PER SALDO

Wachtlijsten voor PGB nu al een feit

Subsidieplafond leidt tot grote problemen
Bij Zorgkantoor Waardenland (regio Dordrecht en Gorinchem) zijn al in de eerste week van januari wachtlijsten ontstaan voor het persoonsgebonden budget. Wie op dit moment bij dit zorgkantoor aanklopt voor een persoonsgebonden budget, krijgt tehoren dat het geld voor dit jaar op is en dat men dus niet meer in aanmerking komt voor een eigen budget voor het inkopen van zorg, hulp en begeleiding. Ondanks het feit dat men wel een geldige indicatie heeft voor deze zorg.
De wachtlijst is ontstaan door de invoering van een subsidieplafond voor persoonsgebonden budgetten, met ingang van 1 januari 2005. Staatssecretaris Ross heeft dat subsidieplafond eind vorig jaar ingevoerd. Ze beloofde toen dat er geen wachtlijsten door zouden ontstaan. Per Saldo, de belangenvereniging van budgethouders, heeft van begin af aan g ewaarschuwdvoorhetontstaanvanwachtlijsten.Die waarschuwing blijkt terecht. 'We hadden liever ongelijk gekregen,' zegt Aline Saers, directeur van Per Saldo. 'We hebben direct contact opgenomen met het ministerie van VWS, met het College voor Zorgverzekeringen en met het Zorgkantoor Waardenlanden zelf. We verwachten dat zij samen een oplossing vinden voor het probleem. Als dat betekent dat er extra geld beschikbaar moet komen voor het persoonsgebonden budget, dan moet geld er gewoon komen,' aldus Saers.
Inmiddels heeft het ministerie van VWS aan Per Saldo toegezegd dat in ieder geval de huidige budgethouders (ook als ze na een herindicatie een hoger budget krijgen), de overstappers van een persoonsgebonden budget oude stijl naar een persoonsgebonden budget nieuwe stijl en de mensen die vanuit de oude regeling AAW huishoudelijke hulp overstappen kiezen voor een persoonsgebonden budget, zo een budget gewoon kunnen krijgen. Ook als dat meer geld kost dan men tevoren had bedacht. Die toezegging levert geen oplossing voor mensen die de komende tijd voor het eerst een persoonsgebonden budget aanvragen. Zij komen alsnog op een wachtlijst te staan. Zij komen overigens wel in aanmerking voor zorg in natura, bijvoorbeeld via een thuiszorginstelling. Niemand had verwacht dat er al zo snel wachtlijsten zouden ontstaan voor het persoonsgebonden budget. Er is sprake van een samenloop van omstandigheden. Tegelijk met de invoering van het subsidieplafond zijn per 1 januari 2005 namelijk ook zo'n 15.000 mensen die al jaren gebruik maakten van de oude AAW-regeling huishoudelijke hulp, naar de AWBZ overgeheveld. Zij kiezen massaal voor een persoonsgebonden budget. Kennelijk is er niet genoeg geld mee overgeheveld om al deze mensen van een persoonsgebonden budget te voorzien. Sommige zorgkantoren krijgen daardoor al helemaal aan het begin van het jaar veel nieuwe aanvragen voor een persoonsgebonden budget te verwerken. Het geld dat ze hiervoor tot hun beschikking hebben gekregen, blijkt niet toereikend om aan alle nieuwe aanvragen tegemoet te komen. Per Saldo roept iedereen die problemen ondervindt door de wachtlijsten, om contact op te nemen en die problemen te melden. Per Saldo kan alle signalen over wachtlijsten gebruiken om een oplossing te vinden. Per Saldo vindt dat het subsidieplafond zo snel mogelijk moet verdwijnen. Iedereen die een geldige indicatie heeft voor zorg, hulp of begeleiding, moet kunnen kiezen voor een persoonsgebonden budget. Dat is ook voor de regering een stuk voordeliger. Wie kiest voor een persoonsgebonden budget, maakt immers geen aanspraak meer op dure zorg in natura.
Noot voor de redactie