Productschap Diervoeder


11/01/2005

Spiegelwetgeving invoer dierlijke vetten is ingetrokken

Het importverbod ten aanzien van Duitse en Franse dierlijke vetten bestemd voor diervoeders is per 8 december 2004 opgeheven. Er bestaat vanaf die datum dus in Nederland geen verbod meer op het gebruik van deze dierlijke vetten voor de vervoedering aan landbouwhuisdieren.

De intrekking is onderdeel van de Regeling intrekking enige veterinairrechtelijke voorschriften die tevens voorziet in afschaffing van andere aanvullende maatregelen die Nederland heeft getroffen ten aanzien van uit Frankrijk en Duitsland afkomstige dieren of producten daarvan. Dit laat onverlet de eventuele in Frankrijk en Duitsland bestaande beperkingen ten aanzien van de verhandeling en het gebruik van de betreffende dierlijke vetten.

Afschaffing is mogelijk nu de risico's waartoe de aanvullende maatregelen waren getroffen minder groot of niet meer aan de orde blijken te zijn, wat inmiddels heeft geleid of naar verwachting zal leiden tot versoepeling van de oorspronkelijke Duitse en Franse regelgeving. Anderzijds houdt het verband met het feit dat het kabinet streeft naar vermindering van de hoeveelheid regelgeving en een zogenoemd 'level playing field', dat wil zeggen afschaffing van nationale regels die zijn gesteld in aanvulling op Europese voorschriften.