Gemeente Hengelo

Mededelingen 11 januari 2005, week 2
Collecte Onze Buurt aan Zet
Raadscommissies Kerstbomen inleveren
Leg uw plan voor aan de Gemeenteraad! "Bodem, grond onder je voeten" Voornemen tot aanpassing coffeeshopbeleid Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker
Evaluatie horecaconvenant/sluitingstijdenbeleid Bouwplannen Richtlijn bodemonderzoek Werk aan de weg
Wijziging van de parkeertarieven
Raadscommissies
De meest actuele agenda's van de raadscommissies vindt u op www.hengelo.nl, onder Bestuur & Organisatie/Bestuursagenda. Ruimte en Wonen
De commissie vergadert op donderdag 13 januari 2005 vanaf 19.30 uur in de raadzaal van het stadhuis. Op de agenda staat onder meer:
* ontwerp bestemmingsplan Westermaat, deelplan Plein
* ontwerp bestemmingsplan Voorloorlogse wijken
* vaststelling bestemmingsplan Tuindorp 't Lansink
* nota van Uitgangspunten Dalmeden

* het toepassen van artikel 19 lid 1/19a t.b.v. het oprichten van een kapschuur op het perceel Vikkerhoekweg 88
* realisatie ongelijkvloerse spoorkruising in de Grobbenweg
* nemen voorbereidingsbesluit voor percelen aan de Flemingstraat en de Swammerdamstraat

De vergadering wordt op dinsdag 18 januari 2005 vanaf 19.30 uur vervolgd in de raadzaal van het stadhuis. Op de agenda staat onder meer:

* voorbereidingsbesluit Hart van Zuid

* document richtlijnen voor de beeldkwaliteit voor Hart van Zuid
* starten inspraakprocedure artikel 19 lid 1 procedure voor het ROC (onder voorbehoud)

* kredietaanvraag en intentieverklaring herstructurering Berflo Es
* woningmarktbericht 2004

* 'Op zoek naar ruimte voor nieuw elan', ruimtelijk verkenningsdocument 2010 - 2030

Bestuurszaken

De commissie vergadert op maandag 17 januari 2005 vanaf 19.30 uur in het stadhuis.

Leefbaarheid en Jeugd

De commissie vergadert op dinsdag 18 januari 2005 vanaf 19.30 uur in het stadhuis.

Werken en Zorg

De commissie vergadert op woensdag 19 januari 2005 vanaf 19.30 uur in het stadhuis.

Middelen en Economie

De commissie vergadert op donderdag 20 januari 2005 vanaf 19.30 uur in het stadhuis.

De stukken liggen ter inzage bij De Gemeentewinkel en de bibliotheek.

Spreekrecht

Laat uw mening horen!

Veel onderwerpen die in de commissies besproken worden, zijn ook onderwerp geweest van inspraak. Het kan zijn dat uw mening niet of onvoldoende gehoord is, of dat er geen inspraak is geweest. Of misschien wilt u uw mening nogmaals laten horen, maar nu aan de Hengelose politici.

Daarom nodigt de Gemeenteraad burgers uit om hun mening over een van de genoemde agendapunten ook mondeling kenbaar te maken aan de leden van de commissie. Dit zogenoemde spreekrecht is in principe beperkt tot 5 minuten per persoon, voorafgaand aan de bespreking van het onderwerp. Als u zich van te voren meldt bij de voorzitter van de commissie en aangeeft voor welk agendapunt u komt, dan kan de voorzitter daar rekening mee houden.

Een van de raadsleden spreken?

Wilt u een van de raadsleden spreken? Vanaf pagina 24 in de Gemeentegids staan de adressen en telefoonnummers van alle raadsleden vermeld. Weet u niet precies wie u moet hebben? U kunt dan contact opnemen met het centrale nummer van de fractie van de politieke partij van uw keuze. De nummers staan hiervoor bij de spreekuren vermeld. Voor meer informatie kunt u ook de Gemeentewinkel bellen, telefoon 245 95 55.

Leg uw plan voor aan de Gemeenteraad!

