Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

11/1/2005 - Intentieovereenkomst supermarkt Klimmen

Intentieovereenkomst vestiging supermarkt Klimmen.

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Voerendaal, de Woningstichting Voerendaal en Steinvast Vastgoed BV, projectontwikkelaar, hebben eind december 2004 een intentieovereenkomst getekend voor de realisatie van een supermarkt met (boven) woningen op de hoek van het Drossaert de Limpensplein en Pleinstraat in Klimmen.

Gezien het belang van deze primaire winkelvoorziening in relatie tot de leefbaarheid van de woonkern Klimmen is op initiatief van de gemeente onderzocht of de vestiging van een supermarkt op deze locatie een reële optie is.
Dit nadat een eerder initiatief op de hoek van de Klimmenderstraat-Achtbunderstraat uiteindelijk niet haalbaar bleek.

Bij het aangaan van de intentieovereenkomst was het onderzoek en overleg zodanig gevorderd dat er een inrichtingsplan met globale exploitatieberekening voorlag op basis waarvan partijen de wil tot samenwerking uitspraken.

Beschrijving plan/project:

Het inrichtingsplan omvat in grote lijnen:
De sloop van 9 flatwoningen (eigendom Woningstichting), 2 twee-onder-één-kapwoningen (1 eigendom Woningstichting en 1 particulier eigendom), 1 seniorenwoning met garage (eigendomWoningstichting) en 11 garageboxen (eigendom gemeente).

De bouw van een supermarkt met een vloeroppervlakte van 1000 m 2 en 20 appartementen, waarvan 2 grondgebonden- en 18 bovenwoningen.

De aanleg van 23 parkeerplaatsen.

Het project levert een toename van het aantal woningen met 8 woningen op, waarmee in het meerjarenwoningbouwprogramma al rekening is gehouden. Van de nieuw te bouwen woningen zullen 10 huurwoningen aan de Woningstichting worden geleverd ter compensatie van de te slopen woningen. De overige 10 woningen worden verkocht, waarbij de doelgroep senioren als vastgelegd in het gemeentelijk volkshuisvestingsbeleid een voorkeursbehandeling krijgt.

Ten aanzien van de financiële aspecten kan worden opgemerkt dat het project, voor zover dat nu kan worden ingeschat, een onrendabele top kent en dus ook een (financiële) bijdrage van de gemeente nodig zal zijn.

Informatieverstrekking.

De bewoners van de te slopen woningen zijn tijdens een informatiebijeenkomst op maandag 10 januari 05 door de Woningstichting geïnformeerd over de plannen en de consequenties die een en ander zal hebben voor hen persoonlijk.
De particuliere eigenaren zijn door de Gemeente Voerendaal op de hoogte gebracht van de stand van zaken op dit moment en de verder te volgen procedure.

Gezien de noodzakelijke herhuisvesting van de huidige bewoners en verdere planuitwerking wordt verwacht dat met de totale realisatie nog enkele jaren gemoeid is.
De intentieovereenkomst zal moeten leiden tot een juridisch bindende exploitatieovereenkomst waarvoor de gemeenteraad te zijner tijd een besluit moet nemen.