Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit: nr 004, 11 januari 2004

WAGENINGEN UNIVERSITEIT BENOEMT HOOGLERAAR LOGISTIEK EN OPERATIONS RESEARCH

Wageningen Universiteit heeft per 15 januari 2005 dr.ir. J.G.A.J. van der Vorst benoemd tot gewoon hoogleraar Logistiek en Operations Research. Deze leerstoel richt zich op kwantitatieve logistieke vraagstukken in de agribusiness met speciale aandacht voor de inrichting en besturing van ketens en netwerken. Jack van der Vorst volgt prof. Paul van Beek op, die onlangs met pensioen is gegaan.

Het werkveld '(agro)logistiek' is van groot belang voor Nederland, dat traditioneel een sterke positie heeft in de organisatie en aansturing van (internationale) goederenstromen van agrarische en bewerkte producten. Ongeveer dertig procent van alle goederenvervoer binnen Nederland betreft de handel in agroproducten.

VERANDERINGEN
De agrifood industrie is onderhevig aan een aantal trends en ontwikkelingen die het hele agronetwerk doen veranderen. Belangrijke trends met verstrekkende gevolgen zijn bijvoorbeeld de toenemende internationalisering, schaalvergroting en verschuiving van sommige productieactiviteiten naar lage lonenlanden, de ontwikkeling van vraaggestuurde transparante ketens en het dichtslibben van de wegen waardoor alternatieve vormen van transport interessant worden. Deze trends vragen om logistieke systeeminnovaties die bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame agrosystemen, waarbij de betrokkenheid van Wageningen UR van strategisch belang is. Met zijn leerstoel wil Van der Vorst zich vooral richten op het ontwerp en de evaluatie van innovatieve logistieke inrichtings- en besturingsconcepten in voedselketens en netwerken, rekening houdend met de specifieke kenmerken van deze stromen (zoals variabiliteit in kwaliteit en kwantiteit, bederfelijkheid en seizoensgebondenheid). Hierbij speelt de ontwikkeling en toepassing van kwantitatieve Operations Research modellen en methoden een essentiële rol.

Jack van der Vorst (Terheijden, 1970) studeerde in 1994 cum laude af in de Agrosysteemkunde, met als specialisatie Agrologistiek, aan Wageningen Universiteit. In september 2000 promoveerde hij aan dezelfde universiteit. Hij was van 1996 tot nu (deeltijd) universitair docent Ketenlogistiek en van 2001 tot nu senior management consultant in de sectie AgriFood bij Rijnconsult in Utrecht.