Gemeente Geldrop-Mierlo


GROTE BRAND IN GELDROP VERWOEST SPORTHAL EN HORECAGEDEELTE

Publicatie: 11 januari, 11.30 uur

Vanmorgen vroeg heeft er in Geldrop, in de wijk de Coevering, een brand gewoed in de sporthal en de daarboven gelegen Café-feestzaal Hoog en Droog. Het nabijgelegen winkelcentrum de Coevering bleef gespaard. Vanwege de rookontwikkeling, die niet giftig bleek, werden 14 woningen in de directe omgeving van de brand ontruimd. De bewoners werden opgevangen in buurtcentrum de Dreef. Er zijn geen slachtoffers gevallen maar de materiele schade aan sportcomplex en horecagedeelte is aanzienlijk.

VERWOEST
Om 05.19 uur werd het brandweerkorps gealarmeerd, 3 minuten later waren zij ter plaatse. Om 8.04 werd het sein brandmeester gegeven. Het horecagedeelte is grotendeels verwoest. Of de daaronder gelegen (gemeentelijke) sporthal nog bruikbaar is in de toekomst moet nog worden onderzocht. De geëvacueerde buurtbewoners konden rond 9 uur weer terug naar hun woningen, tegen 9.30 uur konden ook de winkels in het winkelcentrum weer geopend worden.

ALTERNATIEVEN
Overdag maken 4 scholen gebruik van deze gemeentelijke sportaccommodatie. In overleg met betreffende scholen wordt gekeken of er een alternatief voor het gymonderwijs te vinden is binnen Geldrop. Ook met de verenigingen die de sporthal gebruiken zal gezocht worden naar een oplossing. Het college van Geldrop-Mierlo zal met de getroffen horecaondernemer bekijken hoe hij zijn, op korte termijn geplande activiteiten, kan en wil voortzetten.

11 januari 2005

11 januari 2005

GEMEENTE HELPT SLACHTOFFERS ZEEBEVING IN AZIË

Naar aanleiding van de ramp die zich op Tweede Kerstdag in Azië voltrok heeft het college van Burgemeester en wethouders besloten om per inwoner van Geldrop-Mierlo één euro te doneren op gironummer 555. Concreet betekent dit dat Geldrop-Mierlo ruim 37.000 euro stort voor hulp aan de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Het bestuur onderstreept met dit gebaar hoezeer de inwoners van Geldrop-Mierlo zich betrokken voelen bij de gevolgen van deze natuurramp. Het bestuur wenst alle direct betrokkenen veel sterkte toe.

11 januari 2005

FIETSENSTALLING NU OOK OP DONDERDAG EN VRIJDAG BEWAAKT Voorkom fietsendiefstal!

In 2004 vonden in Geldrop ruim 500 fietsendiefstallen plaats waarvan 365 in het centrum. Wilt u de dief geen kans geven: maak dan gebruik van de bewaakte fietsenstalling voor slechts 0,20.

Met de Geldropse kermis is in september 2004 het startschot gegeven aan het proefproject met een bewaakte fietsenstalling in het centrum van Geldrop. Doel van het project is het aantal fietsendiefstallen te verminderen en daardoor het gebruik van de fiets tijdens het winkelen in het centrum te stimuleren. De proefperiode loopt tot en met februari en om het gebruik ervan verder te stimuleren heeft het college van Geldrop-Mierlo besloten de openingstijden in de laatste 6 weken van de proef te verruimen.

NIEUWE OPENINGSTIJDEN
Deze fietsenstalling op parkeerplaats Achter de Kerk (nabij de Albert Heijn) was alleen tijdens de markt (woensdag), op zaterdag en tijdens evenementen bewaakt. Vanaf 6 januari zijn de openingstijden als volgt:

Woensdag van 10.00 uur 17.30 uur
Donderdag van 10.00 uur 21.30 uur
Vrijdag van 10.00 uur 17.30 uur
Zaterdag van 10.00 uur 17.30 uur.

EVALUATIE EN CIJFERS
Na de proefperiode zal geëvalueerd worden of er voldoende belangstelling is voor een bewaakte fietsenstalling, of de openingstijden voldoende zijn of uitgebreid zouden moeten worden, of het aantal fietsendiefstallen is verminderd en of de locatie geschikt is gebleken. Uit eerste cijfers blijkt dat er in de periode september tot en met november gemiddeld 65 fietsen per keer worden gestald. Op woensdagmiddag maken gemiddeld 53 mensen gebruik van de stalling en op zaterdag gemiddeld 40. Tijdens evenementen wordt veel gebruik gemaakt van de fietsenstalling (gemiddeld 144 fietsen met als topper kermiszondag 266 fietsen).

TARIEF
Voor het veilig stallen van een brom-/snorfiets tijdens de openingstijden wordt een bijdrage van 0,20 gevraagd.

