Socialistische Partij

Verbied opties en aandelen in eigen bedrijf

11-01-2005 * Topmannen van grote beursgenoteerde ondernemingen ontvangen steeds vaker een aanzienlijk deel van hun beloning in opties en aandelen, meldt de Volkskrant vandaag. Volgens SP-Kamerlid Agnes Kant zou dit verboden moeten worden, omdat deze vorm van beloning kan leiden tot een fixatie op de beurskoers die ten kosten kan gaan van het langetermijnbelang van het bedrijf. "Deze vorm van zelfverrijking geeft perverse prikkels en zou daarom verboden moeten worden," aldus Kant.

Agnes Kant Agnes Kant: "Ervaringen bij binnen- en buitenlandse bedrijven als Ahold en Enron leren dat bestuurders die voor hun beloning afhankelijk zijn van dagkoersen, soms de verleiding niet kunnen weerstaan om het belang dat zij hebben bij een hoge beursnotering te laten prevaleren boven andere belangen. Zo kan het afstoten van bedrijfsonderdelen, bezuinigen op productontwikkeling of het ontslaan van werknemers goed zijn voor de dagkoers en dus de beloning van de bestuurder, terwijl het negatieve gevolgen kan hebben voor de lange termijn. Die verleiding moet je wegnemen."

Het kabinet heeft eerder aangegeven dat het geen ontsporingen verwacht en geen heil ziet in een verbod, maar nu deze ontwikkeling zich volstrekt ongeremd doorzet, zal Kant het onderwerp opnieuw in de Tweede Kamer aan de orde stellen.