Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Grand Slam-jeugsschaaktoernooi in Leiderdorp

Op donderdag 6 en vrijdag 7 januari j.l. organiseerde SV Leiderdorp een Grand Slam-jeugdschaaktoernooi in sociaal cultureel centrum Sjelter. Met het organiseren van dit schaakevenement nam de plaatselijke schaakvereniging in stijl afscheid van het gebouw waar jarenlang door de jeugd van Leiderdorp en uit de verre omtrek werd geschaakt.

Het Grand Slam-toernooi is in principe bedoeld voor de wat oudere jeugdschakers, maar wordt inmiddels ook steeds meer populair onder de jongere spelers. Verdeeld over twee dagen worden zes ronden gespeeld in groepen van ongeveer twintig deelnemers. In totaal namen 69 schakers deel aan dit toernooi. Maar liefst 27 van hen waren afkomstig van SV Leiderdorp. Door de organisatie werden alle deelnemers op grond van hun rating in drie groepen verdeeld.

Het toernooi werd een prooi voor Chiel van Oosterom. Chiel was vanwege zijn hoge rating favoriet voor de eindoverwinning in groep A en maakte zijn faam geheel waar. Plaatselijke toppers als de gebroeders Niels en Arjen van Splunter, Joost Vermeend, Nick Hortensius en Lisa Hortensius moesten ondanks heldhaftig verzet hun meerdere in Chiel erkennen. Daardoor kon Chiel een forse greep doen in de ruim gevulde prijzenpot. Lennart Ootes uit Hoogland bij Amersfoort legde beslag op de tweede plaats, net voor Joost Vermeend die daarmee de hoogst-eindigende speler van SV Leiderdorp werd.

Groep B werd gewonnen door de uit Katwijk afkomstige Jos de Best, voor Hugo van Diepen van schaakvereniging Botwinnik uit Zoetermeer en voor David Klein van het Leidse Op Eigen Wieken.
De winst in groep C ging naar Jeroen Loots van Zukertort Amstelveen, op de hielen gevolgd door Martijn van Andel uit Almere en Leiderdorper Alexander Vierkant.

Een deskundige jury, bestaande uit Onno Verbaken en Biaina Geragousian, boog zich tijdens de wedstrijden over de gespeelde partijen en beoordeelde de nominaties voor de spektakel- en schoonheidsprijzen. Tijdens de prijsuitreiking werden alle winnaars naar voren geroepen om hun enveloppen met inhoud in ontvangst te nemen. De organisatie had voor een ruim aanbod van prijzen gezorgd. Winnaars van remisespel en toto en van de beide prijsvragen konden hun keuze maken uit de vele beschikbare prijzen. Voorts werden enkele troostprijzen uitgereikt, zodat een aanzienlijk deel van de deelnemers niet met lege handen huiswaarts keerde. En er waren natuurlijk bloemen voor Carla Hortensius, die namens SV Leiderdorp de vele werkzaamheden op voortreffelijke wijze heeft weten te coördineren. Na de prijsuitreiking werden alle materialen in verhuisdozen ingepakt. Op 12 januari 2005 vervolgt de jeugd van SV Leiderdorp haar weg op de 64 velden in Buitenhoflaan 1!


---

6e Jerry Bey Open: Van der Wiel doorbreekt hegemonie Van den Doel

Op zondag 9 januari 2005 organiseerde www.schakers.info de 6e Jerry Bey Open. Dit rapidtoernooi werd dit keer gespeeld over twee ratinggroepen en in een nieuwe locatie. De SI-organisatie was erg in z'n nopjes met de opkomst van ruim zestig deelnemers (op papier het voor een schaker mooie cijfer van 64).
Temeer omdat het een KNSB-weekeinde was met veel concurrentie op tv met o.a. schaatsen en darts.

Dit zevenrondige toernooi kende in de A-groep (32 deelnemers) de deelname van maar liefst vijf grootmeesters: Friso Nijboer, Erik van den Doel, John van der Wiel, Jan Smeets en onze medewerker Harmen Jonkman. Daarnaast was tevens een aantal IM/FM's in het rijtje te vinden, evenals een colonne sterke regiospelers als Mark Thiele en Fred Slingerland. Deze laatstgenoemden wonnen beiden van GM Jan Smeets, die daarmee aangaf geen goede vorm te hebben voor het naderende Corus-toernooi. Of hij wilde persé niet z'n voorbereiding op het Corus-toernooi prijsgeven?!

Van der Wiel (r) doorbrak de hegemonie van Van den Doel (l) - foto: Schakers.info

Nijboer verloor een cruciaal duel in de vijfde ronde tegen Van der Wiel, dat een klein incidentje bleek. Hierdoor viel Nijboer niet in de hoofdprijzen. In de slotronde - met Van der Wiel en Van den Doel beiden met 5,5 punten uit zes ronden aan kop - won Van der Wiel van Jonkman en kwam Van den Doel tegen de Voorschotense kopman Peter Wilschut niet verder dan remise. Van der Wiel won het toernooi derhalve voor Van den Doel.

Bij de prijsuitreiking memoreerde Van der Wiel nog even aan het belang van zijn toernooizege. In een groot interview in het Leidsch Dagblad van zaterdag 8 januari j.l. had de grootmeester opeens een vriendin MET twee kinderen: "ik las dat ik dit weekeinde opeens gezinsuitbreiding had gekregen, daarom moest ik de eerste prijs wegslepen om mijn grotere gezin te kunnen onderhouden ..." vertelde Van der Wiel onder grote hilariteit tijdens de prijsuitreiking.


---