Gemeente Bergen op Zoom


Kans op een nieuw leven voor het Ravelijn

Beoogd wordt om door een dialoog tussen verleden en heden de identiteit van Bergen op Zoom als historische stad te versterken en het Ravelijn van meer maatschappelijk nut te laten zijn.

Volgens het advies dat door een werkgroep werd uitgebracht is het mogelijk om het Ravelijn door middel van activiteiten voor een groter publiek aantrekkelijker te maken. Voorgesteld is om gebruik te maken van een aantal verenigingen welke activiteiten ontwikkelen die een relatie hebben met de cultuurhistorie van Bergen op Zoom. Door deze activiteiten in de historische omgeving van het Ravelijn te brengen, komen zowel die activiteiten als het Ravelijn zelf beter tot hun recht. Om dit mogelijk te maken zijn wel een aantal maatregelen nodig. Zo is voorgesteld om een deel van het groen op de vestingwallen te verwijderen, de vestingmuren te herstellen en een accommodatie voor de verenigingen te realiseren.

Voor uitvoering van dit plan is contact gelegd met het Sint Sebasitaansgilde. Het Sint Sebasitaansgilde is een vereniging die zowel op eigen initiatief als bij stedelijke festiviteiten activiteiten ondernemen die goed in dit plan passen. Verder is het Sint Sebastiaansgilde momenteel gehuisvest op een locatie die het gemeentebestuur graag wil verwerven om een aantrekkelijk groengebied in de kern van de wijk Borgvliet te kunnen realiseren.

Foto: wethouder Withagen en voorzitter Van Kaam ondertekenen de intentieverklaring
Namens het college van B&W en het Sint Sebastiaansgilde hebben wethouder L. Withagen en voorzitter A.v.Kaam een intentieverklaring ondertekend waarin verdere uitwerking van het plan is vastgelegd. Er wordt naar gestreefd om op kort termijn ook met andere verengingen die daar huisvesting kunnen krijgen in contact te komen.

Het plan dat door de gemeentelijke projectleider F.Wakkee zal worden uitgewerkt kan naar verwachting medio 2005 voor een definitief besluit aan de gemeenteraad worden voorgelegd.