Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Leidse bèta-faculteit kiest Offringa en Van Gorkum tot Ontdekkers van het jaar

Persbericht Universiteit Leiden
11 januari 2005

Bioloog Remko Offringa en chemicus Remy van Gorkum zijn uitgeroepen tot de Ontdekkers van het jaar door de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden. Moleculair bioloog Remko Offringa won de C.J. Kok-juryprijs en Remy van Gorkum kreeg de C.J. Kok-publieksprijs. De juryprijs werd toegekend door een jury van vijf prominente hoogleraren van de faculteit. Medewerkers en studenten van de faculteit konden stemmen voor de publieksprijs-winnaar.

De wetenschappelijke productie van de Leidse faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen omvat ruim 1200 wetenschappelijke publicaties, waarvan 77 proefschriften, en 15 octrooien. Hoe uit deze veelheid dé wetenschappelijke ontdekking van het jaar te selecteren? Aan de wetenschappelijk directeuren van de acht onderzoeksinstituten is gevraagd de beste ontdekker of ontdekking in hun discipline te kiezen. Deze acht ontdekkers zijn geïnterviewd en gefotografeerd voor de brochure Waar wij trots op zijn, dat alle medewerkers en studenten als kerstgeschenk hebben ontvangen. De volledige tekst van deze brochure is te vinden op
http://www.fwn.leidenuniv.nl/ontdekkingvanhetjaar/trots_2004.pdf

Juryprijs-winnaar Remko Offringa krijgt de prijs voor zijn artikel over plantengroei in Science van 29 oktober 2004. Dit artikel is het resultaat van werk dat Offringas onderzoeksgroep deed met Duitse en Zweedse onderzoekers. Offringa is universitair docent bij het Instituut Biologie Leiden, afdeling Moleculaire Ontwikkelingsgenetica.

Een plant groeit eenvoudig gesteld aan twee kanten: aan de top van de stengel en aan de wortelpunt. Aan beide zijden wordt de groei in gang gehouden door auxine, een zogenoemd plantensignaalmoleduurl of plantenhormoon; de chemische naam is indool-3-aziujnzuur.

Offringa: Dat stofje stuurt niet alleen de groei zelf, maar ook de groeirichting en aanleg van bladeren en bloemen. Plantenonderzoekers weten al lang dat die signaalstof te vinden is in de cellen in groeizones van planten. Offringa: Een aantal genen wordt alleen afgelezen en tot eiwit vertaald als auzine in deze cellen aanwezig is. Dat zijn genen die met celdeling, celgroei en celspecialisatie te maken hebben, bijvoorbeeld die betrokken zijn bij de productie van celwandmateriaal. Het artikel in Science draait om de vraag hoe auxine in de cellen van de groeizones, stengeltop en wortelpunt terecht komt. Want het wordt daar niet geproduceerd. Dat gebeurt in de jonge, zich nog ontwikkelende bladeren en bloemen.

Publieksprijswinnaar Remy van Gorkum ontdekte milieuvriendelijke verfdrogers. Vam Gorkum deed zijn ontdekking in het kader van zijn
promotieonderzoek. Hij hoopt op 27 april te promoveren.

In bijna alle verf zit kobalt, een stof die ervoor zorgt dat de verf snel droogt. Onlangs is gebleken dat kobalt kankerverwekkende eigenschappen bezit. Het ziet er dan ook dat de Europese Unie kobalt als verfdroger binnenkort zal gaan verbieden. De verfindustrie heeft dus alle belang bij een alternatief.
Remy van Gorkum ontdekte dat mangaanverbindingen ook prima werken als droger, in sommige verfsoorten doen ze het zelfs beter dan kobaltdrogers. Van Gorkums belangrijkste vinding heet mangaanacetylacetonaat, een metaalverbinding die in de testopstelling precies deed wat hij moest doen: verf sneller laten drogen. Dat mangaan-etcetera voldoet aan de drie belangrijkste eisen voor een goede verfdroger: het is goed oplosbaar, makkelijk te krijgen en goedkoop.