GroenLinks

GroenLinks wil verblijfsvergunning voor slachtoffers Kraggenburgbende

11 januari 2005

GroenLinks wil dat de Afrikaanse vrouwen die op gruwelijke wijze door de Kraggenburgbende zijn misbruikt een permanente verblijfsvergunning krijgen. Kamerlid Marijke Vos heeft hier minister Verdonk middels schriftelijk vragen om verzocht.

Volgens GroenLinks kunnen deze vrouwen na de afschuwelijke gebeurtenissen niet zomaar teruggestuurd worden naar Afrika. Daar de vrouwen in Nederland slachtoffer zijn geworden en als getuigen in Nederland verblijven ter ondersteuning van het proces, is het ook aan de Nederlandse minister om zich over deze vrouwen te ontfermen.

Na een veroordeling zullen de vrouwen moeten kunnen rekenen op een voortzetting van hun verblijf alsmede op psychiatrische hulp.

Marijke Vos

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie inzake de slachtoffers van de pornobende van Kraggenburg


1. Kunt u aangeven wat de gang van zaken is (geweest) rondom de opvang en begeleiding van de Belgische asielzoekers die in Kraggenburg slachtoffer zijn geworden van zedendelicten?


2. In welk land verblijven de slachtoffers op dit moment? Hebben de slachtoffers een verblijfsstatus? Zo ja, op welke rechtstitel en tot hoelang blijft deze verblijfsstatus geldig?


3. Kunt u aangeven in welk land op dit moment de asielprocedure van de slachtoffers wordt doorlopen? Welke invloed heeft de mogelijke veroordeling van de verdachten op hun asielprocedure?


4. Bent u het met mij eens dat na veroordeling van de verdachten reden bestaat om de slachtoffers een permanent verblijfsrecht in Nederland toe te kennen om het mogelijk te maken hier in Nederland adequate psychiatrische hulp aan te bieden? Zo nee, waarom niet?

«