GroenLinks

VVD voorstel afschaffen OS onkies

11 januari 2005

GroenLinks Kamerlid Karimi noemt het voorstel van VVD-kamerlid Szabo voor het afschaffen van het ministerie van ontwikkelingssamenwerking onkies en populistisch. De VVD toon geen enkel oog te willen hebben voor de bijdrage van ontwikkelingssamenwerking op de problemen in de wereld en blijkt blind te zijn voor de massale bereidheid van Nederlanders om aan deze hulp bij te dragen.

De kritiek van de VVD op ontwikkelingssamenwerking is niet nieuw. De timing van dit nieuwe, nog hardere voorstel is echter bizar. De massale reactie van Nederlanders na de Tsunami toont juist hoezeer mensen betrokken zijn bij ontwikkelings­samenwerking. Naast deze individuele vrijgevigheid is het de rol van de overheid om te zorgen voor het voorkomen en beperken van hongersnoden, oorlogsleed en achterstand in de wereld. Niet voor niets pleit VN-commissaris Lubbers nu voor een structurele hulp vanuit overheden voor rampen met minder media-aandacht.

Kamerlid Karimi zal in het komende debat de VVD-fractie uitdagen ook in het parlement en binnen de coalitie de destructieve lijn uit te dragen die ze in het Liberaal Reveil verkondigt. Pas dan kan het debat in alle openheid gevoerd worden.

Farah Karimi