Partij van de Arbeid


Den Haag, 11 januari 2005


Vagen het lid Smits (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport


over de gevolgen van de afschaffing van de AAW-huishoudelijke hulp


* Hebt u kennis genomen van de problemen die ontstaan voor mensen die vóór 1 januari 2005 AAW-huishoudelijke hulp ontvingen en nu, door het opheffen van deze regeling, een PGB voor huishoudelijke hulp aanvragen en ondanks een indicatie van het CIZ een afwijzing ontvangen van het zorgkantoor omdat het PGB budget voor 2005 op is?*


* Klopt het dat u via het UWV informatie beschikbaar had kunnen hebben waaruit al maanden geleden zou kunnen worden opgemaakt om hoeveel AAW-huishoudelijke hulp uren ofwel budget het per regio de facto gaat?


* Hebt u met het vaststellen van het productieplafond voor thuiszorg en PGB rekening gehouden met de overheveling van AAW-huishoudelijke hulp vanuit de UWV naar de zorgkantoren? Zo nee, waarom niet?


* Hebt u met het begroten van het macro PGB budget voor 2005 rekening gehouden met de te voorziene toename van het aantal aanspraken op het PGB voor huishoudelijke hulp ten gevolge van de afschaffing van de AAW-huishoudelijke hulp? Zo ja hoeveel, zo nee waarom niet?


* Bent u bereid om vóór18 januari 2005 met een oplossing voor de groter wordende groep mensen te komen die nu verstoken blijven van geïndiceerde en noodzakelijke huishoudelijke hulp?


* VPRO, De Ochtenden, Radio 1, dinsdagmorgen 11 januari 2005