Provincie Zeeland


Project Deregulering
brengt Administratieve lasten Provincie Zeeland in beeld

In het kader van het Project Deregulering heeft de Provincie Zeeland een nulmeting laten uitvoeren om de administratieve lasten systematisch in beeld te brengen. Het gaat hierbij om lasten die voortvloeien uit provinciale regelgeving en uit door de provincie uit te voeren regelgeving van de rijksoverheid. Uit de meting blijkt dat jaarlijks bijna 8 miljoen euro aan administratieve lasten wordt betaald. Ongeveer een derde van dit bedrag vloeit voort uit regelgeving waarop de Provincie Zeeland invloed kan uitoefenen. Inmiddels is de Provincie Zeeland een implementatietraject gestart dat zal leiden tot vermindering van administratieve lasten. De nieuwe systematiek waarop de nulmeting is gebaseerd maakt het mogelijk de ontwikkelingen te monitoren

Nulmeting

In opdracht van de Provincie Zeeland heeft onderzoeksbureau EIM de totale administratieve lasten in beeld gebracht. Door systematisch te werk te gaan geeft de nulmeting inzicht in de huidige stand van zaken en biedt het de mogelijkheid toekomstige ontwikkelingen te volgen. Ten eerste zijn lasten die voortvloeien uit regelgeving van de rijksoverheid gemeten. De Provincie voert deze regelingen uit, maar heeft nauwelijks invloed op de inhoud hiervan en de hieruit voortvloeiende lasten. Daarnaast zijn de lasten die voortvloeien uit autonoom beleid van de Provincie Zeeland in beeld gebracht.

De totale lasten bedragen per jaar 7.923.866. Dit bedrag wordt voor het grootste deel bepaald door twee regelingen: Wet Milieubeheer (5,2 miljoen) en de Milieuverordening (1,8 miljoen). De Wet Milieubeheer valt onder regelgeving van het rijk, waardoor de Provincie Zeeland geen invloed heeft op de hieruit voortvloeiende lasten. Het Project Deregulering is gestart om de lasten voortvloeiend uit de resterende regelgeving (nu 2,8 miljoen) te verminderen.

Project Deregulering

In het Project Deregulering worden niet alleen de lasten van huidige regelgeving teruggedrongen. Ook bij het opstellen van nieuwe regelgeving zal beperking van de administratieve lasten een rol spelen. Recent is gestart met de implementatie van dereguleringsvoorstellen. Om dit soepel te laten verlopen zijn vertegenwoordigers van bedrijven en instellingen in een klankbordgroep verenigd. De inbreng van de klankbordgroep was in een eerdere fase van het project waardevol.

10 januari 1005, H. Blok, tel. 0118 631 392, nr. 05/05