Heeft u een idee voor de buurt waarin u woont of heeft u een plan voor de hele stad? Vanaf heden kunt u uw plan voorleggen aan de gemeenteraad. Met het verzoek burgerinitiatief kan iedere inwoner van Hengelo van 14 jaar en ouder een plan of een voorstel op de agenda van de raad plaatsen. Uw voorstel kan gaan om een plan voor de buurt, de wijk of de hele stad. Zolang het plan maar geen betrekking heeft op de gemeentelijke organisatie, procedures, begrotingen, belastingen of genomen besluiten.

Elk voorstel dat wordt ingediend moet ondersteund worden door een aantal Hengeloërs. Zo moet bij een plan voor de buurt waar u woont 120 mensen uw plan ondersteunen. Voor een plan voor de wijk waarin u woont of voor een plan voor de hele stad heeft u respectievelijk 300 en 1500 ondersteuningen nodig. Ongeacht het voorstel dat u indient, heeft de raad altijd het laatste woord. Zij bepalen wat er met uw voorstel gaat gebeuren.

Als u meer wilt weten over het burgerinitiatief kunt u kijken op www.hengelo.nl. Ga op de site naar Bestuur en Organisatie en onder de kop Inspraak en Meedenken treft u meer informatie over het burgerinitiatief aan. U kunt ook de folder over het burgerinitiatief bij de Gemeentewinkel ophalen.

Voornemen tot aanpassing coffeeshopbeleid

De burgemeester heeft besloten het voornemen uit te spreken om de gedoogcriteria in het Hengelose coffeeshopbeleid, zoals eerder vastgesteld op 6 april 2001, te wijzigen in die zin dat de voorwaarde dat de openingstijden van coffeeshops, welke zijn vastgesteld van 12.00 tot 04.00 uur, wordt herzien zodanig dat het sluitingstijdsip van 04.00 uur wordt teruggebracht naar 00.00 uur en op deze wijze in overeenstemming wordt gebracht met het Twents coffeeshopbeleid. Hierbij wordt de betrokken exploitanten een overgangstermijn gegund van drie maanden na definitieve vaststelling van het beleid. Ter inzage en zienswijzen
Het besluit ligt in de Gemeentewinkel ter inzage. Op deze beleidswijziging is de inspraakverordening van toepassing verklaard. Ingezetenen en overige belanghebbenden worden hierbij in de gelegenheid gesteld om hun zienswijzen over dit voornemen gedurende een periode van drie weken na publicatie in dit weekblad, dus tot woensdag 2 februari 2005 schriftelijk in te dienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.

Evaluatie horecaconvenant/sluitingstijdenbeleid

In 2004 hebben vertegenwoordigers van horeca Hengelo, de politie Twente afdeling Hengelo, het Openbaar Ministerie en de gemeente Hengelo het in 2001 door de gemeenteraad vastgestelde horecaconvenant/sluitingstijdenbeleid geëvalueerd. Doelstelling daarbij was om het uitgaan in Hengelo attractief te houden, de binnenstad veiliger te maken en de overlast te verminderen.

Conclusies uit de evaluatie

Uit de evaluatie kwam naar voren dat op bepaalde punten verbeteringen noodzakelijk zijn:


- er moet meer aandacht en energie worden gestoken in handhaving/ effectuering van de afgesproken maatregelen;

* de definitie van het begrip "happy hour" wordt aangescherpt;
* de aanwezigheid van portiers in de horeca wordt gehandhaafd zoals dat nu conform het uitgaansconvenant functioneert;
* in overleg met veiligheidsbedrijven zullen de taken van de portiers besproken worden;

* de Emmaweg en de voormalige disco Groothuis zullen in de buitenring worden geplaatst;

* de zalencentra buiten de ring moet de mogelijkheid worden gegeven om in de nacht van zaterdag op zondag incidenteel voor bruiloften en partijen een ontheffing tot 03.00 uur aan te vragen;
* er wordt niet ingegaan op het verzoek om een uitbreiding van de nachtontheffing, in die zin dat naast een ontheffing voor de nacht van zaterdag op zondag eveneens een dergelijke ontheffing mogelijk zou worden voor de nacht van vrijdag op zaterdag. Wel wordt gedurende enige dagen per jaar (de Nacht van Hengelo en Oudejaarsnacht) de mogelijkheid geboden voor een ontheffing van het sluitingsuur gelijk aan de reeds bestaande mogelijkheden van de nacht van zaterdag op zondag door middel van een nachtontheffing. Dit is, zoals dat nu ook het geval is, gekoppeld aan het ondertekend hebben van het uitgaansconvenant. Deze uitbreiding wordt na een jaar geëvalueerd;

* gevallen van paracommercie kunnen bij de horeca zelf of bij de afdeling Bestuurlijk Juridische zaken van de gemeente gemeld worden;

* er wordt een plan opgesteld voor de plaatsing van enkele extra plaszuilen;

* het coffeeshopbeleid zal geen onderdeel meer uitmaken van het horecabeleid, maar is gebaseerd op een eigen (gedoog-)beleid met voorwaarden. Verwezen wordt naar een afzonderlijke publicatie over de voorgenomen aanpassing van het coffeeshopbeleid.

Het College van B en W heeft het voornemen deze verbeteringen in het drank- en horecabeleid over te nemen.

Ter inzage en inspraak

Dit besluit ligt in de Gemeentewinkel ter inzage. Op deze beleidswijziging is de Inspraakverordening van toepassing verklaard. Ingezetenen en overige belanghebbenden worden hierbij in de gelegenheid gesteld om hun zienswijzen over dit voornemen gedurende een periode van drie weken na publicatie in dit weekblad, dus tot 2 februari 2005 schriftelijk in te dienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.
Daarna zal het College van B en W met inachtneming van de ingediende zienswijzen een definitief voorstel hierover doen aan de gemeenteraad die tot vaststelling overgaat.

Richtlijn bodemonderzoek

De gemeente Hengelo heeft een richtlijn gepubliceerd voor het uitvoeren van een verkennend bodemonderzoek in de gemeente. Voor het uitvoeren van een verkennend bodemonderzoek geldt dat deze onderzoeken ten minste moeten voldoen aan de NEN-5740, uitgave 1999 of later.

Vanwege de verhoogde kans op het voorkomen van HCH ( hexachloorhexaan) in de bodem wordt in de richtlijn hier aandacht aan besteed. Voor het verstrekken van inlichtingen en meer gedetailleerde informatie worden leges gevraagd. Dit geldt ook voor makelaars en particulieren. Zie hiervoor de "Verordening op de heffing en de invordering van leges 2005"
Informatie
Nadere inlichtingen kunt u verkrijgen bij de afdeling Bodem van de dienst Stedelijk Beheer en Ontwikkeling, telefoon 245 9258 of e-mail:bodem@hengelo.nl., of op onze website www.hengelo.nl.

Wijziging van de parkeertarieven

Alle parkeerautomaten en parkeermeters worden in de eerste twee weken van het nieuwe jaar aangepast naar het nieuwe parkeertarief, vastgesteld door de gemeenteraad op 11 november 2004. Deze tarieven zijn:

* parkeerterreinen en parkeerplaatsen langs de straat 1,30 per uur
* dagparkeerterrein P2A (Drienerstraat), P3A (Enschedesestraat), P12 (Industrieplein): 4,50 per 24 uur

* dagparkeerterrein P11 (Ir. M. Schefferlaan) en P14 (Mitchamplein): 3,90 per 24 uur

* gehandicaptenparkeerplaatsen: 0,60 per uur.

Onze Buurt aan Zet

Feestelijke afsluiting op zaterdag 22 januari 2005

Op zaterdag 22 januari wordt "Onze Buurt aan Zet" voor bewoners van de Sterrenbuurt, Klein Driene en De Noork feestelijk afgesloten. In 2001 konden bewoners van de Sterrenbuurt, Klein Driene en De Noork aangeven wat ze met 1,2 miljoen euro wilden doen in de buurt. Vervolgens is er in verschillende werkgroepen hard gewerkt aan het uitwerken van deze ideeën. Op zaterdag 22 januari wordt op een feestelijke manier teruggekeken op wat er is gerealiseerd.

Programma

Het programma begint om 13.30 uur bij buurtcentrum De Sterrentuin aan de Landmansweg. Daar zullen huifkarren klaar staan om een ritje langs de verschillende projecten te maken. Eindpunt is buurtcentrum Klein Driene aan de Cesar Franckstraat, waar rond 16.30 uur de afsluiting plaats vindt. Ook kinderen kunnen mee met de huifkar, zij zullen echter een versnelde rit maken naar buurtcentrum Klein Driene. Daar vindt dan vervolgens nog een apart kinderprogramma plaats met film en schmink. Ook dit is rond 16.30 uur afgelopen.

