aan de positie van etnische Albanezen die een minderheid vormen in Kosovo? Zou hier, gezien de berichten van internationale organisaties, geen verandering in dienen te komen? Zo nee, waarom niet?

* Hoe beoordeelt u het standpunt van de UNHCR en Amnesty International dat het toepassen van een intern vlucht- of vestigingsalternatief neerkomt op het accepteren van een etnische zuivering gezien het onvermogen en soms ook de onwil van de verantwoordelijke autoriteiten om minderheden te beschermen? Kunt u reageren op de stelling van de UNHCR dat het toepassen van een vestigingsalternatief in Servie en Montenegro in strijd is met Resolutie 1244 van de Veiligheidsraad, nu deze benadrukt dat vluchtelingen en ontheemden veilig dienen terug te keren naar hun huizen?

* Bent u bekend met de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State d.d. 7 juni 2004, waaruit volgt dat de verslechterde situatie in Kosovo sinds het verschijnen van het Algemeen Ambtsbericht van 14 oktober 2003 een concreet aanknopingspunt vormt om de volledigheid en actualiteit van het ambtsbericht te betwijfelen? Hoe beoordeelt u deze uitspraak? Wanneer kunnen we een nieuw actueel ambtsbericht verwachten?

* Bent u bereid om het landgebonden asielbeleid inzake Kosovo aan te passen gezien de genoemde informatie, welke dateert van na de verslaglegging van het meest recente Algemene Ambtsbericht inzake Kosovo? Zo nee, waarom niet?

Amnesty International, Brief inzake Minderheden in Kosovo, 23 december 2004, para. 6

UNHCR, Update on the Kosovo Roma, Ashkaeli, Egyptian, Serb, Bosniak, Gorani en Albanian Communities in a Minority Situation, juni 2004; UNHC R Position on the continued international protection needs of individuals from Kosovo, augustus 2004

AI Index: EUR 70/16/2004, p. 30-31.

UNHCR, The possibility of applying the internal flight or relocation alternative within Sebia and Montenegro to certain persons originating from Kosovo and belonging to ethnic minorities there, augustus 2004.