VRIJWILLIGERS TERMINALE ZORG
http://www.vptz.nl


Zonder vrijwilligers geen palliatieve zorg

Bunnik, 11 januari 2005

Vrijwilligers vormen een onmisbare schakel in de palliatieve terminale zorg. Deze boodschap staat centraal binnen de nieuwe organisatie Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) die is voortgekomen uit Vrijwilligers Terminale Zorg (VTZ) en Vrijwilligers Hospicezorg Nederland (VHN).
De palliatieve terminale zorg heeft de afgelopen vijfentwintig jaar grote sprongen vooruit gemaakt. Beide organisaties hebben daarin een zeer belangrijk aandeel geleverd.
Door de inzet van vrijwilligers kunnen terminale patiënten zo lang mogelijk op de plaats blijven die zij wensen. Vrijwilligers geven ondersteuning door middel van tijd, aandacht en persoonlijke betrokkenheid. Deze aspecten zijn uitermate belangrijk in de laatste levensfase en van cruciaal belang voor goede palliatieve terminale zorg, naast de specialistische inzet van medische en verpleegkundige beroepsbeoefenaren.

Voortbestaan vrijwilligers terminale zorg bedreigd Volgens Hans Bart, directeur van het Landelijk Steunpunt VPTZ, wordt het voortbestaan van deze zorg door vrijwilligers bedreigd. 'Organisaties waarin kleinschaligheid en inzet van vrijwilligers het middelpunt vormen, worden niet op hun waarde geschat binnen onze gezondheidszorg. Daar waar genezing niet meer mogelijk is, dient symptoombestrijding en vooral medemenselijke zorg, het naar elkaar omzien, centraal te staan. Dat laatste is bij uitstek het terrein van mantelzorgers en onze vrijwilligers. Thuis en in bijna-thuis-huizen en hospices is hier dankzij vrijwilligers alle ruimte voor.'

Geen doorverwijzing van beroepsmatige zorg
Nog te vaak krijgt VPTZ Nederland berichten van de aangesloten organisaties dat er niet wordt doorverwezen naar een VPTZ organisatie terwijl dit veel had kunnen betekenen voor de mantelzorgers en de stervende. 'Gelet op de publiciteit rond het werk van de lokale en landelijke organisatie gaat het niet om onbekendheid met vrijwilligers palliatieve terminale zorg. Zoiets bijzonders als zorg in de laatste levensfase vraagt een andere benadering die moeilijk past in het denken en de eigen maatstaven van de beroepsmatige zorgorganisaties. Financiën, efficiency, marktwerking, woorden die onze huidige gezondheidszorg domineren, zijn voor VPTZ ondergeschikt aan de 'gemeenschapszorg' waar wij voor staan. Vrijwilligers zijn geen goedkope vervanging van beroepskrachten in tijden van bezuiniging. Zij geven vorm aan zorg die binnen de structuren van de betaalde gezondheidszorg niet te leveren is,' aldus Bart.

Behoefte van terminale patiënt staat centraal
De belangrijkste motivatie voor de fusie is de behoefte van de terminale patiënt. 'In staat zijn om keuzes te maken en zelf te bepalen hoe de laatste levensfase eruit ziet, is de belangrijkste waarde voor een ernstig zieke mens,' zegt Bart. 'Daarom willen we ons blijven inzetten om het belang van vrijwilligers aan mensen in hun laatste levensfase onder de aandacht te brengen.'

VPTZ Nederland
Bij de nieuwe vereniging VPTZ Nederland zijn 210 organisaties aangesloten met ruim 6000 vrijwilligers. Het Landelijk Steunpunt VPTZ te Bunnik vertegenwoordigt de organisatie en ondersteunt de lokale organisaties op het gebied van training, kwaliteitsbevordering, regionale samenwerking en voorlichting.