Geef u wel op!

Bewoners van de Sterrenbuurt, Klein Driene en De Noork ontvangen uiterlijk 14 januari 2005 van de gemeente een uitnodiging met een opgaveformulier. Mocht u deze niet ontvangen hebben neem dan contact op met het secretariaat wijkaanpak, telefoon 245 9231 of mail naar wijkaanpak@hengelo.nl.

Kerstbomen inleveren

Van 17 tot en met 21 januari 2005

Ook dit jaar worden de kerstbomen weer ingezameld. U kunt uw kerstboom van 17 tot en met 21 januari op de ophaaldag van uw grijze of groene container ook aan straat zetten.

Maakt u gebruik van een blokcontainer of ondergrondse container? Leg dan uw kerstboom op 17 of 18 januari bij de container.

"Bodem, grond onder je voeten"

In januari en februari 2005 is de tentoonstelling "Bodem, grond onder je voeten" te bezichtigen bij de Kinderboerderij 't Weusthag. De tentoonstelling is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar en laat zien wat bodem nu precies is, waaruit het bestaat, wat het ons vertelt en welk belang wij hebben bij een schone en gezonde bodem.

De tentoonstelling

Met behulp van fotopanelen en wandplaten wordt duidelijk gemaakt wat bodem is, welke dieren er leven en wat er zoal groeit. Verder komen de geschiedenis van de aarde, de bodemschatten en ijstijden in Twente aan bod en wordt wat verteld over veenvorming. Kinderen kunnen zelf ook van alles ontdekken over de aarde aan een practicumtafel. Bij de tentoonstelling wordt een vragenboekje geleverd. Voor de docent of ouder is er een antwoordstencil, zodat de opdrachten ook nog in de klas of thuis behandeld kunnen worden. Bij een bezoek aan de tentoonstelling is begeleiding door een leerkracht/ouder wenselijk.

Wil jij ook eens lekker in de grond 'wroeten'? Kom dan een kijkje nemen in het bezoekerscentrum bij de Kinderboerderij 't Weusthag aan de Van Alphenstraat in Hengelo. De toegang is gratis!

Openingstijden en nadere informatie

De tentoonstelling is van januari tot en met februari 2005 te bekijken in het bezoekerscentrum van de Kinderboerderij 't Weusthag. Openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 16.30 uur (dinsdagochtend tot 13.00 uur gesloten). Van 1 november tot en met 31 maart is de kinderboerderij op zaterdag en zondag gesloten.

Meer informatie

Heeft u nog vragen, bel of mail naar Afdeling Natuur en Milieu Communicatie, tel. (074) 2550600, e-mail: cnme@hengelo.nl.

Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

Elk jaar wordt er in Nederland bij ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Dit is de reden dat in Nederland het bevolkingsonderzoek wordt georganiseerd. Door aan dit onderzoek mee te doen en een uitstrijkje te laten maken, kan baarmoederhalskanker al heel vroeg worden ontdekt. Zelfs nog voor er klachten zijn.

Als baarmoederhalskanker vroeg wordt opgespoord en behandeld, is genezing vrijwel altijd mogelijk. Het is dus belangrijk om aan het bevolkingsonderzoek mee te doen. Deelname aan het onderzoek is gratis. Persoonlijke en medische gegevens van de betreffende vrouwen worden opgenomen in de registratie van het bevolkingsonderzoek.

Vrouwen die in 1944 geboren zijn

Het bevolkingsonderzoek wordt georganiseerd door de Stichting Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker Twente (SBBT). Deze stichting zorgt er voor dat alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar één keer in de 5 jaar worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. Alle vrouwen in Twente die in 1944 geboren zijn hebben uiterlijk 24 december 2004 via de SBBT of hun huisarts een oproep voor het bevolkingsonderzoek ontvangen. Valt u in de doelgroep en heeft u geen uitnodiging gehad? Neem dan contact op met de SBBT, telefoon 247 0142 (op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur). Hier kunt u ook voor andere vragen rondom het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker terecht. Daarnaast kunt u voor meer informatie de websitewww.uitstrijkje.nl raadplegen.
Bouwplannen
Lichte bouwaanvragen
Aanvragen zijn ingediend voor:

- Eduard Verkadestraat 131, plaatsen dakkapel
- Pasteurstraat 51, veranderen en vergroten woonhuis dmv een erker
- Piet Muyselaarstraat 15, veranderen en vergroten woonhuis
- Weversweg 8, vernieuwen dakkapel

- Willem Royaardsstraat 81, veranderen en vergroten woonhuis
- Willem Royaardsstraat 83, veranderen en vergroten woonhuis Reguliere bouwaanvragen
Aanvragen zijn ingediend voor:

- Bornsestraat 96, veranderen en vergroten woonhuis
- Brinkhuisweg 24, oprichten ligboxenstal

- Deldenerdijk 62, veranderen woonhuis in een garage/berging (gedeeltelijk)

- Drienerstraat 51, veranderen en vergroten schoolgebouw
- Grundelweg 43, veranderen en vergroten woonhuis
- Harmsveldweg 4, veranderen en vergroten schoolgebouw
- Joseph Schumpeterstraat 2, oprichten bedrijfshal
- Molenstraat 13, plaatsen 3 neonlichtreclames en veranderen voorgevel
- Oldenzaalsestraat nabij nr. 421, oprichten dubbel woonhuis en zes garageboxen

- Pastoor Geertmanstraat 2, oprichten woonhuis
- Topaasstraat 46, oprichten bedrijfsruimte
- Tuindorpstraat 50, veranderen en vergroten woonhuis
- Wegtersweg 26, veranderen en vergroten showroom
- Wolfkaterweg 55 C, veranderen schuur
Bouwaanvraag 2E fase

- Landmansweg 45, oprichten woonhuis
genomen worden deze gepubliceerd. Daarna kunt u desgewenst bezwaar de Wet op de Ruimtelijke Ordening voor het oprichten van een kapschuur op het perceel gelegen aan de Vikkerhoekweg 88. Het bouwplan is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan maar stemt overeen met het ontwerp-bestemmingsplan "Wilderinkshoek". Met toepassing van de vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke de Ordening kan medewerking worden verleend aan het bouwplan. Burgemeester en wethouders zijn van plan de daarvoor benodigde verklaring van geen bezwaar aan te vragen bij het college van gedeputeerde staten van de provincie Overijssel. Het bouwplan ligt vanaf 12 januari 2005 tot 9 februari 2005 ter inzage bij de balie van de afdeling Bouwen in het Stadskantoor. Uw schriftelijke zienswijze tegen het voornemen tot het aanvragen van de benodigde verklaring van geen bezwaar bij gedeputeerde staten van de provincie Overijssel, kunt u in de periode van 12 januari 2005 tot 9 februari 2005 richten aan het College van B en W, postbus 18, 7550 AA Hengelo.
Artikel 19 lid 3 WRO

* Steenmeijerstraat 4, plaatsen van een reclamezuil en neonreclame. Dit bouwplan is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bevoegd om voor bouwwerken als bedoeld in artikel 20 van het Besluit op de ruimtelijke ordening, vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan. Zij zijn in principe bereid de procedure te starten die ertoe kan leiden dat de vrijstelling wordt verleend, omdat het bouwplan past binnen het daarvoor door ons gehanteerde beleid.
Het voornemen om vrijstelling te verlenen ligt voor een ieder van 11 januari tot 8 februari 2005 ter inzage bij de afdeling Bouwen van de dienst Stedelijk Beheer en Ontwikkeling, Stadskantoor. Eventuele zienswijzen tegen dit voornemen dienen voor 8 februari 2005 schriftelijk te worden ingediend bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.
Werk aan de weg
Werkzaamheden aan het spoor
Er vinden onderhoudswerkzaamheden aan het spoor plaats:
* in de nacht van woensdag 12 januari, 23.00 uur op donderdag 13 januari 2005, 07.00 uur op het baanvak Hengelo-Enschede, tussen de gemeentegrens en het station.

* in de nacht van zaterdag 15 januari, 23.00 uur op zondag 16 januari 2005, 07.00 uur op het baanvak Hengelo-Almelo, tussen de gemeentegrens en het station.

* in de nachten van maandag 17 januari 2005, 23.00 uur op dinsdag 18 januari 2005, 07.00 uur en de daaropvolgende nacht van dinsdag 18 januari 2005, 23.00 uur op woensdag 19 januari 2005, 07.00 uur op het station in Hengelo.
Omwonenden kunnen van de werkzaamheden overlast ondervinden.