VU Medisch Centrum

Toekomst huisartsen onvoldoende behartigd
Hoogleraren huisartsgeneeskunde komen in actie tegen plannen Hoogervorst

Hoogleraren huisartsgeneeskunde van zes universitair medische centra komen in actie tegen de maatregelen die minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de beroepsgroep wil opleggen om toenemende marktwerking te bewerkstelligen. "Uit het beleid blijkt dat de minister de beroepsgroep onvoldoende serieus neemt en de toekomst van het vak niet waarborgt, aldus hoogleraar huisartsgeneeskunde Wim Stalman van het VU medisch centrum. "Wij verzetten ons tegen de voortdurende ondermijning van de huisartsgeneeskunde door de minister."

De hoogleraren handelen vanuit hun betrokkenheid bij de toekomst van het vak. Zij zijn immers verantwoordelijk voor het onderwijs aan studenten geneeskunde, voor de opleiding van huisartsen en de wetenschappelijke onderbouwing van het beroep huisarts. De huisarts is de spil van de gezondheidszorg. Het is de generalist die de lijntjes uitzet en is daarom essentieel voor de gezondheidszorg, oordelen zij. "Uit de huidige voorstellen blijkt juist ontkenning van die functie", verwoordt Stalman.

De plannen van minister Hoogervorst zijn onder meer de inschrijving op naam beëindigen, waardoor patiënten zich niet meer bij een bepaalde huisarts kunnen laten inschrijven, om zo concurrentie tussen huisartsen te bewerkstelligen en de financiële praktijkondersteuning stop te zetten, waardoor de steeds intensievere rol van assistenten en verpleegkundigen verloren gaat. Verder weigert Hoogervorst na te denken over een seniorenbeleid, waardoor oudere huisartsen voor het vak verloren gaan.

Het gaat de hoogleraren niet om een financiële claim maar juist om de betekenis van het vak en hun zorgen over de toekomst. Zij vragen huisartsen daarom mee te doen aan de landelijke actiedag van de Nederlandse huisartsen, niet door patiënten naar het ziekenhuis te verwijzen, maar door hen tijdens elk consult te wijzen op de waarde en functie van de huisarts (toegankelijkheid en continuïteit van zorg). De hoogleraren denken dat een veranderend stelsel afbreuk zal doen aan de hechte basis die de huisarts vormt.

Daarnaast vragen zij de huisartsen een financiële bijdrage voor de (weder)opbouw van huisartspraktijken in Azië omdat goede huisartsgeneeskunde waar ook ter wereld de moeite van het investeren waard is. Zij sluiten zich daarmee aan bij de wereldorganisatie van wetenschappelijke huisartsverenigingen (WONCA).

De actie van de hoogleraren is deels ter ondersteuning van de landelijke actiedag die de huisartsen op 20 januari hebben gepland, om hun afkeur van de plannen duidelijk te maken.