NMBS

Stationsomgeving in Blankenberge ondergaat gedaanteverwisseling

06/01/2005

Op donderdag 6 januari 2005 ondertekenen de stad Blankenberge en de NMBS op het stadhuis een intentieverklaring met als doel een opwaardering en duurzame ruimtelijke ontwikkeling van de stationsomgeving van Blankenberge te realiseren.

Deze overeenkomst past in de herziening van het BPA Boudewijnkwartier en heeft tot doel een synergie te creëren door het gezamenlijk ontwikkelen van stads- en spoorweggronden.

De verdichting van de stationsomgeving moet worden gezien in het licht van een ruimere visie op de promotie van het openbaar vervoer en de bijdrage ervan tot de algemene mobiliteit.

De Stad Blankenberge coördineert deze operatie.

In de herziening van het BPA zal de stad rekening houden met een gemengde stationsgebonden invulling van de gronden van de NMBS aan de Kerkstraat en een hoofdzakelijk residentiële stedelijke ontwikkeling van de terreinen aan de J. Van De Puttelaan, die door de Stad Blankenberge en de NMBS voor dit doel worden samengevoegd. Uiteraard worden eveneens de parkeermogelijkheden in het BPA opgenomen.

Zo wordt een visie ontwikkeld op de ruimtelijke invulling. Binnen deze visie kunnen deelstudies noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld over de invloed op de verkeersafwikkeling en parkeernoden in de omgeving. De NMBS laat deze studies uitvoeren door haar dochter NV Euro Immo Star, gespecialiseerd in de ontwikkeling van stationsomgevingen.

Bovendien zal worden onderzocht via welke juridische constructie beide domeinen verder ontwikkeld kunnen worden.