AutoRai

Jaguar - Advanced Lightweight Coupe

(11-1-2005)
âDe Advanced Lightweight Coupe vertegenwoordigt de essentie van Jaguar, haar hele hart en ziel. Voor wie wil weten wat de toekomst gaat brengen, welke weg we zullen inslaan â is deze Jaguar het antwoord.â
De Jaguar Advanced Lightweight Coupe is meer dan een concept car. Hij vertegenwoordigt waar Jaguar voor staat. Hij luidt, net als de iconische Jaguars XK120 en E-types die hem voorgingen, een nieuwe generatie magnifieke sportcoupés en Saloons in. Autoâs die hun illustere verleden trouw blijven, maar wat nog belangrijker is, autoâs waarmee Jaguar vol vertrouwen een sprong in de toekomst maakt.

Deze high-performance concept car, ontworpen door het vooruitstrevende ontwerpteam van Jaguar onder toeziend oog van de befaamde designchef Ian Callum, staat voor meer dan alleen de nieuwe designfilsofie. De Advanced Lightweight Coupe vertegenwoordigt de toekomst van heel Jaguar, als een ambassadeur van het merk dat een reputatie heeft, die is gebaseerd op fraaie en dynamische sportautoâs.

De Advanced Lightweight Coupe laat zien welke richting Ian Callum opgaat met de volgende generatie Jaguars. Deze zullen net als de 2+2 concept car, een wilskrachtig en onweerstaanbaar uiterlijk krijgen en het Jaguar-ontwerp stevig in de 21e eeuw neerzetten. Dankzij de in de XJ geïntroduceerde technologie van een lichtgewicht aluminium carrosserie, zou de Advanced Lightweight Coupe als productiemodel dynamisch, snel en begeerlijk zijn.

âJaguar heeft veel baanbrekende momenten gekendâ, zegt Joe Greenwell, Chairman en CEO van Jaguar Cars. âDe XK120 was een revolutie en de E-type en XJ6 Saloon droegen bij aan het nieuwe beeld van autorijden in de jaren zestig. Deze mijlpalen in de geschiedenis van het autodesign hebben de tand des tijd doorstaan. Ik zal graag op de Advanced Lightweight Coupe kunnen terugkijken als eenzelfde mijlpaal in de historie van Jaguar.â Bibiana Boerio, managing director van Jaguar Cars valt hem bij:

âDeze concept car vormt een krachtige oproep aan alle Jaguar-liefhebbers in de hele wereld die van sportieve luxe houden. We willen hen duidelijk maken dat wij hard werken aan een verandering van Jaguar, die product georiënteerd is. Na deze ommekeer zullen we laten zien dat we fraai ontworpen Jaguars maken, die snel en betoverend zijn, met prachtige interieurs en die iets bij de mens oproepen. Een nieuwe Jaguar-sportauto is altijd een belangrijke gebeurtenis. We zijn ervan overtuigd dat de Advanced Lightweight Coupe aantoont dat de ingeslagen richting de juiste is.â

DE ADVANCED LIGHTWEIGHT COUPE ONTWERPFILOSOFIE
De visie van ontwerpchef Ian Callum voor de volgende generatie Jaguars is duidelijk zichtbaar in de Advanced Lightweight Coupe. De lijnen van deze concept car zijn mooi en krachtig tegelijk â een overtuigende combinatie van ronde lijnen, benadrukt door strakke details. Het resultaat: een auto die onmiskenbaar een echte Jaguar is.

âIk ben absoluut van mening dat Jaguars er tegelijk krachtig en elegant uit moeten zien,â aldus Callum. âKijk eens naar onze fantastische autoâs uit het verleden, en je zult zien dat ze even gespierd en strak als subtiel en rond gevormd zijn. Dat is zelfverzekerd Jaguar-design.â

Deze overtuiging komt voort uit het moment dat Callum in de jaren zestig voor het eerst de originele Jaguar XJ6 Saloon zag. Deze gebeurtenis omschrijft hij nu als âhet moment waarop bij mij het muntje vielâ, wanneer we het hebben over het ontwerpen van auto's.

