Gemeente Helmond


---

Helmregels

Actueel

* Derde actie 'Respecteer elkaar' van december 2004 - januari 2005 in de 'spotlights'

* Persbericht: 'Helmregel-cheque uitgereikt
* Promotie Helmregels van start

* Tweede Helmregels

---

De Helmregels hebben betrekking op waarden en normen met als doel te komen tot een veiliger en leefbaarder Helmond. Het is niet alleen een taak van de gemeente om tot een betere Helmondse samenleving te komen. Daar zijn ook de Helmonders zelf verantwoordelijk voor.

Blikvanger van de Helmregels is de postercampagne. Vanaf juni 2004 verschijnt ongeveer elke drie maanden een nieuwe poster met een Helmregel.

---

Poster Helmregel: Helmond schoon dat doe je gewoon Promotie Helmregels van start
"Helmond schoon, dat doe je gewoon". Dit is één van de 10 Helmregels die begin dit jaar is gekozendoordeinwonersvanHelmond.De gemeente gaat de Helmregels de komende periode flink promoten. Daarmee wil de gemeente de regels meer onder de aandacht brengen bij haar inwoners.

Bij de promotie zijn de 10 Helmregels opgesplitst naar 4 items, te weten:

"Schone stad", hieronder vallen de regels:

* "Helmond schoon, dat doe je gewoon"

* "Gooi je afval in de afvalbak"

* "Verantwoordelijk ben je zélf!"

"Pesten", hieronder vallen de regels

* "Wat je niet wilt dat een ander bij jou doet, doe dat dan ook een ander niet!"

* "Pest, plaag en discrimineer niet!"

* "Uitgaan, zorg ervoor dat het voor iedereen leuk blijft!"

"Respect", hieronder vallen de regels

* "Heb respect voor elkaar"

* "Fatsoen krijg je van thuis mee"

* "Vriendelijkheid kost je niets, maar betekent véél"

"Wees trots op je stad", dit item heeft betrekking op de regel:
* "Zorg dat je trots op je stad kunt zijn"

Het item "Schone stad" is vanaf juni 2004 onder de aandacht gebracht.

De Helmregels geven aan wat breed gedragen normen en waarden zijn door de Helmonders. De Helmregels moeten ertoe bijdragen dat Helmond leefbaarder wordt, zodat iedereen er met plezier en een veiliger gevoel kan wonen. Het verbeteren van de veiligheid is niet alleen een taak van de gemeente; bewoners zijn daar ook verantwoordelijk voor. Als we samenwerken komen we verder!

---

Poster Helmregel: Pest, plaag en discrimineer niet Pest, plaag en discrimineer niet!
Tweede onderdeel Helmregel-campagne (oktober - november 2004)

Helmond: een stad waar het veilig en prettig wonen, werken en recreëren is. Een streven waar de gemeente continu aan werkt. Maar hier ligt ook een belangrijke rol voor de Helmonders zélf. Door rekening te houden met elkaar en zich te houden aan geschreven en ongeschreven regels zorgen de mensen er namelijk zelf voor dat Helmond veilig en leefbaar is. Maar wat zijn nou deze ongeschreven regels? In overleg met een groot aantal inwoners zijn de Helmregels als breedgedragen Helmondse waarden en normen vastgesteld. Om deze kenbaar te maken onder de Helmondse bevolking is een publiciteitscampagne gestart. Na de openingsactie Helmond schoon, dat doe je gewoon is het nu de beurt aan de Helmregel Pest, plaag en discrimineer niet.

Het is de bedoeling dat Helmonders op diverse plekken geconfronteerd worden met deze boodschap. Zo komen er in de stad en bij diverse instellingen posters te hangen, die moeten prikkelen en tot nadenken moeten aanzetten. Gemeente-TV gaat er een item aan wijden en Pieter Gruijters, tweevoudig medaillewinnaar op de afgelopen Paralympics, zal in diverse bladen een column over dit onderwerp schrijven. Omdat pesten op scholen een groot probleem is, zal de Helmregelcampagne zich ook richten op kinderen en op de schooljeugd. Aan de basisscholen en middelbare scholen wordt gevraagd om deze Helmregel te behandelen tijdens de lessen.

Veiligheidsbeleid
De Helmregels maken onderdeel uit van het Integraal Veiligheidsbeleid. In dit kader worden verschillende veiligheids- en leefbaarheidsprojecten uitgevoerd. Denk hierbij onder meer aan het cameratoezicht in het uitgaansgebied, het plaatsen van verlichting op donkere plaatsen, de verbetering van afhandeling overlastmeldingen en het uitbreiden van de inzet van particuliere beveiliging. Allemaal met als doel om Helmond nog veiliger en leefbaarder te maken.