11 januari 2005

GELDROP-MIERLO HEEFT NIEUW GEMEENTEWAPEN
Bij Koninklijk Besluit

Op voordracht van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en op advies van de Hoge Raad van Adel, is bij Koninklijk Besluit 04.004486, Geldrop-Mierlo het als volgt omschreven gemeentewapen toegekend:
"Gevierendeeld; I en IV in azuur (blauw) drie meerbladeren van goud; II en III in goud drie molenijzers van keel (rood). Het schild gedekt met een kroon van drie bladeren en twee parels".Het gemeentewapen is nu dus definitief.

11 januari 2005

PRIJZEN VUURWERKACTIE UITGEREIKT
In samenwerking met Bureau Halt

Vorige maand heeft Bureau Halt in samenwerking met politie, brandweer en justitie een vuurwerkactie gehouden. Met het uitdelen van een opruimflyer werden leerlingen van groepen 7 en 8 opgeroepen om vuurwerkafval op te ruimen. Medewerkers van Bureau Halt hebben na inspectie een viertal winnaars geselecteerd. Deze kinderen zijn op 4 januari bezocht door wethouder B. van den Tillaar. Zij ontvingen allen een slagroomtaart en kaartjes voor de bioscoop.

ACTIE
Bureau Halt heeft in december vorig jaar leerlingen van groepen 7 en 8 van de basisscholen en brugklasleerlingen bezocht. Naast het verzorgen van lessen en het uitdelen van voorlichtingsmateriaal werd gewezen op de gevaren van vuurwerk en de gevolgen van wangedrag. Via een opruimflyer werden basisschoolleerlingen opgeroepen het vuurwerkafval op te ruimen. Met het ophangen van de flyer en het opruimen van de eigen stoep konden de leerlingen meedingen naar een prijs.

PRIJSWINNAARS
Wethouder B. van den Tillaar heeft alle prijswinnaars inmiddels thuis bezocht. Behalve een slagroomtaart deelde hij ook bioscoopkaartjes uit. De winnaars zijn:
Habila en Arsalan Ahadi van basisschool t Schrijverke Candy Salden van basisschool Dommeldal
Ana Cecilia Keeris van basisschool St. Jozef
Marget Ruis van basisschool De Ganzebloem.
Van harte proficiat voor alle prijswinnaars!

11 januari 2005

NIEUWE TARIEVEN BURGERZAKEN

Met ingang van 1 januari gelden er andere tarieven (leges) bij de afdeling Burgerzaken. Hieronder volgt een overzicht.

Paspoort : 37,95
Zakenpaspoort : 42,50
Nederlandse Identiteitskaart : 30,55
Extra leges bij een vermist paspoort : 19,00
Bijschrijving van een kind in een nieuw paspoort : 7,75 bijschrijving van een kind in een bestaand paspoort : 18,10 Spoedprocedure reisdocument : 38,10
Rijbewijs : 24,00
Extra leges vermist rijbewijs : 19,00
Uittreksel Gemeentelijke BasisAdministratie : 6,00 Uittreksel Burgerlijke Stand : 10,20
Verklaring omtrent gedrag : 29,50
NB: Deze kosten zijn gestegen doordat de Verklaring omtrent gedrag niet meer door de gemeente wordt verstrekt, maar door het Ministerie van Justitie.

TROUWEN
Voor het sluiten van huwelijken gelden onderstaande tarieven: Trouwen maandag tot en met donderdag : 190,00
Trouwen vrijdag : 365,00
Trouwen zaterdag : 495,00
Trouwboekje (standaard uitvoering) : 13,50
Trouwboekje (luxe uitvoering) : 27,00

Kosteloos trouwen kan op maandag en woensdag tussen 9.00-10.00 uur, uitsluitend in het Oude Raadhuis in Mierlo.

11 januari 2005

BOEK BIJ BALIE GEMEENTEHUIS MIERLO
Vanaf 10 januari

Vanaf maandag 10 januari tot en met 4 februari kunnen degenen die zich ingeschreven hebben voor het geschiedenisboek over Mierlo, maar tot op heden geen gelegenheid hebben gehad het af te halen, het boek verkrijgen aan de receptiebalie van het gemeentehuis in Mierlo. Het boek kost voor inschrijvers 17,50 en iedereen wordt verzocht dit bedrag contant en gepast te betalen omdat er geen wisselgeld aanwezig is bij deze balie. De receptiebalie is elke ochtend van 9.00 -12.30 uur geopend.

Inmiddels hebben al meer dan 1000 mensen uit Mierlo en de regio hun boek opgehaald. De speciaal hiervoor georganiseerde dagen, waarop ook de schrijver Jean Coenen aanwezig was om het boek te signeren waren dan ook een groot succes!