âToen ik de XJ6 zag, realiseerde ik me direct waar het bij het ontwerpen van een mooie auto om ging,â vertelt hij. âHet is een perfect voorbeeld van wat ontwerpers proporties en stand noemen, ofwel hoe een auto op de weg staat. De XJ6 is zo gestructureerd en zelfverzekerd, met niets anders te vergelijken â zijn wielen leken gigantisch, bijna buiten proportie in verhouding tot de carrosserie, en toch zagen ze er vanuit elke hoek goed uit.â

Deze principes, die Callum altijd zijn bijgebleven, hebben een spilfunctie vervuld bij het ontwerpen van zijn vorige Jaguar concept cars, de R-Coupe en R-D6. In de Advanced Lightweight Coupe komt dit thema terug, maar nu in een opwindende sportauto waarin de visuele snelheid in overeenstemming is met het prestatiepotentieel.

Callum heeft de opgedane ervaring met de XJ6 ook in praktijk gebracht met de Advanced Lightweight Coupe. De uitgesproken stand en het krachtige profiel verlenen de auto zijn zuivere visuele dynamiek. Een effect waarbij het lijkt alsof de auto, als je ervoor staat, van vorm verandert.

Door de karakteristieke, spits toelopende voor- en achterkant wekt de Advanced Lightweight Coupe de indruk alsof de wielen geheel op de hoeken staan en er daarna niets meer komt. Dit geeft de auto een zeer spannende uitstraling en een waar gevoel van kracht en potentie. In combinatie met de prachtig gelijnde carrosserie zorgt dit voor het belangrijkste ingrediënt voor een sportauto, die een duidelijke indicatie geeft hoe Jaguar-modellen er in de toekomst zullen uitzien.

Of, zoals managing director van Jaguar Cars, Bibiana Boeria, uitlegt: âDeze auto brengt ons Coupe-ontwerp naar een ander niveau. Hij is gespierd zonder te ver te gaan â als een natuurlijk gebouwde atleet. Net als in het verleden zijn we van mening dat de volgende generatie Jaguars er anders moet uitzien dan alle andere autoâs op de markt. We zullen niet proberen onze concurrenten te kopiëren, we vinden dat we onze eigen weg moeten gaan. Wij kennen die weg en dat laten we zien.â

Het exterieurontwerp van de Advanced Lightweight Coupe Het was geen eenvoudige uitdaging om een sportauto te creëren die de bijzondere historie van Jaguar overbrengt en tegelijkertijd het merk stevig in de toekomst neerzet. Ian Callum en zijn ontwerpteam discussieerden verbeten hoe ze in het uiterlijk van de Advanced Lightweight Coupe die balans zouden kunnen vinden, voordat ze op dit verbluffende ontwerp uitkwamen.

Iedere ronding van de aluminium carrosserie, iedere opgaande of neergaande lijn is welbewust, precies en berekenend gekozen. De Advanced Lightweight Coupe heeft geen design om het design, geen onbelangrijke gebeeldhouwde vormen of onnodige oppervlaktebewerking; dit zal volgens Callum toekomstige Jaguars van andere autoâs onderscheiden.

âNiets aan deze auto is overbodig,â benadrukt hij. âAls je ergens op de carrosserie naar wijst, dan zit het daar om een bepaalde reden of gewoonweg omdat het niet anders kan. We hebben een huid gemaakt die strak om het chassis is getrokken; een huid die alleen de essentiële onderdelen eronder bedekt en niets anders â zo behoort de carrosserie van een sportauto ook te zijn gevormd.â

De Advanced Lightweight Coupe staat op unieke 21 inch lichtmetalen wielen met speciaal ontwikkelde Pirelli banden onder brede, vloeiend gevormde wielkasten. De wielkasten aan de achterzijde verdienen speciale aandacht, omdat hun prominente bollingen de wielen nog groter doen lijken in verhouding tot de carrosserie. En omdat de carrosserie visueel ook nog eens naar de wielkasten aan de achterkant is verschoven, lijkt het alsof de Advanced Lightweight Coupe vooruit rijdt, zelfs als hij stilstaat.

De grille van de concept car is ook van groot belang als indicatie voor het uiterlijk van toekomstige Jaguars. Deze grille, omschreven als een puur geometrische vorm, is geïnspireerd op die van klassieke Jaguars zoals de E-type. Bovendien versterken elementen als de gepolijste aluminium 'kieuwen' de technische integriteit die alle Jaguars kenmerkt.

