Gemeente Utrecht

Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
informatie

|11 januari 2005                   |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE Utrecht                            |
|                                  |Telefoon: (030) 286 1132                   |
|                                  |Fax: (030) 286 1143                        |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |
Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 16.00 uur in de perskamer van het stadhuis.


1. Stadspark de Watertoren op de schop
Naast park de Gagel start begin 2005 de opknapbeurt van park de Watertoren. Het college heeft ingestemd met het definitieve ontwerp. Park de Watertoren is in de nabije toekomst levendiger en aantrekkelijker en de kwaliteit van het groen beter. Meer mensen moeten gebruik gaan maken van het park. Vooruitlopend op deze herinrichting zijn de paden van het park al opgeknapt na de zomer van 2004. De gemeenteraad heeft in oktober 2003 E 1.000.000 beschikbaar gesteld voor een grote opknapbeurt van het park. Op voorwaarde dat het geld aan meer natuur wordt besteed, draagt Europa ook een steentje bij. Deze Europese subsidie biedt de mogelijkheid om meer te kunnen doen dan alleen het park opknappen. De gemeente heeft vervolgens drie varianten uitgewerkt. Vóór de zomer van 2004 hebben omwonenden en betrokken organisaties kunnen kiezen uit drie varianten. Een grote meerderheid koos voor het clusteren van de bouwspeeltuin en de dierenweide en het ontwikkelen van een natuurlijk veenweide-gebied met nieuwe wandelmogelijkheden. De raadscommissie Verkeer en Beheer heeft in september 2004 deze voorkeur overgenomen. In het definitief ontwerp is de fietscrossbaan wat centraler in het park geplaatst, conform de wens van bewoners aan de Don Carlosdreef. Behalve aan park de Watertoren werkt de gemeente Utrecht aan meer stadsparken. In mei van dit jaar gingen de hekken van het hernieuwde Julianapark open. Park Transwijk gaat op dit moment volledig op de schop en zal na de zomer 2005 een nieuw cluster van speeltuin, skatebaan, schooltuinen en stadsboerderij hebben. Voor Park de Gagel is nu het definitief ontwerp gereed. De start van de werkzaamheden in dit park vindt eveneens plaats begin 2005. Het Singelplantsoen, ook bekend als het Zocherpark, wordt gefaseerd aangepakt in de komende twee jaar.


2. Geld en beheerplan voor hostel Wittevrouwensingel Aan de Wittevrouwensingel 88 komt een 24-uurs voorziening (hostel) voor verslaafde dak- en thuisloze mannen en vrouwen. Voor de verbouw en inrichting van het pand is E 2.795.184 nodig. Het college stelt de gemeenteraad voor om dit krediet vrij te geven. De kosten worden gedekt uit de begroting van project BinnenPlaats van de GG&GD, die zorg draagt voor de realisatie van de hostels. De gemeenteraad wordt ook gevraagd om in te stemmen met het beheerplan voor het hostel. In dit plan zijn door de beheergroep Wittevrouwensingel afspraken gemaakt over veiligheid en leefbaarheid in de omgeving van het hostel.

In november 2001 heeft de gemeenteraad in de wijk Noordoost het adres Wittevrouwensingel 88 aangewezen als locatie voor een hostel. In juni 2004 is de beheergroep van het hostel Wittevrouwensingel van start gegaan. Hierin zijn omwonenden (in totaal 15), politie, het wijkbureau, de GG&GD, de betrokken zorginstelling en belangenbehartigers van de doelgroep van het hostel vertegenwoordigd. De beheergroep heeft het beheerplan opgesteld. Na instemming van de gemeenteraad wordt het beheerplan officieel ondertekend. In het pand waren totnogtoe drie organisaties gevestigd: het kinderdagverblijf De Kleine Singel, het Wijkbureau Noordoost en de Thuiszorg Stad Utrecht. De ingrijpende verbouwing start in april 2005. De opening vindt volgens planning in november 2005 plaats. Vanaf dat moment nemen de eerste bewoners hun intrek in de voorziening. Uiteindelijk komen er 26 verslaafde dak- en thuislozen te wonen. De zorg voor de bewoners en het beheer van het hostel is in handen van de Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht. AGIS Zorgkantoor financiert de structurele zorg, opvang en begeleiding in het hostel op basis van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Het hostel Wittevrouwensingel is het vijfde hostel dat gerealiseerd wordt door project BinnenPlaats. Na Maliehof aan de Maliebaan is dit het tweede permanente hostel voor verslaafden aan harddrugs. De eerder geopende hostels De Hoek en Habi Tante zijn tijdelijk; hostel De Bolksbeek is voor niet-verslaafde dak- en thuislozen. De opening van het zesde hostel van project BinnenPlaats, hostel Hogelanden in de wijk Noordwest, is in 2006 gepland. In dit hostel komen alcoholverslaafde dak- en thuislozen te wonen.

---- --