11 januari 2005

GESCHIEDENISBOEK MIERLO OOK BIJ BRUNA MIERLO EN VAN GRINSVEN GELDROP

Vanaf maandag 10 januari kan iedereen het geschiedenisboek over Mierlo bij de boekhandel verkrijgen. Het boek, van schrijver Jean Coenen, is overal heel positief ontvangen en honderden mensen die hadden ingetekend op het boek hebben het al in huis. Vanaf maandag is het ook voor niet-intekenaars verkrijgbaar. De boekwinkels Bruna in Mierlo en Van Grinsven in Geldrop zullen het in de verkoop nemen. Voor 22,50 kunt u dus alles te weten komen over de geschiedenis van onze kern Mierlo.

11 januari 2005

IS UW WONING OUDERENPROOF?
Enquete groot succes

In de maanden oktober en november 2004 hebben alle inwoners, tussen de 60 en 75 jaar oud, van de kern Geldrop een enquête in het kader van het project Is uw woning ouderenproof? ontvangen. Door het invullen van de enquête kon men nagaan of de woning waarin men woonachtig is geschikt of geschikt te maken is om er tot op hoge leeftijd te blijven wonen.

Op maandag 3 januari 2005 is de tweede fase van het project ingegaan. Wethouder van den Tillaar heeft de eerste enquête ingevoerd in het computersysteem, waardoor het eerste woonverbeteradvies een feit is.

Maar liefst 42% van de 60-75 jarigen heeft het formulier ingestuurd. In feite is het een dubbel succes want dat 119 vrijwilligers hebben zich aangemeld voor één of meerdere taken! Het geeft aan, zo bevestigde de wethouder, dat het onderwerp leeft en complimenteerde de projectgroep met dit succes.

De komende tijd zullen vele vrijwilligers de gegevens uit de enquête intikken in de computer. Naar verwachting zullen degenen die de enquête hebben ingevuld eind februari begin maart 2005 een woonverbeteradvies ontvangen.

11 januari 2005

WEGWERKZAAMHEDEN IN DE GOORSTRAAT
Vanaf 10 januari

Als het weer het toelaat wordt maandag 10 januari 2005 gestart met wegwerkzaamheden ter hoogte van Goorstraat 31 t/m 43 (situatie zie achterzijde). De werkzaamheden omvatten het vervangen van het asfalt in de rijbaan door betonstraatstenen en het herstraten van trottoirs en parkeervakken. Naar verwachting zullen de werkzaamheden 4 weken duren en gereedkomen voor de Carnavalsweek (vrijdag 4 februari 2005).

BEREIKBAARHEID
Tijdens de werkzaamheden is het werkvak afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer. Iedereen wordt verzocht de auto tijdens de werkzaamheden buiten de afgezette vakken te parkeren. Het pad achter de woningen Sluisstraat 80 t/m 126 (naar de garageboxen) zal tijdens de werkzaamheden ook enkele dagen worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Tijdens de uitvoering is het werkterrein niet bereikbaar voor de reinigingsdiensten. Daarom dient u uw huisvuil, uw groencontainer en het oud papier buiten het afgezette werkterrein aan te bieden.

MEER INFORMATIE
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de heer W. van Dijk of de heer F. Tijbosch van de afdeling Openbare Werken. Zij zijn te bereiken via de telefoonnummers 040- 2893791/753.

11 januari 2005

MIEN VAN DE KERHOF MIERLOSE MENS 2005
Bekendmaking tijdens nieuwjaarsreceptie

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Geldrop-Mierlo, op 3 januari jl., is de Mierlose Mens 2005 bekend gemaakt. In aanwezigheid van vele Mierlonaren en Geldroppenaren, maakte burgemeester Donders bekend dat de keuze voor dit jaar is gevallen op mevrouw Mien van de Kerkhof. Zij volgt hiermee Frans van Grunsven op die vorig jaar deze eretitel inclusief bijbehorend beeld in ontvangst mocht nemen.

Burgemeester Donders omschreef mevrouw Van de Kerkhof als een échte duizendpoot. Iemand die niet goed nee kan zeggen en altijd voor iedereen klaar staat. Na de geboorte van haar kinderen vond ze een weg in het vrijwilligerswerk in Mierlo. Al snel wisten velen haar te vinden omdat ze zo handig en actief was.

NOG ALTIJD ACTIEF
Mevrouw Van de Kerkhof is al jaren actief binnen Huize Bethanië. Ze assisteert binnen de handwerkgroep en verricht verder nog diverse andere hand- en spandiensten. Ze was jarenlang actief voor het Rode Kruis, coördineerde de collectes en deed huisbezoeken. Ze organiseerde bedevaartreizen naar Beauraing. Ook was ze bereid om de kerk schoon te houden en was ze bestuurslid van Tourclub Mierlo. Vandaag de dag bezorgt ze nog de nestor in een deel van Mierlo.

BEDUUSD
Een beetje beduusd en duidelijk verrast nam mevrouw Van de Kerkhof de eretitel in ontvangst. Dat de aanwezigen het eens waren met deze keuze werd duidelijk na het hartverwarmende applaus dat volgde op de bekendmaking.