âToen Jaguars eerbiedwaardige aërodynamisch specialist Malcolm Sayer de E-type creëerde, beeldhouwde hij de auto niet, maar ontwierp hij die opmerkelijke vorm door middel van pure geometrie. Het is een reeks van ellipsen,â aldus Giles Taylor, senior design manager van Jaguar. âDoor deze manier van ontwerpen gaf hij de E-type een mechanische puurheid die we ook laten weerspiegelen in de neus van de Advanced Lightweight Coupe. Daarom moest de grille zowel horizontaal als verticaal geheel symmetrisch zijn. Zo hebben we een middelpunt gecreëerd van waaruit alle lijnen naar achteren lopen.â

Vanaf de radiatorgrille loopt een prominente verhoging in de motorkap tot aan de onderkant van de voorruit, hetgeen echte kracht uitstraalt. Van daaruit loopt een zuivere, spontane lijn naar de taps toelopende achterkant, waar in het midden beide uitlaten zijn gemonteerd.

De koplampen wijken af van de eenvoudige elliptische lenzen, die op de huidige Jaguars worden toegepast. In plaats daarvan geeft een meer eigentijds, hoekiger ontwerp de AI-C een scherper aanzien en helpen de koplampen je ogen om de hoek van de auto te trekken in de richting van de nieuwe chromen 'kieuwen' achter de voorwielen. Deze laatste zorgen voor koeling van de motor en verbeteren de aërodynamische stroming naar de achterkant.

Het ontwerp van het Advanced Lightweight Coupe interieur In overeenstemming met het ingetogen en eigentijdse gevoel van Jaguars recente concept cars, is het interieur sober en toch onomstotelijk luxueus en uitnodigend. De opdracht aan het ontwerpteam luidde een interieur te ontwerpen dat niet overweldigend of opgesmukt is.

âWe zijn het er allemaal over eens dat onze interieurs puur, eenvoudig en recht-toe recht-aan moeten zijn,â vertelt Ian Callum. âHet interieur van de Advanced Lightweight Coupe heeft een bepaalde mate van oprechtheid die ik echt schitterend vind.â

Het interieur van de Advanced Lightweight Coupe, dat is ontworpen binnen het formaat van een klassieke 2+2, is ruimer en beter verpakt dan eerdere Jaguar coupés, met indrukwekkend veel hoofdruimte, in hoogte en lengte verstelbare sportstoelen vóór en individuele kuipstoelen achter.

Het interieur is volledig bekleed met geelbruin leder, met een zichtbaar stiksel op de bekleding van portieren en dashboard. Aluminium elementen fungeren als sierraden en accentueren het eigentijdse gevoel in het interieur. Opvallend is de dashboardconsole in het midden, waarin zich het geavanceerde Alpine telematicascherm bevindt dat de gebruiker informatie geeft in de vorm van een âpulseâ als hij de knoppen op het scherm aanraakt.

Het ontwerp van het instrumentenpaneel weerspiegelt de vorm van het stuurwiel en bevat tussen de wijzerplaten een hoge-resolutiescherm. Dit levert de bestuurder extra informatie en informatie omtrent het DVD-navigatiesysteem. Achter het stuurwiel bevinden zich de paddles die de automatische versnellingsbak bedienen â voor het eerst wordt deze technologie in een Jaguar toegepast. De paddles zitten aan het stuurwiel zelf en niet aan de stuurkolom, zodat de bestuurder zijn aandacht bij de weg kan houden ongeacht de stand van het stuurwiel. Precies de benadering die je kan verwachten in een auto die op de allereerste plaats een stuurmansauto is.

Ontwerp van het concept
Wat zou er gebeuren als we onze gedachten even de vrije loop laten? Als deze concept car echt de weg op gaat? Nou, dan zou de Jaguar Advanced Lightweight Coupe de meest krachtige 2+2 zijn die Jaguar ooit heeft geproduceerd. Dankzij zijn technologisch geavanceerde, aluminium carrosserie â die ongeveer veertig procent lichter en zestig procent stijver is dan een standaard stalen carrosserie â en de vermaarde V8-krachtbron, zou de Advanced Lightweight Coupe in staat zijn om verpletterende prestaties neer te zetten. Vanuit stilstand kan hij in minder dan vijf seconden 100 km/h bereiken, en de topsnelheid is gelimiteerd op 250 km/h.

Toch is het niet alleen de snelheid op de rechte weg die de Advanced Lightweight Coupe zo opmerkelijk zou maken. Hij zou ook de kwaliteiten tonen die Jaguars inzet bevestigt om sportcoupés en Saloons met het beste rijgedrag ter wereld te produceren.

Strak en vastberaden. Puur. Fraai. Snel en opwindend. âDe Advanced Lightweight Coupe is het soort Jaguar dat we willen produceren,â vertelt Joe Greenwell, Chairman en CEO van Jaguar Cars. âMaar dat betekent dat we meer moeten doen dan met een prachtig ontwerp komen. We moeten de middelen hebben om die creatieve vonk in iets tastbaars om te zetten. Het publiek laten inzien dat we de medewerkers hebben die dit kunnen waarmaken. Het technische team is nog even sterk als altijd en deze nieuwe generatie ontwerpers en technici is er helemaal klaar voor om in de voetsporen van de grote namen uit Jaguars verleden te treden.â

âHet huidige team, met buitengewoon getalenteerde medewerkers als Phil Hodgkinson, Jon Carling, Russ Varney en Mike Cross, gaat leiding geven aan de vernieuwing van het Jaguar product. Zij werken de ontwerpen van Ian Callum uit en zorgen ervoor dat de eindproducten even begerenswaardig zijn als de concept cars die hieraan voorafgingen.â

De uitmuntende technische kennis die bij Jaguar in overvloed aanwezig is, wordt weerspiegeld in de indrukwekkende technische specificaties van de Advanced Lightweight Coupe. Een aluminium carrosserie zoals wordt gebruikt voor de nieuwe XJ Saloon maakt gebruik van veel dezelfde, geavanceerde technologieën. Het chassis is niet alleen licht, maar ook ongelooflijk sterk en stijf, wat sterk ten goede komt aan het rijgedrag, het brandstofverbruik en de emissies van de auto. Dankzij het lagere gewicht van de carrosserie reageert de auto ook veel beter, of je het nu over stuurgevoel, tractie of krachtoverbrenging hebt. De Jaguar V8-motoren worden zowel bewonderd om hun indrukwekkende koppel bij lage toeren als om het maximum koppel. Samen met de lichtere aluminium carrosserie is dit koppel een nog opvallender eigenschap.

âDe volgende generatie Jaguars zullen bijzondere stuurmansautoâs worden,â zegt Phil Hodgkinson, director product engineering. âOf je ontspannen achter het stuur een lange reis wilt maken of gewoon zin hebt om een stuk te rijden, je zult niet hoeven te zoeken naar compromissen. Ook deze autoâs zullen de perfecte mix van prestatie en luxe vormen.â

Jaguars scala aan intuïtieve technologieën â die het leven van de bestuurder gemakkelijker en niet ingewikkelder maken â passen ook goed in de geest van de Advanced Lightweight Coupe. Dynamische hulpmiddelen als Computer Active Technology Suspension functioneren in combinatie met veiligheidssystemen zoals Adaptive Cruise Control en Active Restraint Technology System â voorzieningen die Jaguar productieautoâs nu al hebben.

Net als de Jaguar XJ en S-TYPE Saloons heeft de Advanced Lightweight Coupe verstelbare pedalen om bestuurders van optimaal zitcomfort te voorzien. Net als bij alle Jaguar-technologieën, kunnen deze voorzieningen apart worden ingeschakeld, zonder de ongekende Jaguar-rijervaring te verstoren â ze zijn er als je ze nodig hebt, maar dringen zich nooit op.

Conclusie
De Advanced Lightweight Coupe is een prachtige, snelle Jaguar die trouw is aan het verleden van het merk en een spannende toekomst inluidt. De talenten van Ian Callum en zijn ontwerpteam worden in deze auto gecombineerd met magnifieke technische expertise â een combinatie die elk volgend Jaguar-model op dynamisch en visueel gebied zal waarmaken.

âKrachtiger en zelfverzekerder konden we deze auto niet maken,â concludeert Joe Greenwell, Chairman en CEO van Jaguar Cars. âHet ontwerp is assertief en puur â een perfect symbool voor onze autoâs in de 21e eeuw â en onder die fraaie carrosserie liggen hart en ziel van de ware Jaguar-sportauto.â

âDe Advanced Lightweight Coupe markeert een terugkeer naar de kernwaarden van Jaguar,â aldus Bibiana Boeri, Managing Director van Jaguar Cars. âElke afdeling van dit bedrijf is vastbesloten om een nieuwe serie autoâs te produceren die het Jaguar-gevoel weergeeft. Deze auto is het eerste bewijs van die vastberadenheid.â

âDe Advanced Lightweight Coupe is ontworpen als een speciale auto voor speciale mensen, ambitieus en exclusief, met een eigentijds ontwerp en overweldigende prestaties. Hij vertegenwoordigt de unieke positie die Jaguar in deze markt inneemt â en nog belangrijker is dat deze auto de wereld laat zien dat we weer een grote stap voorwaarts gaan maken. Voor Jaguar begint de t oekomstnu.â