Praktijkonderzoek Veehouderij

Door nieuwe gebruiksnormen graslandbemesting op zandgrond onder N-bemestingsadvies

De Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV) heeft berekend hoeveel melkveebedrijven bij de nieuwe gebruiksnormen te maken krijgen met bemesting onder het bemestingsadvies. Bij 100% grasland bleek dat op zandgrond geen enkel bedrijf bij weiden kan bemesten volgens het N-bemestingsadvies. Op kleigrond kan ongeveer 50 % van de bedrijven niet meer bemesten volgens het N-bemestingsadvies.

Vanaf 2006 heeft de landbouw te maken met het nieuwe mestbeleid. Om de gevolgen voor de melkveehouderij te berekenen heeft het CBGV ruim 50.000 analysecijfers van het BLGG volgens de nieuwe gebruiksnorm bekeken.

Er is uitgegaan van bedrijven met 100% grasland en onderscheid gemaakt naar grondsoort en graslandgebruik. Voor elke combinatie van grondsoort en graslandgebruik is een gebruiksnorm voor hoeveel stikstof gebruikt mag worden. Het huidige N-bemestingsadvies is afhankelijk van het stikstofleverend vermogen (NLV) van de bodem. Het bemestingsadvies kan per perceel verschillen. Vanuit de gebruiksnorm kan een kritische NLV worden afgeleid. Is de NLV van een perceel hoger dan deze kritische waarde, dan is de ruimte binnen de normen voldoende om volgens het advies te bemesten. Is de NLV echter lager, dan kan landbouwkundig gezien niet optimaal bemest worden. De kritische NLV is voor summerfeeding hoger dan voor zomerstalvoedering, omdat bij summerfeeding hogere graslandopbrengsten gerealiseerd worden en de bijbehorende adviesgift ook hoger is.

In Tabel 1 en 2 staat het percentage bedrijven met een bemesting beneden het advies.

Tabel 1 Kritische NLV-waarden en percentage bedrijven met bemesting onder het advies bij de voorgestelde stikstofgebruiksnormen in 2009 voor ZAND

Graslandgebruik Stikstofgebruiksnorm(kg N/ha/jaar) Kritische NLV(kg N/ha/jaar)* Zand(% onder advies)
Maaien en weiden 260 260 100
Zomerstalvoedering 340 190 73
Summerfeeding 340 215 91

Tabel 2 Kritische NLV-waarden en percentage bedrijven met bemesting onder het advies bij de voorgestelde stikstofgebruiksnormen in 2009 voor KLEI

Graslandgebruik Stikstofgebruiks-norm (kg N/ha/jaar) Kritische NLV(kg N/ha/jaar)* Zeeklei(% onder advies) Rivierklei(% onder advies) Maaien en weiden 310 190 47 43
Zomerstalvoedering 350 170 37 34
Summerfeeding 350 200 53 46


* Is het stikstofleverend vermogen (NLV) van een perceel hoger dan de kritische NLV, dan is de ruimte binnen de nieuwe normen voldoende om volgens het advies te bemesten. Is de NLV lager, dan kan landbouwkundig gezien niet optimaal bemest worden.

Gevolgen gebruiksnormen voor melkveebedrijven

Voor melkveebedrijven op zandgrond (ruim de helft van het totaal aantal bedrijven in Nederland) wordt het moeilijk om volgens het bemestingsadvies te bemesten, vooral op de bedrijven met beweiding. Op zeeklei en rivierklei kan een groter deel van de bedrijven volgens advies bemest worden. Op veengronden varieert de kritische NLV tussen 250 en 265 kg N/ha/jaar. Aangezien de NLV op deze gronden is vastgesteld op 230, hebben ook deze bedrijven te maken met bemesting beneden het advies.

De eventuele opbrengstderving is echter wel afhankelijk van de mate van suboptimale bemesting: enkele kilo's minder heeft nog niet zo veel effect. Maar de problematiek is niet nieuw. Ook onder MINAS is er veel variatie tussen bedrijven. De individuele veehouder kan met de tabellen het effect voor zijn eigen bedrijf en eigen percelen vaststellen.

Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen

In de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen zitten vertegenwoordigers van DLV, WUR, NMI, LTO en BLGG.
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 11-01-2005 10:16.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl